Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

07.04.2020

Листи-звернення


 

Шановний Михайле Борисовичу!

 

В Україні з’явилися перші випадки, коли медичні працівники закладів охорони здоров’я захворіли на COVID-19 під час виконання професійних обов’язків.

З часом невтішна офіційна статистика з огляду на міжнародну практику буде лише зростати, оскільки медичний персонал  кожного дня та кожної зміни контактує з хворими та носіями особливо небезпечної  коронавірусної інфекції, як підтвердженими, так і невстановленими.

Реальний рівень забезпечення індивідуальним   захистом працівників від інфікування, а  також стан забезпечення комунальних медичних закладів засобами колективного та індивідуального захисту є вкрай недостатнім.

Кожен пацієнт нині може бути потенційним носієм коронавірусу, зважаючи на можливість тривалого безсимптомного протікання хвороби.

В цей же час слід визнати, що гарантії захисту медичного персоналу в умовах епідемії, передбачені Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (надалі – Закон), не забезпечуються в повній мірі.

Згідно вимог статті 37 Закону роботи в осередках особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб (епідеміологічне обстеження, лікувальні, профілактичні та протиепідемічні заходи, у тому числі дезінфекційні) належать до робіт з особливо шкідливими та шкідливими умовами праці. Перелік посад медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах із шкідливими та особливо шкідливими умовами праці в осередках інфекційних хвороб, визначається Кабінетом Міністрів України. На цих працівників поширюються встановлені законодавством умови оплати праці, заходи соціального захисту, пільги та компенсації.

За правилами статті 39 Закону захворювання на інфекційні хвороби медичних та інших працівників, що пов'язані з виконанням професійних обов'язків в умовах підвищеного ризику зараження збудниками інфекційних хвороб (надання медичної допомоги хворим на інфекційні хвороби, роботи з живими збудниками та в осередках інфекційних хвороб, дезінфекційні заходи тощо), належать до професійних захворювань.

 

Враховуючи наведене та з метою дієвого захисту працівників закладів охорони здоров’я  в умовах пандемії COVID-19

 

 

                                                             вимагаємо

 забезпечити із  прийняттям відповідних інструктивно- нормативних документів:

-       обов’язкове періодичне  тестування на виявлення вірусу SARS-CoV-2  та захворювання COVID-19  шляхом ПЛР діагностики медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу.

-       розслідування кожного випадку захворювання на COVID-19 та інші інфекційні хвороби працівників закладів охорони здоров’я, що пов'язані з виконанням професійних обов'язків в умовах пандемії COVID-19, як гострого професійного захворювання.

 

 

Голова Львівської обласної організації                 Голова ГО «Українське           профспілки працівників охорони здоров"я          Лікарське Товариство

України                                                                   у Львові"     


                                                                                                                                             

                                      Юрій БІЛИЙ                                                   Олег ДУДА

 

                                                               

 

 

     

 

                                                                 

                                                       

 

                               

 


Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2020 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 01
02
03
04
05
06
07
08
09
1011
12
13
14
15
16171819
2021
22
23
242526
27
28
29
30 

Фотодокументи