Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

24.11.2021

Збережемо трудовий потенціал і профспілкові організації в умовах децентралізації!

18 листопада, відбулося розширене засідання науково-методичної ради Обєднання Профспілок Львівщини за участі науковців Львівського національного університету ім. І. Франка Профспілка Львівського університету імені І.Франка (Юліан Бек), представників обласних профспілкових організацій і заступника голови ФПУ Євгена Драп’ятого


 На засіданні обговорили питання збереження трудового потенціалу і профспілкових організацій в умовах адміністративно-територіальної реформи (децентралізації). Сьогодні в Україні є 1469 територіальних громад, проти 10961, які були до реформи. Районів було 490, стало – 136. У зв’язку із цим Федерація профспілок України напрацювала особливості діяльності профспілкових організацій всеукраїнських профспілок в територіальних громадах, і при реформуванні районів.  Зокрема у Стратегії діяльності Федерації профспілок України на 2021–2026 роки йдеться:

у розділі 2. «Забезпечення якісної освіти, охорони здоров’я, громадських послуг для гідного життя»: 2.1. Через механізми соціального діалогу та колективно-договірного регулювання відстоювати інвестиції в людський розвиток та якість життя шляхом збільшення державного фінансування в освіту, охорону здоров’я, культуру, енергетику, житлово-комунальне господарство, соціальне забезпечення. 2.3. Недопущення закриття закладів бюджетної сфери, необґрунтованого скорочення працівників, а також здійснення упереджувальних заходів сприяння зайнятості у разі загрози масового вивільнення працівників у ході реформ, зокрема адміністративно-територіальної.

У розділі 3. «Відновлення кадрового потенціалу відповідно до потреб ринку праці, забезпечення»: швидкої адаптації до змін: 3.1. Участь профспілок у формуванні державної політики розширення попиту на працю, забезпечення повної зайнятості, викорінення неформальної нестійкої та тіньової зайнятості з метою збільшення частки легально оформлених працівників.

У розділі 7. «Ефективний соціальний діалог та результативні колективні переговори на всіх рівнях»: завершення створення галузевих тристоронніх соціально-економічних рад та сприяння формуванню органів соціального діалогу на рівні об’єднаних територіальних громад відповідно до змін адміністративно-територіального устрою країни;

У розділі 9. «Інституційний розвиток Федерації профспілок України, її членських організацій»: 9.2. Реформування профспілкових структур відповідно до змін адміністративно-територіального устрою, структурних змін у галузях. Сприяння впровадженню новітніх і гнучких форм діяльності профспілкових організацій, поширення інституту профспілкового представника. 9.3. Посилення правового захисту профспілкових працівників в умовах реформ в економіці, соціальній та гуманітарних сферах, органах державної та місцевої влади, а також під час приватизації та ліквідації підприємств. 9.4. Кадрове зміцнення профспілкових організацій. Упровадження системи безперервного навчання профспілкових працівників, активістів, членів профспілок для підвищення рівня їх професійних знань, навичок і компетенцій для формування дієвого кадрового резерву. 9.5. Створення онлайн-платформи навчання профактиву, електронної профспілкової бібліотеки та навчального фонду, академії профспілкового лідерства.

 

 

 

У розділі 14. «ФПУ – активний і впливовий учасник громадянського суспільства»:14.2. Розроблення разом з асоціаціями міст та місцевого самоврядування Рекомендацій для членських організацій та органів місцевого самоврядування щодо закріплення в статутах територіальних громад і територіальних профоб’єднань інструментів соціального діалогу й громадської участі в обговоренні та прийнятті рішень. 14.3. Забезпечення підготовки членів виборних профспілкових органів, що діють у територіальних громадах, до особливостей діяльності в нових умовах адміністративно-територіального поділу. 14.5. Досягнення розширення контрольних повноважень інститутів громадянського суспільства за публічною підготовкою і запровадженням державних управлінських рішень і нормативно-правових актів місцевого самоврядування, обов’язкового проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та застосування інших інструментів врахування громадської думки шляхом проведення парламентських і громадських слухань, референдумів, мирних зібрань, віче тощо. Законодавче закріплення відповідно до пропозицій ФПУ права на подання громадянами та обов’язкового врахування органами державної влади петицій, надання права народної законодавчої ініціативи. Спрощення реєстрації неприбуткових організацій, подання статистичної, податкової звітності, процедури реєстрації організацій профспілок і їх об’єднань лише засвідченням статутних документів.

У розділі «ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ»: 9. 100% охоплення колективними договорами працівників, де є профспілкова організація. Соціальний діалог на національному, галузевому та територіальному рівні більш стабільний та результативний, а в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) вибудовано систему трипартизму.

Також під час засідання обговорили підсумки навчання профспілкових працівників і активістів у 2020-21 навчальному році та завдання на 2021-22 навчальний рік!

Об’єднання профспілок Львівщини 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні November - 2021 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
02
03
04
050607
0809
10
11
12
1314
15
16
17
18
19
2021
2223
24
25
26
2728
29
30 

Фотодокументи