Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

13.01.2023

Опубліковано постанову про Програму медичних гарантій на 2023 р.

На своєму засіданні 27 грудня 2022 р. Уряд ухвалив постанову від 27.12.2002 р. № 1464 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році», якою затверджено Порядок реалізації програми медичних гарантій на 2023 р.


Подробиці

Запланований бюджет на Програму медичних гарантій–2023 — понад 142 млрд грн. У тому числі 4,7 млн грн — на реімбурсацію лікарських засобів. У новому році Програма медичних гарантій буде сфокусована на потребах пацієнта, викликаних війною. Для медзакладів на окупованих територіях та в зоні бойових дій передбачені окремі пакети. 

Попри війну та обмежені ресурси обсяги гарантованих медичних послуг для українців не зменшено. Як і раніше, Програма медичних гарантій–2023 охоплюватиме всі основні види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану та високоспеціалізовану допомогу, екстрену, паліативну допомогу та медичну реабілітацію. А також медичну допомогу дітям віком до 16 років та допомогу при вагітності та пологах.

Коментар Наталії Гусак

«Програма медичних гарантій не лише зберігає стійкість, а й розвивається і відповідає на виклики війни. Одним із пріоритетів у 2023 р. стане медична реабілітація. Таким чином в країні з’явиться стимул до появи потужних реабілітаційних закладів, де пацієнт зможе отримати комплексні послуги з реабілітації. Також ми наближаємо психологічну допомогу до українців. Отримати психологічну підтримку людина зможе просто у свого сімейного лікаря. Лікарі «первинки» вже проходять відповідно підготовку, і все більше закладів укладають договір на новий пакет», — зазначила Наталія Гусак, голова Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Загалом у Програмі медичних гарантій на наступний рік передбачено 39 пакетів послуг. Серед них нові — «Секційне дослідження» та пакети для медичних закладів на окупованих територіях та в зоні бойових дій. Серед змін — розмежування стаціонарної та амбулаторної реабілітаційної допомоги. Програма реімбурсації «Доступні ліки» продовжить розширюватися. До неї увійдуть імуносупресивні препарати, тест-смужки для інсулінозалежних та знеболювальні засоби для паліативних хворих.

Що нового

Попри війну тарифи у 2023 р. не знижені, а деякі підвищені

Фокус Програми медичних гарантій у 2023 р. спрямований на реабілітаційні послуги. У 2023 р. розмежовано амбулаторну та стаціонарну реабілітаційну допомогу. Відтак за амбулаторні реабілітаційні послуги НСЗУ сплачуватиме 10 820 грн. А за стаціонарні — 19 769 грн при наданні реабілітаційних послуг за одним напрямом реабілітації. Якщо пацієнт отримує реабілітаційні послуги одночасно за кількома напрямами, то ставка становитиме 33 607 грн.

Пріоритетом у Програмі медичних гарантій на 2023 р. залишається охорона материнства та дитинства.
Пакет «Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя» — збережено. За надані послуги медичні заклади отримуватимуть 10 820 грн. За одним з найвищих тарифів у Програмі медичних гарантій оплачуватиметься неонатальна допомога — 135 тис. грн. Максимальний тариф становитиме 162 тис. грн за лікування недоношених дітей у перинатальних центрах ІІІ рівня — такий заклад визначатиметься в кожній області.

Тариф за медичну допомогу при пологах — 15 137 грн. А для закладів, які надаватимуть комплексні медичні послуги матері й дитині, тариф буде майже 20 тис. грн.
Збережено також тарифи на лікування онкологічних захворювань. За хіміотерапевтичне лікування заклади отримають 36 тис. грн, а за лікування дітей від онкохвороб НСЗУ сплачуватиме закладам до 131 тис. грн. Тариф за лікування онкогематологічних захворювань —74 тис. грн. Пріоритетними також залишаються 6 досліджень для раннього виявлення онкопатології.

Особлива увага приділена психологічній допомозі. Зокрема діятиме пакет психологічної підтримки на первинному рівні, впроваджений у 2022 р. Підвищено також тариф на стаціонарну психіатричну допомогу до 13 151 грн.

Медичні заклади на окупованих територіях та в зоні бойових дій отримуватимуть оплату за окремими пакетами.

Для медичних закладів на окупованих територіях передбачено пакет «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке знаходиться на території, яка перебуває в тимчасовій окупації».

Цей пакет діятиме для комунальних медичних закладів, які знаходяться на окупованій території, згідно з переліком Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції).
Оплата цим закладам залежатиме від кількості та категорій працівників на 1 грудня 2022 р.

Ставка за категоріями працівників становить:

  • для керівників медзакладу та керівників структурних підрозділів — 26 000 грн;
  • для лікарів (крім інтернів) та спеціалістів з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в медзакладах, — 20 000 грн;
  • для середнього медперсоналу — 13 500 грн;
  • для інших працівників та інтернів — 6700.

Також передбачений пакет «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населення, яке знаходиться на території, де ведуться бойові дії».
На цей пакет контрактуватимуться комунальні медичні заклади (окрім стоматологічних та «первинки»), які перебувають в зоні бойових дій та є в переліку Мінреінтеграції, а також мали договір на амбулаторну та стаціонарну допомогу, один із хірургічних пакетів, стаціонарну психіатричну допомогу та лікування туберкульозу. НСЗУ сплачуватиме цим закладам фактичну вартість послуг, які медичні заклади надавали протягом 2022 р. за вказаними пакетами.


Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua, kmu.gov.ua, nszu.gov.u

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні January - 2023 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 01
02
03
04
05060708
09
101112
13
1415
16171819202122
2324
25
26272829
30
31
 

Фотодокументи