Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

07.02.2022

Заява Віктора Ляшка, міністра охорони здоров’я України

Заява Віктора Ляшка, міністра охорони здоров’я України

 

100% закладів, які надають екстрену медичну допомогу, та 97% закладів первинної медичної допомоги вже отримали кошти, необхідні для виплати базової заробітної плати за січень. Про це під час брифінгу 3 лютого 2022 р. повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Зокрема, нову базову заробітну плату вже отримали медики, які працюють у закладах охорони здоров’я, що фінансуються за кошторисним принципом з державного бюджету.

Зі свого боку, Національна служба здоров’я України (НСЗУ) перерахувала за січень 2 млрд грн для 1969 закладів, які надають первинну медичну допомогу. Також для медичних закладів «первинки» розпочато нарахування авансу за лютий. Таким чином, 97% закладів первинної медичної допомоги забезпечені необхідними коштами. Більшість працівників вищезгаданих медичних закладів вже отримали заробітну плату на рівні не менше ніж 20 000 грн для лікарів та понад 13 500 грн для медичних сестер.

За словами міністра охорони здоров’я, тим медикам «первинки», які ще не отримали базову заробітну плату, вона буде виплачена найближчими днями.

Коментар Віктора Ляшка

«Я хочу зазначити, що це лише базовий рівень заробітної плати, нижче якого медики не повинні отримувати. Однак ми не забороняємо керівникам закладів охорони здоров’я платити лікарям та медсестрам більше. Адже лікарні є самостійними підприємствами, які розпоряджаються коштами на власний розсуд. Тому саме від керівника лікарні залежить, яку частку бюджету буде спрямовано у фонд заробітної плати», — повідомив В. Ляшко.

Окрім того, сьогодні 100% закладів екстреної медичної допомоги отримають фінансування за січень. НСЗУ перерахує їм 1 млрд грн. Найближчими днями кошти за лютий у розмірі понад 946 млн грн для центрів екстреної медичної допомоги будуть передані до Державного казначейства.

Також заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу в рамках Програми медичних гарантій, вже мають сформовані договори. До кінця тижня буде завершено їх юридичне оформлення. Виплати для медичних закладів розпочнуться з 7 лютого.

Міністр нагадав, що за січень кожен медичний заклад, який працює за Програмою медичних гарантій, отримає оплату за надані послуги від НСЗУ у повному обсязі.

Ті медичні заклади, які з об’єктивн их причин не в змозі з власного бюджету покрити виплати базової заробітної плати, отримають фінансування за окремим механізмом — аби кожен лікар та медсестра в кожному регіоні отримали гарантовану Урядом заробітну плату.

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні February - 2022 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 0102
03
04
0506
07
0809
10
11
1213
14
15
16
17
18
1920
21
22
23
24
25
2627
28 

Фотодокументи