Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

09.05.2023

Тільки у Львові

Львівщина першою в Україні запровадить британські стандарти паліативної допомоги

Їх створять з ініціативи всесвітньо відомого нейрохірурга Генрі Марша.

 9 травня начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький провів робочу зустріч з видатним британським нейрохірургом Генрі Маршем, який є піонером нейрохірургічної допомоги для України і впродовж 30 років регулярно надає безоплатні консультації у медичних закладах багатьох регіонів України, а також головою фонду «Smart medical Aid» Іриною Рибінкіною – кардіоторакальним анестезіологом із 20-літнім досвідом роботи у лікарнях Великої Британії.

У межах зустрічі Генрі Марш розповів про особливості паліативної системи в Англії.

«Лише 30% британців помирають в хоспісах, тому цей відсоток є невеликим, адже більшість людей хочуть прожити свої останні дні у колі рідних та сім'ї. Вважаю, що для українських фахівців буде корисно приїжджати в Англію та досліджувати наші паліативні підходи, адже англійський підхід є одним з найкращих у світі. Вкрай необхідно, щоб такі пацієнти отримували якісну допомогу та підтримку, тому Львівщина може стати першим регіоном України, де впровадять британські стандарти паліативної допомоги. Я буду дуже радий, якщо допоможу у розвитку та реформі паліативної допомоги в Україні», – наголосив Генрі Марш.

Максим Козицький розповів, що в області є 700 ліжок при паліативних закладах, де надають необхідну допомогу  важкохворим людям та пацієнтам з невиліковними хворобами. Крім того, в області вже працюють паліативні мобільні бригади, але наші медики зацікавлені у тому, щоб переймати і британський досвід.

«Після створення національної служби здоров'я лікарні стали більш зацікавленими у створенні паліативних відділень, адже усі видатки компенсуються одним з пакетів НСЗУ. Але у той же час лікарням бракує фахівців, які можуть надати кваліфіковану допомогу. В області функціонують і будинки підтриманого проживання та хоспіси, які фінансуються з обласного бюджету, тоді як паліативні відділення при лікарнях – з державного. Тому вкрай важливо віднайти баланс між державним та обласним забезпеченням мережі цих закладів. Стаціонарна паліативна допомога при лікарнях та паліативні виїзні бригади – це два різні напрями допомоги. І ми готові працювати над їхнім посиленням.  Водночас багато людей вибирають проводити свої останні дні у домашніх умовах, тому є сенс створювати мережу виїзних бригад, які підтримуватимуть паліативно хворих», – зазначив Максим Козицький. 

За результатами зустрічі домовилися, що Львівщина стане пілотною областю, де впроваджуватимуть британські підходи паліативної допомоги. Фонд Генрі Марша «Hospice Ukraine» та фонд «Smart medical Aid» за підтримки Львівської ОВА започаткують на Львівщині проєкт мобільних бригад паліативної допомоги, які підсилять роботу тих бригад, які вже працюють в області. Мобільні бригади паліативної допомоги укомплектують автомобілями зі всім необхідним обладнанням для надання фахової допомоги. Упродовж декількох наступних місяців планують розпочати навчання для українських фахівців. 

«Станом на зараз Львівській області 48 закладів охорони здоров’я уклали договір з НСЗУ за пакетом «Стаціонарна паліативна допомога дорослим і дітям» та 64 за пакетом «Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям». На базі одного з таких закладів ми розпочнемо втілення цього проєкту. Будемо активно працювати над його якнайшвидшою реалізацією, а згодом і масштабуванням. Ключова мета – зменшити страждання людей з важкими та невиліковними хворобами», - резюмував очільник Львівщини.

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні May - 2023 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01020304
05
06
07
08
09
10
11
12
1314
15
16
1718
19
2021
2223
24
25
26
2728
29
30
31 

Фотодокументи