Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

04.11.2021

Львівські науковці розробили препарат проти COVID-19

В Інституті біології клітин НАНУ, що у Львові, розробили українську вакцину проти COVID-19.

Вона суттєво відрізняється від світових аналогів, бо в її основі лежать дріжджі й частинки шипа вірусу, а замість звичних уколів — спрей або пігулки. Перевагою цієї вакцини є те, що вона буде дешевою у виробництві. Необхідно тільки виростити клітини дріжджів — навіть у звичайних колбах.

Керує цим проектом, в якому беруть участь восьмеро науковців, директор інституту, доктор біологічних наук, академік НАНУ Андрій Сибірний.

До наукових досліджень він долучився ще студентом біологічного факультету. Кандидатську дисертацію захистив на вивченнях закономірностей транспорту пуринів у флавіногенних дріжджів. Очолював кафедру генетики і біотехнологій Львівського університету, викладав у Польщі. Створив на базі Львівського відділення Інституту біохімії Інститут біології клітин НАНУ.

Андрій Сибірний упродовж останніх років працює в галузі медичної біотехнології. Започаткував два проекти для подолання раку. Він також активно працює в галузі метаболічної інженерії дріжджів.

Андрій Сибірний вважає, що налагодження власного виробництва української вакцини матиме величезне значення для безпеки держави.

Науковець має великий досвід співпраці з відомими міжнародними компаніями. Був консультантом фірм Archer Daniels Midland Co. (США) та Artes Biotechnology GmbH (Німеччина), головою Міжнародної комісії з неконвенційних дріжджів.

Саме дріжджі з частинками шипа вірусу стали основою української вакцини, яку нині випробовують на гризунах у Польщі. Андрій Сибірний уже мав досвід створення основного продуцента компонента вакцини від гепатиту В.

Минулого року перед початком роботи над новою вакциною з провідними науковцями Інституту біології клітин зустрівся голова Львівської ОДА Максим Козицький і запропонував широку підтримку для проведення досліджень. Тоді Андрій Сибірний розповів про так званий феномен антитілозалежного посилення інфекції, що полягає в посиленні інфекційного процесу в присутності антитіл, специфічних до білка «корони». Львівські науковці врахували світовий досвід, і для отримання антитіл мали намір використати різні частини білка «корони» для уникнення цього феномену. І напрацьовували фрагменти вірусних білків на дріжджах, бо це швидше й дешевше, ніж на тваринних клітинах.

Львів.

 

«Голос України» ” 4 листопада

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні November - 2021 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
02
03
04
050607
0809
10
11
12
1314
15
16
17
18
19
2021
2223
24
25
26
2728
29
30 

Фотодокументи