Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

29.04.2022

Завершив свою роботу ізраїльський мобільний (польовий) госпіталь «Блискуча зірка»

28 квітня завершив свою роботу ізраїльський мобільний (польовий) госпіталь «Блискуча зірка», що з 22 березня працював у Мостиськах. За цей час у госпіталі пролікували 6005 пацієнтів. Згортання госпіталю приурочили до Дня Катастрофи і героїзму європейського єврейства, Йом га-Шоа – національного дня пам'яті, який відзначається в Ізраїлі.

Посол Ізраїля в Україні, директор госпіталю, рабини, представники місцевої та обласної влади подякували медикам за їхню відвагу та за допомогу українцям.

Госпіталь складався з 10 наметів, розташованих на території школи - тут надавали амбулаторну допомогу, а у приміщенні школи – облаштували палати для пацієнтів. Штат госпіталю включав 200 осіб – лікарів та іншого медичного персоналу.

У церемонії закриття госпіталю взяли участь, зокрема, заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко, директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Орест Чемерис, міська голова Мостиськ Мирослава Пельц, посол Ізраїля в Україні Міхаель Бродський.

«28 квітня ми вшановуємо пам’ять тих, кого знищили нацисти, а сьогодні прийшли знищувати рашисти. Український та ізраїльський народ поєднує те, що ми надзвичайно мудрі, надзвичайно сильні. Ми плекаємо мрію в демократію і живемо думкою радіти один за одного, допомогти один одному - за принципом європейських цінностей, високої моралі, гідности. Тому що ми – Люди. А Людина такою повинна бути. Ми на Львівщині сердечно дякуємо вашій країні за гуманітарну допомогу та підтримку!

Сьогодні на українську землю знову зайшов московський чобіт. І ці нелюди роблять те, що нацисти робили з євреями! Але я сподіваюся, перемога невдовзі буде. Збройні Сили України – непереможні! Європа і весь світ нас підтримують. Дякувати Богу, вже не на словах!», - сказав Іван Собко.

Як зазначив директор ізраїльського польового госпіталю Йоель Ар Евен, вісімдесят років на українській землі нацисти та колаборанти вбивали євреїв та катували їх, включно з чотирма тисячами євреїв, які проживали у Мостиськах і яких розстріляли усіх разом у 1942 році.

«Сьогодні ми тут з нащадками тих, хто жив у пеклі. Минуле переходить з покоління в покоління, від сім’ї до сім’ї. Це в нашому ДНК, ми – історія. Віддаючи шану спогадам, ми водночас обираємо святкувати життя і фокусуємось на створенні чогось нового.

Зараз знову, через вісімдесят років, бомбардують міста, люди залишаються без домівок і без надії. Друзі мої, українці, ми надіємось і молимось, щоб ця війна на вашій землі скоро закінчилася.  Від імені ізраїльтян звертаюсь до вас – будь ласка, ніколи не забувайте, що зробили з вами. Але завжди обирайте відновлення, відбудову і розвиток», - сказав у своєму виступі директор госпіталю.

Один із членів ізраїльської делегації, професор Ельханан Бар –Он, розповів історію своєї матері Вікторії, якій було 12 років, коли почалася Другова світова війна. Вона жила у Тернополі. Всі члени її сім’ї загинули. Дівчині вдалося залишитися живою завдяки тому, що вона представилася німецьким офіцерам грузинкою.

Розгорнули госпіталь спільно Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю та Міністерство закордонних справ України, за сприяння Фонду Шустермана, який опікується національним та соціальним проєктами в Ізраїлі, та JDC (єврейська благодійна організація). Операції проводилися у співпраці з КНП «Мостиська міська лікарня» змішаними об’єднаними групами.

Нагадаємо, шпиталь «Блискуча зірка» назвали на честь колишньої прем’єр-міністерки Ізраїлю Голди Меїр, яка народилася в Україні. Саме вона створила «Машав» - Національну ізраїльську агенцію гуманітарної допомоги.

Довідково:

Консультацію та допомогу одержали більше 7 тисяч місцевих жителів та громадян з територій, які піддалися російській агресії.
За період з 22.03.2022 року по 27.04.2022 року було проліковано 6005 пацієнтів у Ізраїльському польовому шпиталі:

Березень: амбулаторно – 2579, стаціонарно – 45.
Квітень: амбулаторно – 3363, стаціонарно – 18.

Виконано операційних втручань – 57, з них 14 по гінекології.

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2022 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04
05
0607080910
111213
14
151617
18
19
2021222324
25
26
27
28
29
30 

Фотодокументи