Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

04.03.2022

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ

Керівникам закладів охорони здоров’я Львівської області

 

Головам первинних профспілкових організацій Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

ІНФОРМАЦІЙНИЙ  ЛИСТ

 

Шановні колеги, спілчани!

У зв’язку зі значною кількістю звернень з питань кадрової роботи закладів охорони здоров’я в період воєнного стану в Україні, Львівська обласна організація профспілки працівників охорони здоров’я України вважає необхідним ознайомити вас з наступними рекомендаціями Державної служби з питань праці та фахівців з кадрової роботи.

 

Якщо працівники не можуть доїхати на роботу, але можуть виконувати свою роботу дистанційно, — видайте наказ про дистанційну роботу. Поки триває карантин, щоб дозволити працівникам працювати дистанційно, достатньо наказу (ч. 11 ст. 60-2 КЗпП).  Ознайомте працівників з наказом засобами електронного зв’язку. В наказі бажано вказати контактні номери телефонів відділу кадрів та керівників у разі виникнення екстреної ситуації.

 

 Простій

Для працівників, які не можуть працювати дистанційно, оголосіть простій. Простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ч. 1 ст. 34 КЗпП). Оплатіть простій в розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП).

 

Відпустки

Працівник не може працювати дистанційно, але не хоче втрачати частину заробітку, — запропонуйте оформити відпустки: щорічну ; соціальну.

 

Інший варіант — домовитися з працівниками та надайте відпустки без збереження зарплати. На час карантину термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати за згодою сторін не обмежується 15 календарними днями (ч. 3 ст. 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР). Наразі карантин в Україні діє до 31.03.2022 (постанова КМУ від 09.12.2020 № 1236).

 

Працівників призвали на військову службу або вони уклали контракт

Видайте наказ про увільнення працівника від роботи зі збереженням середнього заробітку, місця роботи та посади після того, як отримаєте документи, що підтверджують призов (вступ) на службу (ст. 119 КЗпП).

 

Працівників залучили до трудової повинності або суспільно корисних робіт

Під час дії воєнного стану можуть запровадити трудову повинність для працездатних осіб, не залучених до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення і не заброньованих за підприємствами, установами та організаціями на період дії воєнного стану. Таких осіб залучають: до робіт, що мають оборонний характер; ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, які виникли в період дії воєнного стану. Працівників залучають до суспільно корисних робіт, що виконують для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронних органів і сил цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення (п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII; далі — Закон № 389). Якщо працівник повідомив, що його залучили до суспільно корисних робіт, видайте наказ про збереження за працівником робочого місця або посади (п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону № 389). Підстава — рішення місцевого органу влади або органу місцевого самоврядування. Всі рішення оприлюднюють на офіційний сайтах органів влади та органів місцевого самоврядування.

 

Не можете зв’язатись з працівником

Якщо не може зв‘язатись з працівником, який не прийшов на роботу, через відсутність зв’язку або інші причини, — табелюйте відсутність кодом «НЗ» («відсутність з нез’ясованих причин»). Коли зв’язок з працівником з’явиться та отримаєте інформацію про причину відсутності працівника на роботі або відсутності зв’язку, дійте за обставинами. Скористайтесь одним з варіантів, наведених вище. Також можете визнати причину відсутності працівника на роботі поважною. В такому разі складіть скоригований табель та протабелюйте дні відсутності працівника кодом «І» (Інші причини неявок).

 

На питання, чи можна звільняти найманих працівника з ініціативи власника в період воєнного стану  представники Держпраці зазначили: «Звільнення працівників за ініціативою роботодавця з підстав запровадження воєнного стану не допускається і буде кваліфікуватися як грубе порушення законодавства про працю, за що статтею 172 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність». Також було вказано, що зараз роботодавці мають використати всі механізми, встановлені чинним законодавством, для того, щоб зберегти за своїми працівниками роботу.

Одночасно було наголошено, що після закінчення воєнного стану інспектори праці відновлять проведення за зверненнями громадян інспекційних відвідувань, під час яких до найменших дрібниць розглядатимуть усі обставини, у тому числі й ті, що спричинили порушення, і давати достатній час на їх усунення. Тільки у разі невиконання припису про усунення порушень, будуть розглядатися питання чи варто передавати матеріали інспектування до суду.

 

Рекомендації  cформовані з матеріалів викладених на сайтах

Держпраці https://uz.dsp.gov.ua

та журналу «Кадровик01» https://www.kadrovik01.com.ua

 

Львівська обласна організація профспілки працівників охорони здоров’я постійно спостерігає за станом дотримання трудового законодавства в закладах охорони здоров’я області, при необхідності може надати  кваліфіковану правову допомогу і захистити порушені трудові права та інтереси своїх спілчан. 

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні March - 2022 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
01
02
03
04
0506
07
08
09
10
11
1213
14
15
16
17
18
1920
21
222324252627
282930
31
 

Фотодокументи