Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

09.02.2021

НСЗУ Національна служба здоров'я України

В Україні тривають процеси трансформація системи охорони здоров’я. Її метою є доступна, якісна та вчасна допомога для всіх громадян. Пацієнти мають без перешкод отримувати безоплатну амбулаторну спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу у профільних фахівців. У медичному закладі, що відповідає вимогам Національної служби здоров’я України.


✅ Стоматологічна допомога є дороговартісною послугою у всьому світі. У багатьох країнах, навіть економічно успішних, стоматологія виключена з Програм державних гарантій. Саме через високу вартість. Та через те, що проблеми, пов’язані з лікуванням органів ротової порожнини, не є надзагрозливими для життя та здоров’я. Підкреслю, що обмеженість ресурсів на охорону здоров’я спричиняє необхідність пріоритезувати кошти Програми медичних гарантій і направляти їх в першу чергу на ті послуги, які допоможуть знизити рівень смертності.

✅ Сьогодні пацієнти платять за стоматологічні послуги переважно зі своєї кишені. Переважна більшість комунальних стоматологічних клінік у нашій країні працюють на платній основі. Зміна фінансування цієї медичної галузі виводить ринок стоматології з тіні. Медичні заклади мають можливість офіційно запроваджувати платні послуги. Прозоро формувати ціну і конкурувати за клієнтів, як повноцінні комерційні структури.

✅ За інформацією Асоціації стоматологів України, сьогодні стоматологічну допомогу надають понад 24 600 лікарів стоматологічного профілю у 6 280 закладах різних форм власності.

✅ У 2020 році на надання послуг за пакетом “Амбулаторна медична допомога дорослим та дітям”, включно зі стоматологічною допомогою, Національна служба здоров’я України уклала договори з понад 1,4 тисячі медичних закладів. Ці заклади отримали за контрактом з НСЗУ понад 7,3 млрд грн.

✅ В умовах вкрай обмеженого фінансування системи охорони здоров’я, найефективнішим у стоматологічній галузі є витрачання ресурсів лише на найнеобхідніше.

✅ Для дорослих Програма медичних гарантій покриває ургентну стоматологію - зняття гострого болю та лікування станів, які загрожують життю. Зокрема, будуть безоплатними медичні послуги, якщо у пацієнта діагностовано пульпіт, перелом зуба, невралгія трійчастого нерва, хімічний опік слизової рота, слинокам’яна хвороба, карбункул і фурункул, травми м'яких тканин щелепно-лицевої ділянки.

До безоплатного пакету входить планова дитяча стоматологія, бо вона дійсно може запобігти погіршенню загального здоров'я дитини.

✅ У Програмі медичних гарантій цього року стоматологічну допомогу дорослим та дітям виділено в окремий амбулаторний пакет. Він покриватиме:

📌 ургентну стоматологічну допомогу дорослим та дітям;

📌 проведення інструмент альних досліджень в рамках ургентної стоматологічної допомоги;

📌планову стоматологічну допомогу дітям, крім ортодонтичних процедур та протезування.

Протезування, брекети та інші дорогі стоматологічні послуги не входять у гарантований пакет.



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні February - 2021 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
0102030405
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
192021
2223
24
25
26
2728

Фотодокументи