Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

03.09.2021

АКТУАЛЬНИЙ КОМЕНТАР. ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «ПРОФСПІЛКИ ВІДСТОЮЮТЬ ПРИНЦИП СОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ ПРИ ОБЧИСЛЕННІ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТ

На засіданні Уряду 1 вересня було розглянуто низку питань, які торкалися трудових, соціальних відносин і проходили попереднє опрацювання у Спільному представницькому органі об’єднань профспілок на національному рівні. Більшість з них було підтримано профспілками, зокрема, порядок обчислення пенсій особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердження Державної цільової науково – технічної програми розвитку авіаційної промисловості на 2021 - 2030 роки, утворення міжвідомчої робочої групи з питань дерегуляції господарської діяльності. Разом з тим, з питання «Деякі питання обчислення середньої заробітної плати», тобто до запропонованих змін до постанови Кабміну від 8 лютого 1995 року №100, СПО об’єднань профспілок, Профспілка працівників освіти і науки України, Профспілка працівників культури України висловили зауваження і заперечення. У чому їх суть і яка була реакція на них на засіданні Уряду? Про це – в ексклюзивному коментарі нашому кореспонденту Голови СПО об’єднань профспілок, Голови Федерації профспілок України Григорія Осового.



  «Профспілкова сторона висказалась щодо недопущення включення до переліку виплат, які не враховуються при обчисленні середньої зарплати, грошової винагороди за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків, оскільки, по-перше, вони є стимулюючими та здійснюються за підсумками роботи за певний період, тобто  є складовою заробітної плати за відповідний період, по-друге, зазначені виплати відповідно до Закону України «Про освіту» (стаття 57) та Закону України «Про музеї та музейну справу» (стаття 28) віднесені до державних гарантій відповідним категоріям працівників, - зазначив Григорій Осовий. -   Таким чином, грошова винагорода за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків не може бути віднесена до одноразових виплат, а є виплатою системною та має враховуватися при обчисленні середньої заробітної плати. Доречи, позицію профспілок підтримало і Міністерство освіти та науки України.

Ми оприлюднили свою принципову позицію на засіданні профільного урядового комітету. Але, на жаль, УК вважав, що пропозиції та зауваження профспілок можна лише взяти до відома. Профспілкова сторона сподівалася, що під час розгляду цього питання на засіданні Кабінету Міністрів буде прийнято більш справедливе рішення, ніж було закладено проектом постанови Уряду».

Під час засідання Кабінету Міністрів 1 вересня Голова СПО об’’єднань профспілок звернувся до Прем’єр - міністра Дениса Шмигаля, щоб питання про внесення змін в постанову Кабміну №100 пройшло розгляд з обговоренням, оскільки до нього були зауваження та заперечення з боку профспілок.

 «На наше глибоке, переконання, тільки після обговорення можна було прийняти справедливе рішення, - сказав Голова СПО об’єднань профспілок. - На жаль, цього не сталося. Безумовно, виключення грошової винагороди за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків при обчисленні середньої заробітної плати викликає незадоволення працівників освіти, науки, культури та інших галузей, де використовуються такі винагороди. Адже навіть при розрахунку середньої зарплати, яка береться для обчислення відпускних, її сума буде зменшена.  

Це рішення ми вважаємо несправедливим. Також вважаємо, що профспілки і працівники, яких це стосується, мають висловити свою позицію з даного питання».

Григорій Осовий також звернув увагу на те, що саме до цієї постанови Кабміну 9 грудня минулого року  також були внесені зміни щодо Порядку обчислення середньої заробітної плати, яким  передбачалось обов’зякове корегування середньої зарплати у випадках підвищення тарифних ставок, посадових окладів  в бюджетній сфері на коефіцієнт підвищення.  Такі підвищення проводяться, як правило, двічі на рік.

  «Але у грудні 2020 року цими змінами таке корегування було скасовано, - підкреслив Григорій Осовий. - І працівники багатьох закладів  освіти нас інформували, що це призвело до зменшення виплати відпускних приблизно на 11 відсотків».  

«За цими  фактами ми бачимо, на жаль, таку картину: внесення відповідних змін до тих чи інших актів законодавства, по-перше, погіршують існуючі умови матеріального забезпечення працівників, по-друге, складається враження, що вони спрямовані на пошук зменшення дефіциту Держбюджету за рахунок ущемлення прав працівників.  Така позиція є для профспілок неприйнятною і ніколи не буде нами підтримана. Профспілки відстоюють принцип соціальної справедливості при обчисленні середньої заробітної плати, як і в іншиїх питаннях, що стосуються справедливого підходу к оплаті прац», - наголосив профспілковий лідер.

 Коментар записав Олексій Петруня

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні September - 2021 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
01
02
03
0405
06
07
08
09
10
1112
13
14
15
16171819
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 

Фотодокументи