Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

28.09.2022

Охорона здоров'я та соціальна допомога: дефіцит кадрів у Європі є критичним

17481355 902

Аплодувати працівникам охорони здоров'я та догляду - це одне,  Європі потрібно наймати та утримувати більше таких працівників.

 

 Нестача кадрів, посилена пандемією, означає накопичений тягар для медичних працівників (Supamotion/shutterstock.com)

Європейська профспілка працівників громадського обслуговування (ЄФПГО) та її членські організації вже тривалий час попереджають про зростаючий дефіцит кадрів у сфері охорони здоров'я та соціальної допомоги та його негативні наслідки. Приватизація, жорсткі заходи економії та загальна занедбаність призвели до серйозної нестачі персоналу, а Covid-19 лише загострив проблеми. До наступної пандемії існує нагальна потреба нарешті вжити заходів, щоб зробити сектор більш стійким.

Звіт Європейського агентства з питань праці за 2021 рік про дефіцит робочої сили, опублікований у листопаді минулого року, представив тривожну картину дефіциту медичних працівників у більшості європейських країн (у Бельгії, регіонах). З 30 опитаних 18 повідомили про дефіцит медичних сестер, 13 - лікарів загальної практики (лікарів загальної практики) і 11 - помічників лікарів, лікарів-спеціалістів і молодших медичних працівників.

Ще більше занепокоєння викликає той факт, що з 18 країн, які надали відповідні дані, дев'ять повідомили про "значну" нестачу медичних сестер, п'ять - лікарів загальної практики та фельдшерів і чотири - молодших спеціалістів з медичною освітою. Багато з цих професій, особливо медсестринство, входять до десятки найбільш дефіцитних професій щонайменше з 2018 року, хоча у 2020 році їхня популярність зросла через Covid-19.

Пандемія також загострила довгостроковий дефіцит кадрів у сфері соціальної допомоги. Звіт ЄФПГО показав, що зайнятість в інтернатних установах по всьому Європейському Союзу скоротилася на 9,5% в період з 2019 по 2020 рік - це втрата понад 421 000 співробітників. У цьогорічних звітах країн Європейського семестру, підготовлених Європейською комісією, Італія та Німеччина були єдиними країнами-членами ЄС, які не зазнали занепокоєння щодо нестачі персоналу та/або поганих умов праці у сфері охорони здоров'я та догляду.

Попередження посилено

Ці тривожні сигнали були посилені минулого тижня у звіті Європейського регіону Всесвітньої організації охорони здоров'я. Кадри охорони здоров'я та догляду в Європі: Час діяти" перегукується з численними вимогами профспілок охорони здоров'я (і навіть організацій роботодавців) щодо найму і, що більш важливо, утримання працівників. Нагальність цієї проблеми підкреслив д-р Ганс Анрі Клюге, регіональний директор ВООЗ:

Нестача кадрів, недостатній набір та утримання персоналу, міграція кваліфікованих працівників, непривабливі умови праці та поганий доступ до можливостей безперервного професійного розвитку завдають шкоди системам охорони здоров'я. Ці проблеми ускладнюються неадекватними даними та обмеженими аналітичними можливостями, поганим керівництвом та управлінням, відсутністю стратегічного планування та недостатніми інвестиціями у розвиток робочої сили.

ВООЗ не надала жодних прямих рекомендацій щодо оплати або умов праці - ці питання входять до компетенції спорідненої установи ООН, Міжнародної організації праці. Але багато з десяти дій, які вона підтримує, можуть бути використані, прямо чи опосередковано, для поліпшення зайнятості в секторі. Дія п'ята закликає до створення умов праці, які сприяють здоровому балансу між роботою та особистим життям; дія шоста - до захисту здоров'я та благополуччя працівників; дія дев'ята - до збільшення державних інвестицій в освіту, розвиток та захист робочої сили; дія друга - до безперервного професійного розвитку для забезпечення працівників новими знаннями та компетенціями; дія четверта - до стратегій залучення та утримання працівників охорони здоров'я у сільській та віддаленій місцевостях.

Дія шість, зокрема, пов'язана з більш широким попитом на директиву щодо психосоціальних ризиків. Також минулого тижня президент Комісії Урсула фон дер Ляйєн у своєму зверненні про стан справ в ЄС пообіцяла запровадити  ініціативу щодо психічного здоров'я. Це речення, однак, було єдиним навіть непрямим посиланням фон дер Ляйєн на здоров'я, а медичні працівники тепер викреслені з картини.

Однак деякі з рекомендацій ВООЗ вже можна знайти в оновленій Рамковій програмі дій з найму та утримання персоналу в сфері охорони здоров'я, підписаній у червні між ЄФПГО та Європейською асоціацією роботодавців лікарень та закладів охорони здоров'я (HOSPEEM). Рамкова програма спрямована на забезпечення системи охорони здоров'я "адекватно укомплектованою постійно добре підготовленою та мотивованою робочою силою", зокрема, шляхом сприяння кращому балансу між роботою та особистим життям, безперервного професійного розвитку та гарантування здорових і безпечних робочих місць.

 

Підвищення обізнаності

Тривожні дані про дефіцит кадрів і пов'язані з цим заклики до дій з боку ВООЗ та соціальних партнерів відображають підвищення обізнаності через вимоги профспілок охорони здоров'я та страйки. Тільки за останні сім місяців членські організації ЄФПГО у Франції, Греції, Австрії, Бельгії, Португалії та Ірландії організували одноденні страйки, мітинги та інші акції, щоб підкреслити необхідність збільшення кількості персоналу та підвищення заробітної плати.

Були досягнуті успіхи в переговорах з роботодавцями щодо нових контрактів, які передбачають підвищення заробітної плати для боротьби з інфляційним тиском і положення щодо подолання надмірних робочих навантажень. У квітні голландські профспілки уклали угоди, що охоплюють 700 000 працівників державного сектору, в тому числі медсестер і доглядальниць, які передбачають підвищення заробітної плати, заходи щодо робочого навантаження і поліпшення умов праці. У тому ж місяці болгарські профспілки CITUB та Podkrepa підписали колективну угоду з Міністерством охорони здоров'я, яка передбачала підвищення заробітної плати лікарям та медсестрам - не лише для залучення нових працівників, але й для стримування еміграції.

Італійські федерації FP-CGIL, CISL-FP і UIL-FPL уклали в червні трирічну угоду, яка охоплює 550 000 працівників охорони здоров'я і передбачає підвищення заробітної плати і поліпшення умов віддаленої роботи і відпусток. Нарешті, уряд Німеччини запропонував законодавчі заходи, які реалізують давні вимоги профспілки громадського обслуговування ve.rdi щодо кадрового забезпечення на основі потреб. Однак є тривожні події у Фінляндії, де уряд планує обмежити право на страйк для медсестер, які планували колективну відставку, щоб підкреслити необхідність вирішення проблеми нестачі кадрів.

"Вирішальна відповідальність

Аплодисментів недостатньо для медсестер, лікарів, доглядальниць та інших працівників охорони здоров'я та соціальної сфери: вони потребують підвищення заробітної плати та інвестицій, набір нового персоналу, що також передбачає підвищення спроможності систем освіти та підготовки кадрів. На цьогорічній Європейській конференції ВООЗ багато неурядових організацій підтримали заяву ЄФПГО, в якій говориться, що уряди несуть "ключову відповідальність за забезпечення та надання необхідного фінансування для збільшення інвестицій у найм та утримання медичних та соціальних працівників, а також для покращення кадрового забезпечення на основі потреб".

Не може бути повернення до жорсткої економії та заморожування зарплат у секторі громадського обслуговування, особливо з огляду на поточну високу інфляцію. Витрати на охорону здоров'я та соціальну допомогу - це вигідна інвестиція в більш здорове та стійке суспільство, здатне краще протистояти таким потрясінням, як пандемія. Комісія та національні уряди повинні засвоїти цей урок якнайшвидше.

https://socialeurope.eu/author/adam-rogalewski

Автори:

Адам Рогалевський є директором з питань політики у сфері охорони здоров'я та соціальних послуг Європейської федерації профспілок громадського обслуговування, працював у Британській профспілці державних службовців Unison, Швейцарській загальній профспілці Unia та Польській федерації профспілок OPZZ. Має ступінь доктора філософії Лондонського університету Метрополітен.

Філ Фріман - магістрант паризького університету "Sciences Po" та міланського університету "Bocconi". Раніше був стажером Європейської федерації профспілок громадського обслуговування.

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні September - 2022 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
01
020304
05
060708091011
12131415
16
17
18
19
20
2122232425
26
27
28
29
30 

Фотодокументи