Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

07.11.2017

Про стан справ у галузі

Прем'єр-міністру України Гройсману В.Б.

 

Шановний Володимире Борисовичу!

Профспілка працівників охорони здоров'я України заявляє про критичну ситуацію, яка склалася в галузі, через недофінансування системи охорони здоров'я, недодержання трудових прав працівників, «зрівнялівку» в оплаті праці, відсутність соціального діалогу та повне усунення Профспілки від процесу реформування системи охорони здоров'я з боку Міністерства охорони здоров'я України.

Саме ці ключові чинники стали підставою для проведення 19 вересня п.р. попереджувальної Всеукраїнської акції протесту Профспілки (участь взяли понад 4 тисячі працівників з усіх регіонів України). Вимоги Профспілки до органів влади підписали понад 107 тисяч працівників закладів охорони здоров'я.

За наслідками зустрічі з представниками Акції протесту Віце-прем'єр- міністр України Розенко П.В. дав відповідні доручення від 19.09.2017 року керівництву МОЗ, Мінфіну, Мінсоцполітики, НАМНУ, обласних держадмінітрацій.

  Станом на 06.11.2017 зазначені Вимоги Профспілки та доручення Віце- прем'єр-міністра України залишилися не виконаними

 Не погашено заборгованість із заробітної плати працівникам закладів охорони здоров'я, яка станом на 02.11.2017 складає 56,2 млн. грн., у т.ч. прострочена - 3,2 млн. гривень. Не дотримано домовленості щодо здійснення перерозподілу обсягу медичної субвенції за рахунок видатків для територій Донецької та Луганської областей, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Не внесено змін до Державного бюджету України на 2017 рік щодо збільшення обсягу медичної субвенції для покриття дефіциту фонду оплати праці закладів охорони здоров'я, які фінансуються із місцевих бюджетів у розмірі 3 млрд. грн. Все це унеможливлює своєчасну виплату заробітної плати, проведення диференціації в оплаті праці висококваліфікованих спеціалістів (лікарів, медичних сестер), у зв'язку з чим зберігається «зрівнялівка» на рівні некваліфікованої праці у розмірі 3 200 грн.

  

За рівнем середньої заробітної плати працівники охорони здоров'я відстають від працівників промисловості в 1,6 рази, від працівників освіти в 1,3 рази, працівників культури в 1,2 рази.

Дефіцит фінансових ресурсів на охорону здоров'я закладається і в проекті Державного бюджету України на 2018 рік, що унеможливить впровадження змін щодо забезпечення гарантованого пакету медичної допомоги та, задекларованого МОЗ України, суттєвого підвищення заробітної плати медичним працівникам і може призвести до закриття лікарень та звільнення працівників.

У зв'язку з реалізацією Закону України № 2002-VIII від 06.04.2017 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я» при реорганізації закладів охорони здоров'я із бюджетних установ в комунальні некомерційні підприємства медичні працівники втрачають гарантії з оплати праці та соціального захисту щодо права на надбавку за вислугу років, безперервний стаж роботи, підвищення за шкідливі умови праці, допомогу на оздоровлення тощо. До того ж МОЗ України скасовано нормативи навантаження на медичних працівників. А реформаторські новації максимально розширюють повноваження керівників підприємств щодо формування штату та оплати праці працівників в межах обмеженого фінансування, що призведе до повної лібералізації трудових відносин в галузі та зниження соціального захисту працюючих.

Також без погодження з соціальними партнерами наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 26.10.2017 № 1542 затверджено зміни до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі - КП) та наказом МОЗ України від 09.08.2017 № 918 «Про внесення змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 "Охорона здоров'я"» в частині скасування деяких назв професій в галузі охорони та введення нових.

Зазначені зміни можуть призвести до звуження і навіть втрати професійних прав та пільг працівників галузі, оскільки законодавчі акти, що регулюють такі права, не містять внесених до КП назв професій (до законодавчих актів не внесено відповідних змін).

Профспілка неодноразово виходила з пропозицією до МОЗ України щодо необхідності розробки та затвердження Державної програми соціально- економічного захисту працівників охорони здоров'я в умовах реформування галузі (працевлаштування, навчання, перенавчання тощо).

На жаль, слід констатувати, що МОЗ України не залучає представників Профспілки до жодної робочої чи експертної групи з напрацювання нормативно-правових актів з питань реформування системи охорони здоров'я та грубо порушує Порядок здійснення соціального діалогу при розробленні та погодженні проектів законів, інших нормативно-правових актів, визначений Генеральною та Галузевою угодами.

Неприйнятним є те, що керівництво МОЗ України вдається до провокативних дій щодо діяльності Профспілки, намагалося дискредитувати учасників попереджувальної Акції протесту, поширюючи недостовірну інформацію про примусову участь в Акції протесту, проплаченість заходу тощо, чинився адміністративний тиск на профспілкових активістів у зв'язку із участю в Національному форумі охорони здоров'я. Активна позиція Профспілки щодо захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів працюючих сприймається очільниками Міністерства, як спротив та блокування реформи системи охорони здоров'я.

Зважаючи, що реформа галузі потребує консолідації зусиль усіх сторін соціального діалогу, безумовного виконання Конституції України та законодавства України, просимо Вас, шановний Володимире Борисовичу, утворити під Вашим головуванням експертну групу з питань реформування системи охорони здоров'я із представників МОЗ, Мінсоцполітики, Мінфіну, НАМНУ, Федерації профспілок України, Профспілки працівників охорони здоров'я України та Української Федерації роботодавців охорони здоров'я. 

 

 

 

  

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні November - 2017 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 0102
03
0405
06
07
0809101112
13
14
1516
17
1819
20212223242526
2728
29
30
 

Фотодокументи