Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

10.11.2021

Гарантії дотримання мінімального рівня зарплати медпрацівників будуть зафіксовані у законодавстві!

📌 МОЗ, НСЗУ та Комітет спільно напрацювали низку законодавчих змін, спрямованих на захист медиків та продовження медичної реформи. Готуються до реєстрації у Верховній Раді два законопроєкти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення надання медичної допомоги» та зміни до Бюджетного кодексу.

Основні новації наступні:

✅ Відмова від формування зарплат за тарифною сіткою та гарантія мінімальної зарплати для медиків

Влітку Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким рекомендував уряду встановити мінімальний рівень заробітної плати для лікарів (20 тис грн) та середнього медичного персоналу (13,5 тис грн.). Кабмін передбачив у проєкті держбюджету на 2022 рік відповідне підвищення фінансування Програми медичних гарантій. Але це не означає, що керівництво медзакладів автоматично підвищить співробітникам зарплати! Застаріле законодавство зобов’язує їх користуватись для нарахування заробітної плати єдиною тарифною сіткою. Тому ми пропонуємо чітко зафіксувати в законі, що зарплата у державних та комунальних закладах охорони здоров’я не може бути нижче рівня, встановленого Кабміном.

✅ Об’єднання термінів вторинна та третинна медична допомога

З 1 квітня медичні заклади «третинки» переходять до фінансування за програмою медичних гарантій. Наразі у законодавстві існує поняття вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги. Ми пропонуємо об’єднати «вторинку» та «третинку» в одне поняття – спеціалізовану меддопомогу.

✅ Встановлюється відсоток рентабельності на платні послуги

На даний час постановою уряду визначений перелік платних послуг, які можуть надаватись у державних та комунальних медзакладах. Але чіткої системи розрахунку послуги не встановлено. Пропонується єдиний для всіх прозорий принцип – Кабмін встановлює відсоток рентабельності на послугу, на базі якого медзакладом розраховується тариф.

✅ Уточнюється поняття «госпітальний округ»

У змінах до законодавства більш чітко формулюється, що таке госпітальний округ та його кластери. Також органи місцевого самоврядування при плануванні розвитку мережі медичних закладів мають обов’язково враховувати затверджений Урядом план розвитку госпітального округу.

✅ Дозволяється залучати до лікування інтернів та фармацевтів

На період карантину до надання медичної допомоги можуть залучатись в порядку, визначеному урядом, фармацевти, здобувачі освіти 4-5 років навчання за спеціальностями «Охорона здоров’я», молодші спеціалісти, лікарі-інтерни, а також лікарі-спеціалісти без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії. 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні November - 2021 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
02
03
04
050607
0809
10
11
12
1314
15
16
17
18
19
2021
2223
24
25
26
2728
29
30 

Фотодокументи