Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

11.02.2022

Відповідь Мінекономіки

Львівська обласна професійна спілка працівників охорони здоров'я України

Мінекономіки розглянуло лист Львівської обласної професійної спілки працівників охорони здоров'я України від 27.01.2022 № 07/03 щодо надання роз'яснення положень постанови Кабінету Міністрів України від 15 грудня 2021 р. № 1334 „Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 19 травня 1999 р. № 859 та від 25 квітня 2018 р. № 410” (далі - Постанова № 1334) і в межах компетенції повідомляє.

Розмір посадового окладу керівника закладу охорони здоров'я, що діє у організаційно-правовій формі комунального некомерційного підприємства, визначається відповідно до підпункту 1 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 19.05.1999 № 859 „Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об'єднань державних підприємств” (далі - Постанова № 859).

Постановою № 1334 було внесено зміни до Постанови № 859, передбачивши, що відповідно до підпункту 11 пункту 1 Постанови № 859 розмір посадового окладу керівника закладу охорони здоров'я забезпечує співвідношення між середньою заробітною платою медичних працівників та не може перевищувати розмір середньої заробітної плати медичних працівників підприємства більш як на 60 відсотків.

Водночас підпунктом 1 пункту 1 Постанови № 859 визначено, що розмір посадового окладу керівника підприємства встановлюється, зокрема, залежно від середньооблікової чисельності працівників в еквіваленті повної зайнятості за рік, вартості активів підприємства або чистого доходу від реалізації товарів (робіт, послуг), за даними останньої річної фінансової звітності.

 

Відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5, середня заробітна плата на одного працівника в еквіваленті повної зайнятості визначається діленням суми нарахованого фонду оплати праці найманих працівників (штатних та позаштатних) на їхню середню кількість в еквіваленті повної зайнятості за відповідний період.

З урахуванням зазначеного, вважаємо, що розрахований розмір посадового окладу керівника закладу охорони здоров'я, що діє у організаційно- правовій формі комунального некомерційного підприємства, має визначатись з урахуванням середньомісячного розміру заробітної плати медичних працівників, який визначається виходячи з нарахованого фонду оплати праці та середньої кількості медичних працівників в еквіваленті повної зайнятості (за виключенням заробітної плати самого керівника) за даними останньої річної фінансової звітності.

Для визначення переліку медичних працівників доцільно керуватися Випуском 78 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників „Охорона здоров'я”, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29.03.2002 № 117.

Водночас відповідно до частини другої статті 74 Закону України „Основи законодавства України про охорону здоров'я” єдині кваліфікаційні вимоги до осіб, які провадять певні види медичної і фармацевтичної діяльності, надають реабілітаційну допомогу, встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

Відповідно до Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 № 267, МОЗ є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я та здійснює розгляд звернень громадян з питань, пов'язаних з діяльністю МОЗ, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління.

Керуючись зазначеним, з питання визначення переліку медичних працівників рекомендуємо звернутися до Міністерства охорони здоров'я.

Пунктом 2 Постанови № 1334 доручено центральним та місцевим органам виконавчої влади внести зміни до контрактів, що укладені з керівниками закладів охорони здоров'я, відповідно до змін, затверджених Постановою № 1334.

Разом з тим, відповідно до статті 103 Кодексу законів про працю України та статті 29 Закону України „Про оплату праці” про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно- правовими актами та мають інформаційно-рекомендаційний характер.

З метою недопущення поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, Мінекономіки мінімізує використання паперового документообігу, у зв'язку з чим відповідь надається електронною поштою.


Заступник Міністра економіки України

з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації                                                               Ігор ДЯДЮРА

 

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні February - 2022 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 0102
03
04
0506
07
0809
10
11
1213
14
15
16
17
18
1920
21
22
23
24
25
2627
28 

Фотодокументи