Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

22.02.2022

ПРОФСПІЛКИ ОБСТОЮВАТИМУТЬ БЕЗПЕРЕБІЙНЕ ФІНАНСУВАННЯ ПОТРЕБ ЗАСТРАХОВАНИХ ОСІБ

ПРОФСПІЛКИ ОБСТОЮВАТИМУТЬ

2021 10 05 fssu narakhuvannia e likarnianykh

Після доопрацювання Мінсоцполітики Уряд 16 лютого ц.р. на своєму засіданні затвердив бюджет Фонду соціального страхування України на 2022 рік.

 

Коментуючи це Голова ФПУ Григорій Осовий насамперед зауважив, що при затвердженні параметрів бюджету ФСС точились гострі дебати, тому що від початку бюджет Фонду був дефіцитним. Під час його доопрацювання розмір дефіциту вдалося скоротити, але умовою затвердження Урядом бюджету ФСС є його збалансованість.

Як раз до цього профспілки і мають питання. За затвердженими показниками, доходи Фонду в 2022 році (разом із залишком коштів на початок року) становитимуть 37,5 млрд гривень, у тому числі страхові внески – 36,2 млрд гривень. Видатки Фонду в 2022 році також становитимуть 37,5 млрд гривень, у тому числі видатки на матеріальне забезпечення та соціальні послуги – 22,8 млрд гривень, страхові виплати – 12,2 млрд гривень.

Однак, представляючи у правлінні ФСС інтереси застрахованих осіб – найманих працівників, профспілки висловили застереження щодо того, чи дійсно затвердженої суми достатньо для безперебійного фінансування видатків, які є обов’язковими на виплату застрахованим особам, зокрема, лікарняних, виплат при отриманні травм на виробництві, на проведення реабілітаційних заходів та ін.

Профспілки завжди принципово виступають за обов’язкове виконання перед застрахованими особами зобов’язань, що має держава, або ФСС. Адже, фонд – це основний інструмент підтримки працівників.

- Сказати, що профспілки задоволені цим бюджетом, ми не можемо, - наголосив Г.Осовий. – Реалії, на жаль, такі, що ми прогнозуємо, що дефіцит цьогорічного бюджету ФСС буде виявленим. Суттєвими факторами для цього є епідемія ковіду, омікрон, надзвичайного гостра ситуація з поширенням хвороби. Скоріш за все, фонд не зможе протягом всього року покривати усі належні видатки, зокрема, пов’язані з виплатою лікарняних. А невиплата цих коштів буде  порушенням прав застрахованих осіб, тоді потрібно буде шукати альтернативні джерела фінансування. Тому нам доведеться звертатись до Уряду з проханням - в разі наявності недостатку коштів на виплату гарантованих державних соціальних гарантій профінансувати їх з Держбюджету.

За попередніми розрахунками, потреба у додаткових коштах через поширення хвороби омікрон вже у цей зимовий період складе 1 млрд. 461 млн. Ми як сторона соціального діалогу будемо звертатись до Уряду з питання надання додаткової фінансової підтримки ФСС.

Будемо боротись!

Пресцентр Федерації профспілок України 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні February - 2022 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 0102
03
04
0506
07
0809
10
11
1213
14
15
16
17
18
1920
21
22
23
24
25
2627
28 

Фотодокументи