Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

18.02.2021

Міністру охорони здоров’я України Степанову М.В.

Відкрите звернення

 

щодо відтермінування вимоги про підтвердження

 

доступності приміщень для маломобільних груп

 

 

Шановний Максиме Володимировичу!

 

Користуючись нагодою, засвідчуємо Вам свою повагу.

Водночас звертаємося до Вас з надією на позитивне вирішення надзвичайно актуального та проблемного питання, яке сьогодні турбує більшість закладів охорони здоров’я.

Починаючи з 2021 року, обов’язковою умовою для укладення з НСЗУ договору про медичне обслуговування населення за програмою медич них гарантій  є подання закладом охорони здоров’я сканованої копії документа, що підтверджує доступність будівлі та приміщення, в яких суб’єкт господарювання провадитиме свою діяльність, для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до будівельних норм і правил, виданого фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат (пункт 14 Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженого постановою КМУ від 25 квітня 2018 р. № 410).

Причому вказані вимоги стосуються не лише вільного доступу до будівель і приміщень, про що зазначено у постанові КМУ від 28 березня 2018 р. № 391 (вимоги до надавача послуг з медичного обслуговування населення), а дотриманню відповідних будівельним норм і правил в цілому.

У зв’язку з цим для окремих закладів виникли ризики щодо не укладення договорів на 2021 рік. Вказана проблема є актуальною як для закладів первинної медичної допомоги, які мають розгалужену мережу амбулаторій та ФАПів, так і спеціалізованих закладів. Велика кількість закладів функціонує у непристосованих будівлях. Приведення  приміщень у відповідність до будівельних норм та правил, як правило, вимагає проведення необхідних  будівельних робіт з реконструкції чи прилаштування, виготовлення проектно-кошторисної документації, а часом взагалі є неможливою. Своєю чергою, це вимагає  як тривалого часу, так і значних коштів. Крім того, проведення обстеження з метою отримання висновку експерта також є процедурою недешевою. Враховуючи хронічний дефіцит фінансових ресурсів, такі витрати для комунальних закладів охорони здоров’я є значними.

Так, вимога щодо подання копії документа про підтвердження доступності приміщень прийнята  ще у 2018 році. Проте останні два роки усі комунальні заклади охорони здоров’я функціонують в режимі постійних змін та реформування, а запровадження другого етапу медичної реформи не стало, як обіцялося, фінансовою панацею для вирішення усіх проблем.

Оскільки власником будівель є органи місцевого самоврядування, саме за рахунок цільових видатків місцевих бюджетів повинні  здійснюватися усі роботи, пов’язані із забезпеченням будівельних норм і правил. Водночас, адміністративно-територіальна реформа призвела до зміни власників майна та районних закладів та зумовила  їх передачу територіальним громадам, що також позначилося на фінансуванні та своєчасності відповідних робіт.

Такими є реалії і їх потрібно враховувати.

Безперечно, умови доступності до приміщень для маломобільних груп повинні створюватися усіма суб’єктами господарювання без винятку. Водночас, надмірне та непропорційне застосування відповідних вимог саме  для закладів охорони здоров’я не завжди є виправданим. Відмова укладення договору за програмою медичних гарантій з формальних підстав може призвести до обмеження доступу до медичної допомоги населення в цілому, особливо у сільській місцевості, а в першу чергу для осіб з інвалідністю та маломобільних груп, в чиїх інтересах запроваджувалася відповідна норма. Медична допомога не є класичними ринковими послугами. В її основі завжди знаходиться людина, її життя і здоров’я, а тому доступність до неї має бути пріоритетом по відношенню до інших завдань.

Уже другий рік поспіль програма медичних гарантій фінансується нижче 5-ти відсотків ВВП,  не затверджується законом про державний бюджет на відповідний рік, а у тарифах не закладається частка заробітної плати медичних  працівників на рівні не нижче 250 відсотків середньої заробітної плати Україні, як це передбачено законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Натомість безкомпромісно вимагається дотримання усіх підзаконних нормативних вимог від органів місцевого самоврядування та комунальних закладів.

 Хочеться  вірити, шо така політика не є спрямованою на скорочення мережі комунальних закладів охорони здоров’я та медичних працівників.

 

Враховуючи вищенаведене, переконливо просимо Вас ініціювати внесення змін до постанови КМУ від 25 квітня 2018 р. № 410 «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій», а саме:

скасувати вимогу щодо подання сканованої копії документа, що підтверджує доступність будівлі та приміщення, в яких суб’єкт господарювання провадитиме свою діяльність, для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до будівельних норм і правил, виданого фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат (пункт 14 Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженого даною постановою)  

або

відтермінувати вказану вимогу до 2025  року (шляхом внесення змін до  абзацу 1 пункту 2 постанови КМУ від 25 квітня 2018 р. № 410).

 

 

За дорученням президії,

 

 Голова  Львівської  обласної  організації

профспілки працівників охорони здоров’я України                                                  Ю.Білий                                                            

 

     

       Юрій БІЛИЙ

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні February - 2021 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
0102030405
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
192021
2223
24
25
26
2728

Фотодокументи