Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

27.11.2018

У Львові відкрився пункт швидкого тестування на ВІЛ “AHF Checkpoint Lviv”

Напередодні Європейського тижня тестування на ВІЛ, сьогодні, 23 листопада 2018 року у пункті тестування AHF Checkpoint Lviv відбувся брифінг з нагоди відкриття цього пункту у Львові.


Це перший у Львівській області заклад, що працюватиме як безпечний та дружній простір для проведення швидкого, конфіденційного та безкоштовного тестування на ВІЛ.

Заклад створено коштом Фундації АНТИСНІД-США в Україні (AHF Ukraine) у співпраці КЗ ЛОР «Львівський обласний центр громадського здоров'я», в рамках Меморандумів про наміри між Міністерством охорони здоров'я та AHF, а також між Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації та AHF.

«Треба знати свій статус аби розпочати лікування швидко. Хочу зауважити, що за 2017 рік було виявлено 16 тисяч ВІЛ-інфікованих, а за 10 місяців 2018 року – 15 тисяч. Сьогодні в Україні лікування можна розпочати одразу після отримання позитивного результату. Впродовж 15 днів, провівши ще додаткові лабораторні обстеження, пацієнт отримує безкоштовне лікування, яке забезпечується державою. Головне прийти і зробити тест», – розпочав перший заступник Генерального директора ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України» Віктор Ляшко.

Подякувавши партнерам Фундації АнтиСНІД-США та Центру громадського здоров’я МОЗ України, директор Департаменту охорони здоров'я Ірина Микичак наголосила на важливості відкриття пункту швидкого тестування на ВІЛ. «Для Львівщини надзвичайно важливо розширити доступ людей до послуг з тестування. Сьогодні така можливість стала реальністю. А ще Львів це туристичне місто, де навчається багато молоді, тому закликаю скористатися нагодою: пройти тестування ВІЛ! Якщо ти поінформований, отже озброєний. Знаючи свій статус, вчасно розпочинайте лікування».

Ярослава Лопатіна, голова представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні: «Фундація АнтиСНІД-США в Україні відкриває пункт для проходження безкоштовного тестування на ВІЛ у Львові, аби зробити послугу  тестування на ВІЛ максимально швидкою, зручною та  доступною для всіх львів’ян та гостей міста. Водночас люди схильні вважати, що ВІЛ-інфекція є лише серед соціально неблагополучних груп, і погано усвідомлюють, що сьогодні понад 63% усіх зареєстрованих випадків інфікування ВІЛ в Україні трапляються під час незахищених статевих контактів, про що свідчать дані Центру громадського здоров’я за 1 січня 2018 року. Відтак у зоні ризику – будь-яка статево активна людина.  Ми прагнемо, аби тестування на ВІЛ стало регулярною практикою кожної людини, яка піклується про своє здоров’я та своїх рідних».

 

Мар’яна Служинська, директорка КЗ ЛОР «Львівський обласний центр громадського здоров'я»: «Львівський обласний центр громадського здоров’я підтримав відкриття пункту швидкого тестування на ВІЛ. Для нас важливо налагодити своєчасний зв’язок пацієнта з профільними медичними закладами і забезпечити соціологічну та психологічну підтримку пацієнтам. Львів став другим містом в Україні, де відкрито пункт швидкого тестування на ВІЛ. Першим кроком до ефективного лікування та контролю ВІЛ-інфекції є діагностика захворювання у тих, хто ще не знає про свій ВІЛ-статус. Переважно саме ці люди підтримують активність епідемічного процесу. За  оціночними даними, у Львівській області проживає  4500 ВІЛ-позитивних осіб, з них  3703 перебувають під медичним наглядом, а  близько 800 людей не знають про свій ВІЛ-позитивний статус. Це свідчить про низький рівень обізнаності та настороженості населення щодо ВІЛ-інфекції».

Заклад відкритий для всіх охочих за адресою м. Львів, вул. Антоновича, 20 з понеділка по п’ятницю з 9:30 до 19:30 та в суботу з 11:00 до 17:00.

   



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні November - 2018 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 01020304
05
06
07
08
09
1011
12131415161718
19
20
21
22
23
2425
26
27
28
29
30 

Фотодокументи