Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

14.01.2021

Відповідь Комітету ВРУ

Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянуто звернення Профспілки працівників охорони здоров’я України з вимогами щодо необхідності поліпшення фінансового забезпечення охорони здоров’я у 2021 році, виконання вимог Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», недопущення закриття закладів охорони здоров’я, запровадження обов’язкового державного страхування на випадок захворювання працівників на COVID-19, відновлення бюджетного фінансування окремих закладів охорони здоров’я та ін.

Професійна спілка працівників охорони здоров’я України

Майдан Незалежності. 2, м. Київ.

Розглянувши в межах компетенції звернення Професійної спілки працівників охорони здоров'я України, в якому окреслено низку вимог щодо необхідності поліпшення фінансового забезпечення охорони здоров’я у 2021 році шляхом збільшення видатків у проекті Державного бюджету України на 2021 рік, виконання вимог Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», недопущення закриття закладів охорони здоров'я, запровадження обов’язкового державного страхування на випадок захворювання працівників закладів охорони здоров’я на COVID-19 тощо, інформуємо про таке.

Що стосується збільшення видатків на Програму медичних гарантій медичного обслуговування населення у проекті Державного бюджету України на 2021 рік, повідомляємо.

У внесеному Урядом на розгляд Верховної Ради України проекті Державного бюджету України на 2021 рік заплановано видатки на реалізацію Програми медичних гарантій у сумі 123.4 млрд гривен, що становить лише 2.7% ВВП. Тобто, практично у 2 рази нижче визначеного Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» обсягу і дозволить забезпечити потребу лише на 55%.

За результатами розгляду проекту Державного бюджету України на 2021 рік на засіданні Комітету, народні депутати України - члени Комітету надали пропозиції Комітету Верховної Ради України з питань бюджету збільшити обсяги видатків на реалізацію Програми медичних гарантій у 2021 році до 225.4 млрд грн, що згідно наданих НСЗУ розрахунків відповідатиме встановленому Законом обсягу. Це надасть можливість здійснювати розрахунок з надавачами медичних послуг на основі об’єктивно розрахованих тарифів і дозволить підвищити якість надання медичної допомоги. З пропозиціями Комітету до проекту Державного бюджету України на 2021 рік можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Комітету за посиланням: http://komzdrav.rada.gov.ua/uploads/documets/31878.pdf.

При ухваленні Верховною Радою України висновків та пропозицій до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2021 рік, згідно з якими Кабінету Міністрів України доручено визначитися щодо можливості збільшення видатків (виходячи з наявних фінансових ресурсів державного бюджету).

На жаль, при доопрацювання проекту Державного бюджету України на 202 І рік пропозиції Комітету враховані не були і збільшення видатків не запропоновано.

Що стосується запровадження обов»язкового державного страхування на випадок захворювання працівників закладів охорони здоров я на COVID-19.

Законом України «І Іро загальнообов'язкове державне соціальне страхування» передбачено такий вид страхування як соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (далі - страхування від нещасного випадку).

Питання щодо страхових виплат медичним працівникам, які захворіли на коронавірусну хворобу (COVID-19) під час виконання ними професійних обов'язків, врегульовано зазначеним Законом. Ці виплати здійснюються Фондом соціального страхування в порядку, визначеному законодавством. При цьому розмір щомісячної страхової виплати може сягати до 10 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, а одноразової страхової виплати - до 17.

Крім того, з метою підвищення соціального захисту медичних працівників у період пандемії Верховною Радою України прийнято низку Законів спрямованих на підвищення соціального захисту медичних працівників, зокрема:

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (від 17.03.2020 р. № 533-ГХ), яким передбачено встановлення додаткових, до встановлених законодавством, доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-I9), у розмірі до 300 відсотків заробітної плати на період виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), визначений у рішенні Кабінету Міністрів України про встановлення карантину, до завершення виконання цих заходів;

Закон України «Про внесення змін до статті 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей» (від 07.05.2020 р. №588- IX), яким встановлено розміри страхових виплат з боку держави медичним працівникам при отриманні ними інвалідності (у 300-кратному розміру прожиткового мінімуму) або у разі смерті такого працівника внаслідок захворювання на коронавірусну хворобу (у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму) та прирівняння загиблого від COVID-19 при виконанні службових обов'язків медичного працівника за своїм статусом до статусу загиблого військовослужбовця, який проходив військову службу, смерть якого настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов'язаних з виконанням обов'язків військової служби.

Щодо недопущення закриття закладів охорони здоров 'я та масового вивільнення медичних працівників внаслідок реалізації Програми державних гарантій медичного обслуговування населення.

Процес реформування системи охорони здоров'я на сьогодні є одним з головних пріоритетів в країні і здійснюється з метою створення системи охорони здоров’я, що здатна відповідати реальним потребам людей, забезпечувати доступні та якісні медичні послуги населенню та їх фінансовий захист на випадок хвороби.

Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» визначає державні фінансові гарантії надання необхідних пацієнтам послуг з медичного обслуговування та лікарських засобів належної якості за рахунок коштів Державного бюджету України за програмою медичних гарантій (перелік та обсяг медичних послуг, медичних виробів та лікарських засобів).

У ході проведення медичної реформи закриття закладів охорони здоров'я та скорочення працівників не передбачається.

Водночас, відповідно до статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» управління закладами охорони здоров'я, які належать територіальним громадам або передані їм. віднесено до власних повноважень і відання органів місцевого самоврядування.

Згідно із пунктом ЗО статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» прийняття рішення про створення, ліквідацію, реорганізацію та перепрофілюваиня підприємств, установ та організацій комунальної власності відповідної територіальної громади є виключною компетенцією сільських, селищних, міських рад. Відповідно до статті 20 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» державний контроль за діяльністю органів місцевого самоврядування може здійснюватися лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, і не повинен призводити до втручання органів державної влади у здійснення органами місцевого самоврядування наданих їм власних повноважень. Таким чином, місцевим органам влади надається можливість самостійно приймати рішення щодо формування мережі закладів охорони здоров'я залежно від потреби, з урахуванням якості надання медичної допомоги, матеріально-технічних та кадрових ресурсів, транспортних, територіальних та інших регіональних особливостей.

Щодо відновлення 100% бюджетного фінансування інфекційних, протитуберкульозних, психоневрологічних закладів охорони здоров я.

З 1 квітня 2020 року розпочався другий етап медичної реформи. Запроваджено Програму медичних гарантій для всіх видів медичної допомоги, а саме спеціалізованої, високоспеціалізованої. екстреної, паліативної допомоги, медичної реабілітації.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.02.2020 р. № 65 затверджено Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році, а також тарифи на медичні послуги в рамках реалізації програми медичних гарантій.

Так, відповідно до зазначеної постанови заклади охорони здоров'я, в яких надається медична допомога хворим на туберкульоз та психічні розлади, отримують кошти за пакетами «Лікування дорослих та дітей із туберкульозом». «Психіатрична допомога дорослим та дітям» (у разі, якщо ці установи уклали договори про медичне обслуговування з Національною службою здоров’я України).

Тобто, НСЗУ відповідно до зазначеного Порядку оплачує надані медичні послуги згідно з тарифами та коригувальними коефіцієнтами, визначеними в цьому Порядку, на підставі звітів про медичні послуги, що складаються в порядку, передбаченому Типовою формою договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 № 410, відповідно до укладеного договору в межах бюджетних асигнувань, визначених у плані асигнувань на відповідний період за відповідним напрямом.

З огляду на те. що протягом року надходили непоодинокі звернення органів місцевого самоврядування щодо критичного, на їх думку, стану фінансування закладів охорони здоров'я протитуберкульозного та психіатричного профілю, Урядом з метою забезпечення фінансової спроможності закладів охорони здоров'я прийнято постанову від 19.06.2020 р. № 513 «Про внесення змін до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році», яка передбачає кризову підтримку закладів охорони здоров'я державної та комунальної власності, які надають вторинну (спеціалізовану) та третини} (високоспеціалізовану) медичну допомогу, і в результаті укладення договорів з НСЗУ отримали фінансування, яке є менте за медичну субвенцію І кварталу 2020 року. Запровадження такої підтримки дає можливість закладам охорони здоров’я протягом шести місяців здійснити адаптацію своєї роботи.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 р. № 250 затверджено Порядок та умови надання у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я, що спрямовується, у тому числі, на оплату поточних видатків спеціальних закладів з надання психіатричної допомоги на застосування примусових заходів медичного характеру з метою недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам таких закладів та нарахувань на неї.

Водночас . звертаємо увагу на те, що згідно зі статтею 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» питання організації матеріально-технічного та фінансового забезпечення закладів охорони здоров'я, які належать територіальним громадам, віднесено до повноважень відповідних рад.

Відповідно до підпункту «д» пункту 3 частини першої статті 89 Бюджетного кодексу України до видатків, що здійснюються з бюджетів обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад належать видатки на місцеві програми розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я, які належать відповідним територіальним громадам або є об’єктами права спільної власності територіальних громад сіл. селищ, міст, що перебувають в управлінні районних рад, і місцеві програми надання населенню медичних послуг понад обсяг, передбачений програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. Частиною п'ятою статті 3 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» передбачено, що органи місцевого самоврядування в межах своєї компетенції можуть фінансувати місцеві програми розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров'я, а також місцеві програми надання населенню медичних послуг, місцеві програми громадського здоров'я та інші програмі! в охороні здоров’я.

Таким чином, джерелами фінансування перетворених закладів охорони здоров’я можуть бути як кошти, отримані від НСЗУ за договорами про медичне обслуговування населення, так і кошти, отримані в рамках місцевих програм розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я.

Щодо розробки та затвердження державної програми соціально- економічного захисту працівників охорони здоров я в умовах реформування галузі (працевлаштування, навчання/перенавчання, «місцеві стимули», вихідна допомога при виході на пенсію тощо).

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.02.2019 р. № 95-р схвалено Стратегії розвитку медичної освіти в Україні. Метою Стратегії е побудова якісної системи медичної освіти в Україні для забезпечення сфери охорони здоров'я медичними працівниками з високим рівнем підготовки. Реалізація Стратегії розрахована на 10 років.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 р. № 302 затверджено Положення про систему безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я, яка визначає основні організаційні засади безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я.

Відповідно до Положення, фінансування безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров'я здійснюється за рахунок бюджетних коштів відповідно до Реєстру медичних працівників та Реєстру медичних спеціалістів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 р. № 411 «Деякі питання електронної системи охорони здоров'я», у порядку, затвердженому МОЗ з урахуванням принципу індивідуального виділення фіксованої суми коштів на безперервний професійний розвиток окремого лікаря, а також за рахунок коштів фізичних та/або юридичних осіб та інших не заборонених законодавством джерел фінансування.

За фахівцями у сфері охорони здоров'я на час проходження безперервного професійного розвитку з відривом від виробництва зберігається середня заробітна плата у порядку, визначеному законодавством для працівників, яких направляють для підвищення кваліфікації. Роботодавці зобов'язані сприяти дотриманню вимог до безперервного професійного розвитку.

Голова Комітету                                             М.Б. Радуцький

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні January - 2021 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607080910
111213
14
151617
1819
20
21
22
2324
25
26
2728
29
3031

Фотодокументи