Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

27.06.2022

Багатопрофільні обласні лікарні можуть бути передані в підпорядкування МОЗ

Під час візиту до Республіки Польща 22 червня 2022 р. українська делегація на чолі з міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком відвідала Центр симуляційної медицини Люблінського медичного університету (ЛМУ), який має репутацію зразкового та одного з кращих не лише в Польщі, але й в Європі. Члени делегації, до якої увійшли також заступники міністра охорони здоров’я Ірина Микичак і Богдан Боруховський, поспілкувалися з проректором ЛМУ професором Камілом Торресом, який є керівником Центру симуляційної медицини, на тему організації мережі аналогічних інноваційних центрів в Україні.

Про створення університетських клінік та лікарень в Україні

«Процес створення університетських клінік та лікарень в Україні є незворотним. Адже функціонування клінік — це стратегія розвитку для вищої медичної освіти, її майбутнє. Не може успішно розвиватися університет та готувати конкурентних фахівців, якщо у нього відсутня власна клінічна база для навчання. У нашому баченні університетська клініка — це насамперед потужна, велика і багатопрофільна лікарня, що створює можливості для навчання та досліджень», — зазначив міністр охорони здоров’я В. Ляшко.

Центр симуляційної медицини в Польщі

Нині Центр симуляційної медицини ЛМУ є ідеальною платформою для опанування майбутніми лікарями практичних навичок. Ця навчальна база облаштована як сучасна повноцінна лікарня, що укомплектована новими моделями обладнання і медичної техніки, але при цьому пацієнтів замінили манекени, які максимально пристосовані до вивчення симптоматики, проведення медичних маніпуляцій та оперативних втручань. Окрім того, у центрі функціонують комп’ютерний контроль знань та система моніторингу виконання практичних завдань, що забезпечують об’єктивність оцінювання рівня підготовки здобувачів медичної освіти.

Мета центру — цілком навчально-тренувальна. Тут свої практичні навички відшліфовують майбутні акушери, парамедики та студенти лікарської справи. Також тут є різні зали інтенсивної терапії, операційні зали, палати для тяжкохворих, стоматологічні кабінети, де використовуються тренажери та моделі, що допомагають майбутнім лікарям вдосконалювати техніки для надання оперативної медичної допомоги різного профілю.

Важливо, що зали з симульованими пацієнтами забезпечують навчання майбутніх лікарів навичкам комунікації з пацієнтами та їх родичами, а також тому, як діяти та інформувати пацієнта в тій чи іншій ситуації.

Українська та польська сторони домовилися про подальшу співпрацю в напрямку створення багатопрофільних університетських лікарень та симуляційних центрів при кожному з медичних університетів у рамках програми з відновлення України.

Оскільки симуляційна медицина відкриває нові можливості та перспективи в підвищенні рівня практичної підготовки медика, вона використовується для навчання майбутніх лікарів та медичних сестер базовим клінічним навичкам, розвитку професійної компетентності дипломованих фахівців, а також як метод запобігання лікарським помилкам задля підвищення безпеки пацієнтів.

Університетські клініки в Польщі

У ході візиту представники МОЗ України також відвідали дві університетські лікарні міста Люблін для того, щоб детально вивчити досвід будівництва та організації подібних закладів з метою його подальшого застосування в Україні.

На базі цих університетських лікарень здійснюються практична підготовка студентів-медиків, а також післядипломне навчання та безперервний професійний розвиток дипломованих лікарів і медичних сестер. Навчають студентів та слухачів як викладачі медичних університетів, так і високодосвідчені лікарі-практики.

Для України вивчення та перейняття успішного європейського досвіду щодо створення університетських лікарень та сучасних центрів симуляційної медицини стане однією з ключових складових плану відновлення мережі українських медичних закладів у воєнний та післявоєнний період.

Пошук клінічних баз для університетських клінік в Україні

Міністр охорони здоров’я повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, що впродовж 2 тиж в Міністерстві охорони здоров’я проводили спілкування з ректорами всіх університетів, які перебувають у підпорядкуванні Міністерства. Одна з ключових проблем, яка спільна для всіх закладів вищої медичної освіти, — нові клінічні бази.

Тому для пошуку найбільш раціонального шляху вирішення цього питання від Міністерства було направлено листи в усі обласні центри, де базуються медичні університети, з проханням оцінити можливість передачі існуючих багатопрофільних обласних лікарень Міністерству для створення на їх базі університетських клінік.

В. Ляшко наголосив, що створення університетських клінік в Україні — нагальна вимога часу та незворотний процес, який передбачає інвестицію в найцінніше — в людину. Неможливо робити плани інфраструктурного відновлення лікарень, не маючи плану розвитку кадрових ресурсів для системи.

«Функціонування університетських клінік — це стратегія розвитку для вищої медичної освіти. Її майбутнє. Не може успішно розвиватися університет та готувати конкурентних фахівців, якщо у нього відсутня власна інноваційна клінічна база для навчання. І досвід Польщі яскравий тому приклад», — підкреслив міністр охорони здоров’я України

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис»

за матеріалами moz.gov.ua, facebook.com/viktor.liashko

The post Багатопрофільні обласні лікарні можуть бути передані в підпорядкування МОЗ first appeared on Український Медичний Часопис.

Схожі статті:

Концептуальна функціонально-організаційна модель системи взаємодії закладів охорони здоров’я в межах одного госпітального округу

У Львові створять університетську клініку

Реалізація австрійсько-українського проєкту ACURE у межах упровадження сучасних нейрореабілітаційних програм 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні June - 2022 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 01
02
030405
06070809
10
1112
131415
16
171819
20
21
22
23
242526
27
28
29
30
 

Фотодокументи