Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

20.05.2022

Охорона здоров’я у часи війни: поточні зміни і подальша стратегічна розбудова

Охорона здоров’я у часи війни: поточні зміни і подальша стратегічна розбудова

 

Збройна агресія російської федерації проти України спричинила необхідність оперативних, а подекуди і нетривіальних заходів з боку держави та бізнесу. В перший день нападу росії на нашу країну Комітет з охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації сформував 8 першочергових кроків для підтримки держави фармацевтичною продукцією, більшість з яких було успішно впроваджено в життя!

Європейська Бізнес Асоціація та компанії-члени Комітету з охорони здоров’я висловлюють вдячність керівництву і працівникам Міністерства охорони здоров’я України, Державного експертного центру МОЗ України, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками за наполегливу працю в умовах воєнного стану, конструктивну співпрацю з представниками Комітету Асоціації задля забезпечення громадян України необхідним лікуванням. Окремо хочемо подякувати також за впровадження оперативних змін у галузеве законодавство.

Так, експерти Комітету Асоціації вдячні за можливість бути залученими до розробки одного із важливих регуляторних документів, результатом чого стало прийняття Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання екстреної державної реєстрації лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів, препаратів крові, що виробляються або постачаються в Україну протягом періоду дії воєнного стану, під зобов’язання» №471 від 15 квітня 2022 року. Постановою запроваджено:

  • Екстрену реєстрацію лікарських засобів з будь-якої країни світу (окрім країни-агресора);
  • Електронні способи подання реєстраційних документів на ліки, в тому числі з використанням хмарних сховищ, що є значним кроком уперед;
  • Автоматичне продовження чинності строкових реєстраційних посвідчень;
  • Зняття обмежень щодо мінімального строку придатності лікарських засобів для постачання в Україну, у випадку обґрунтування щодо їх використання до закінчення цього строку;
  • Доступ на ринок лікарських засобів в іноземній упаковці та ін.

Варто зазначити, що низка складових цієї постанови впроваджувалась також окремими оперативними рішеннями державних регуляторів ще з перших днів війни проти України. Це сприяло уникненню ризиків гуманітарної катастрофи.

Бізнес, зі свого боку, спрямував усі зусилля на благодійність та недопущення повного руйнування логістичних ланцюгів через відмову деяких операторів у постачанні ліків до кордону з Україною, побудову нових ланцюгів постачання лікарських засобів та медичних виробів, у тому числі для пацієнтів, що беруть участь у клінічних дослідженнях. Особливу увагу було приділено забезпеченню нагальних потреб Збройних сил України, медичних закладів та аптек. Загалом, фармацевтична спільнота Асоціації надала гуманітарну допомогу в еквіваленті понад 5 мільярдів 87 мільйонів гривень та не припиняє свої зусилля у напрямку благодійництва.

Разом з тим, бізнес пропонує не зупинятися на досягнутих поточних успіхах та розпочати активну підготовку до подальшої розбудови галузі охорони здоров’я України. На думку представників Комітету з охорони здоров’я Асоціації, базовими складовими такої відбудови мають стати:

  1. Всеохоплююча євроінтеграція галузі охорони здоров’я:

  • Якнайшвидше затвердження сучасних стандартів (ДБНів та СанПіНів) будівництва та технічного забезпечення лікарень на заміну радянським нормам;
  • Визначення європейської моделі доступу до медичної та фармацевтичної спеціальностей, самоврядування професій;
  • Активна співпраця з інституціями ЄС, зокрема з Європейським агентством лікарських засобів та Європейською організацією верифікації лікарських засобів. Початок внутрішньої оціночної місії щодо законодавчої та інституційної побудови фармацевтичної галузі та її регуляторних органів з метою набуття статусу члена фармацевтичної «екосистеми ЄС», потенційного включення України до централізованих та децентралізованих процедур реєстрації лікарських засобів в ЄС, переоцінка підходів щодо підтвердження GMP в Україні; прискорення заключення та розширення АСАА угоди з ЄС щодо медичних виробів та GMP на ліки.

  1. Відновлення мережі медичних закладів на засадах спроможності, ефективності та доступності для пацієнтів України, із застосуванням сучасних стандартів будівництва, оснащення та із врахуванням необхідності оптимізації лікарняної інфраструктури.
  2. Переосмислення і остаточне визначення підходу щодо ролі та співвідношення участі держави та бізнесу в медичній галузі, перехід до рівних ринкових умов ведення медичного бізнесу, сучасних моделей державно-приватного партнерства в медицині.
  3. Забезпечення подальшого розвитку інструментів доступу до інновацій, їх стимулювання в Україні, зокрема у сфері клінічних досліджень та оцінки медичних технологій.
  4. Повноцінна діджиталізація – доступна телемедицина, електронна медична картка для пацієнтів та лікарів, електронні рецепти, eSubmission та eCTD формат для всіх реєстраційних процедур на ліки та інші необхідні компоненти.
  5. Оцінка місця України на світовому фармацевтичному ринку – розробка на цій підставі комплексного бачення механізмів стимулювання вітчизняного виробництва лікарських засобів, знаходження глобальних ринків збуту, локалізації та трансферу технологій, що відповідали б конкурентним та ринковим принципам (державне страхування експортних ризиків, кредитування для цілей переоснащення підприємств, визначення стабільного довгострокового державного замовлення, прискорена амортизація основних фондів, податкові знижки та/або повернення витрат, пов’язаних із впровадженням інновацій тощо), з урахуванням зобов’язань України в рамках СОТ та Асоціації з ЄС.
  6. Розширення державних програм та інструментів співоплати державою і громадянами вартості медичних послуг та лікарських засобів, медичних виробів, у тому числі шляхом реімбурсації.

Комітет з охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації пропонує Міністерству охорони здоров’я та Нацраді з відновлення України врахувати ці пропозиції в подальшій роботі. Комітет готовий стати майданчиком для спільного опрацювання відповідних рішень, що має забезпечити новий рівень якості, доступності до сучасної медичної допомоги для громадян України.

Слава Україні! 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні May - 2022 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 01
02
03
04
05
060708
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
2122
23
24
2526272829
30
31 

Фотодокументи