Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

04.08.2020

Як оплачувати роботу медпрацівників, які працюють з хворими на інфекційні хвороби під час карантину, — роз'яснення Держпраці

Особливі умови та розмір оплати праці для медичних та інших працівників, які надають медичну допомогу хворим на інфекційні хвороби, працюють із живими збудниками інфекційних хвороб та в осередках інфекційних хвороб, виконують інші роботи, пов’язані з високим ризиком зараження збудниками інфекційних хвороб, визначає ст. 40 Закону України від 06.04.200 № 1645-ІІІ «Про захист населення від інфекційних хвороб» (далі — Закон № 1645).

Оплачувати роботу таких працівників можна лише на період здійснення робіт із ліквідації епідемій та спалахів таких хвороб, або якщо вони працюють в осередках особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб та лише в умовах установлення Кабміном в осередках та на відповідних територіях карантину згідно з порядком, визначеним ст. 29 Закону № 1645.

 

 

Згідно зі вищезазначеною статтею з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020 року  КМУ з 12 березня 2020 р. на усій території України встановлений карантин.

 

Відповідно до Наказу № 145 до медпрацівників та інших працівників закладів охорони здоров’я застосовуються такі умови оплати праці:

безпосередньо зайнятим ліквідацією епідемій та лікуванням захворювань людей здійснюються доплати до зарплати в розмірі трьох схемних посадових окладів (тарифних ставок) пропорційно до відпрацьованого часу;

зайнятим на інших роботах із ліквідації епідемій і спалахів хвороби – доплати до зарплати в розмірі двох схемних посадових окладів (тарифних ставок) пропорційно до відпрацьованого часу.

 

 Конкретні переліки посад працівників та розмірів доплат мають складені та затверджені кожним медзакладом.

 

Зверніть увагу, якщо до безпосередньої роботи в епідемічному осередку з ліквідації захворювань серед людей на особливо небезпечні і небезпечні інфекційні хвороби залучено працівників науково-дослідних інститутів та навчальних закладів, які мають науковий ступінь, їм також передбачено доплати до зарплати в розмірі трьох посадових окладів пропорційно до відпрацьованого часу. Однак, до розрахунку цієї доплати не слід включати встановлені їм як науковцям доплати й надбавки (тобто за ступені та звання).

 

 

Якщо необхідно залучити працівників для проведення консультацій у медзакладах хворим на особливо небезпечні і небезпечні інфекційні хвороби (хворим на коронавірус), оплата їх праці має здійснюватися за ставками погодинної оплати праці, збільшеними втричі.

Джерелом для підвищеної оплати праці відповідних категорій працівників є асигнування на охорону здоров’я, а також додаткові асигнування на проведення протиепідемічних заходів із державного та місцевих бюджетів (п. 2 Наказу № 145).

 

Якщо працівників, включаючи персонал інфекційних лікарень, відділень, палат, кабінетів, не залучено до вищезазначених робіт, оплата їхньої праці здійснюється у звичайному порядку. Тобто згідно з умовами, визначеними за їхніми посадами ще до встановлення карантинного періоду (п. 1.2 Наказу № 145).

 

 Наказом МОЗ від 02.04.20 № 768 (далі — Наказ № 768) затверджено Перелік посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та лікуванням пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, яким здійснюється доплата в розмірі трьох окладів (тарифних ставок) за березень 2020 року.

 

Наказ № 768 містить декілька категорій працівників, яким установлюватимуться доплати. Це, зокрема, посади керівників закладів та їх заступників, керівників структурних підрозділів, лікарів-спеціалістів (серед яких: лікар-інфекціоніст, лікар-пульмонолог, лікар-патологоанатом, лікар-епідеміолог, лікар-лаборант, лікар-анестезіолог, лікар-радіолог, лікар-бактеріолог, лікар-рентгенолог), професіоналів (наприклад, експерт, біолог, вірусолог), фахівців (акушерка, лаборант, сестри медичні різних спеціальностей), технічні службовці (реєстратор медичний, сестра-господиня), а також робітників (зокрема, прибиральник, молодша медична сестра, водій, дезінфектор).

 

Персональний перелік посад, за якими здійснюватимуться доплати, має затвердити керівник відповідного закладу (п. 2 Наказу № 768).

 

Отже, наразі медичним працівникам, які надають медичну допомогу хворим на коронавірус, можна здійснювати доплати, передбачені Наказом № 145.

 

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні August - 2020 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 0102
03
04
0506
07
0809
10
111213141516
1718
19
20212223
24252627282930
31 

Фотодокументи