Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

28.02.2023

Зверення до народних депутатів України. Позиція профспілки щодо отримання допомоги з тимчасової непрацездатності

   27 лютого 2023 року №22/03

                                                                    Голові Верховної Ради України

                                                                  Руслану СТЕФАНЧУКУ

                                                                 Народним депутатам України

 

 

Шановний Руслане Олексійовичу!

Шановні народні обранці!

 

З набуттям чинності Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (у редакції Закону України від 21.09.2022 № 2620-ІХ) (далі — Закон), однією із гострих суспільних проблем з 01 січня 2023 року стало питання отримання допомоги з тимчасової працездатності працівникам, які працюють за сумісництвом.

У свої роз’ясненнях фахівці Пенсійного Фонду України (зокрема у листі №2800-030401-8/5227 від 01.02.2023) з посиланням на оновлену редакцію Закону, а саме абзацу другого частини 1 статті 22 Закону, роблять висновок,  що допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається лише за одним місцем роботи: або за основним місцем роботи (діяльності), або за місцем роботи за сумісництвом (наймом).

І дійсно в аб.2 ч.1 ст.22 оновленого Закону міститься формулювання «надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Проте такий висновок про альтернативне право застрахованих осіб на допомогу з тимчасової непрацездатності лише за одним місцем роботи вважаємо таким, що суперечить Конституції України, а також правовій природі та суті соціального страхування як явища та меті виплати «лікарняних» як засобу компенсації саме втраченої заробітної плати, а не просто матеріальної допомоги від держави.

Насамперед згідно з статтею 22 Основного Закону при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Крім того, озвучене роз’яснення не відповідає іншим нормам Закону.

Так, підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність або документа, що засвідчує факт усиновлення дитини, встановлення опіки над дитиною, листок непрацездатності. У разі роботи за сумісництвом, за трудовим договором (контрактом) одночасно із здійсненням підприємницької чи іншої діяльності підставою для призначення допомоги є копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи (частина 1 статті 23 Закону).

Стаття 16 Закону містить виключний перелік підстав для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності, який не передбачає такої підстави відмови для працівників за місцем роботи за сумісництвом, як «реалізація ними, як застрахованими особами права на таку допомогу за місцем основної роботи».

З 01 січня 2023 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 02.12.2022 № 1350, якою, поряд з іншим, були внесені зміни до пункту 30 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (затв. постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 р. № 439)) (далі — Порядок). Згідно змін до Порядку, у разі коли на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, на умовах цивільно-правового договору, провадить підприємницьку або іншу діяльність, пов’язану з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності, обчислення середньої заробітної плати (суми заробітної плати) здійснюється страхувальниками окремо за основним місцем роботи, за сумісництвом та за місцем (місцями) провадження іншого виду (видів) діяльності. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо.

Страхові виплати та оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця (мається на увазі роботодавець за місцем роботи за сумісництвом) здійснюються на підставі виданого в установленому порядку листка непрацездатності (у разі видачі листка непрацездатності у формі документа на папері - на підставі його копії, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою (у разі наявності) за основним місцем роботи) та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи. Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково додаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом.

Єдине обмеження, про яке зазначається у пункті 30 Порядку, пов'язане з сумарною сумою  заробітної плати, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом, яка не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.)

Таким чином, висновки про альтернативне право застрахованих осіб на допомогу з тимчасової непрацездатності: або за місцем основної роботи, або за місцем роботи за сумісництвом з 01 січня 2023 року, не відповідають вимогам діючого законодавства.

Порушене проблемне питання має велике суспільне значення, особливо для сфери охорони здоров’я. У закладах охорони здоров’я досить поширеними є випадки роботи працівників на умовах неповної зайнятості одразу на кількох посадах, яка при цьому не вважалася сумісництвом.

 

Враховуючи вищенаведене, з метою недопущення порушення прав застрахованих осіб, усунення можливості різнобічного трактування норм Закону  просимо внести зміни до абзацу другого частини 1 статті 22 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якими забезпечити надання допомоги по тимчасовій непрацездатності як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом.

 

Сподіваємося на позитивне вирішення даної проблеми.

 

Просимо відповідь на це звернення надіслати на електронну пошту: lviv@medprof.org.ua.

 

 Слава Україні!

 

З повагою

 

 Голова                                                                Юрій БІЛИЙ



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні February - 2023 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 01020304
05
06
07
08
09
101112
13
141516171819
20
21
2223242526
27
28
 

Фотодокументи