Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

09.01.2023

П А М " Я Т А Є М О !

«А час тече крізь пальці,мов пісок…

І за спиною днів лишилося не мало,

А час тече крізь пальці, мов вода,

Так непомітно, ніби ненароком,

Невпинно дні міняє календар,

Життя проходить, швидко, крок за кроком….»

Як мить пролетіли десять років Брехня,що час щось там стирає. Хіба що забирає якісь дурниці,непотріб. Вже десять років як пішов у засвіти Віктор Йосипович Кімакович…

З сумом констатую,що не лише молоді лікарі, але лікарі з досвідом та стажем не пам’ятають або мало що знають про Віктора Йосиповича. Прикро,бо,на жаль, таких ОСОБИСТОСТЕЙ чим далі,тим менше.

Журнал Всеукраїнської Асоціації Ендоскопістів 10 років тому писав:

«Цьогорічні Різдвяні свята затьмарені несподіваним горем. Сьогодні спільнота лікарів ендоскопістів і медицина України в цілому зазнала тяжкої раптової втрати. Важка хвороба забрала життя завідувача кафедри ендоскопії та малоінвазивної хірургії ФПДО Львівського національного медичного університету, доктора медичних наук, професора, Заслуженого діяча науки і техніки України Віктора Йосиповича Кімаковича. Забрала на 57 році життя уповні сил, творчих планів і праці.

Віктор Йосипович Кімакович народився в 1956 р. у селі Вощанці Самбірського району Львівської області у сім’ї священика. Закінчив лікувальний факультет Львівського медичного інституту в 1979 році і інтернатуру з інфекційних хвороб — в 1980 р. Після спеціалізації з ендоскопії і роботи у військовому шпиталі був першим завідувачем ендоскопічного кабінету (у подальшому — відділення) Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. Початок його праці збігся із створенням у лікарні міського центру лікування шлунково-кишкових кровотеч, невід’ємною складовою якого є ендоскопічна служба. У становленні центру, його успішній лікувальній і науковій роботі є велика частка праці і заслуги проф. Віктора Кімаковича та його учнів. Ще з 80-х років В.Й.Кімакович заслужив репутацію блискучого діагноста, досконало оволодів різноманітними ендоскопічними лікувальними втручаннями.

З 1988 р. — він переходить на посаду завідувача ендоскопічного відділення Львівського обласного клінічного діагностичного центру — найбільшого і найкраще на той час облаштованого підрозділу ендоскопічної служби у регіоні, за роки праці він багато зробив для вишколення кадрів відділення, налагодження його роботи, заслужено високої репутації. З 1995 р. Віктор Кімакович — головний лікар центру.

Інтенсивну лікувальну роботу Віктор Кімакович поєднував з науковою і педагогічною діяльністю. З жовтня 1988 р. він за сумісництвом працює асистентом кафедри онкології з курсом ендоскопії ФПДО Львівського державного медичного інституту. У 199З захистив кандидатську дисертацію “Ендоскопічна діагностика постваготомічних розладів”, у 1994 р. Йому присвоєно вчене звання доцента. Докторську дисертацію “Значення органного кровоплину в етіопатогенезі, прогнозуванні перебігу і хірургічному лікуванні передракових станів стравоходу і шлунка” захистив у 1996 р. у Москві (Росія), у 1998 р. підтвердив захист на Україні. У 1998 р. завдяки його старанням було створено першу в Україні кафедру ендоскопії та малоінвазивної хірургії ФПДО Львівського державного медичного університету. Цей факт свідчив не лише про заслуги і досвід Львівської школи ендоскопії, але й про зрілість ендоскопії в Україні як клінічної спеціальності. Це основне дітище своєї праці в медицині Віктор Йосипович розвивав до останніх днів життя і був незмінним завідувачем кафедри. Усі викладачі кафедри є його учнями, під керівництвом В.Й.Кімаковича захищено 7 кандидатських дисертацій. У 2001 р. йому присвоєно вчене звання професора, з 1999 р. він дійсний член Української академії наук (УАН), з 2009 р. – Заслужений діяч науки і техніки України. В.Й.Кімакович – автор понад 130 наукових і навчально-педагогічних праць. Напрямками наукових досліджень були діагностика і лікування виразкової хвороби, шлунково-кишкових кровотеч, передракові стани травного каналу, патофізіологія органів травлення

Як керівник кафедри ендоскопії, проф. В.Кімакович провадив інтенсивну педагогічну і організаційну діяльність. Фактично, усі ендоскопісти Заходу України можуть себе вважати приналежними до школи Кімаковича, вони проходили навчання на його кафедрі. За його редакцією і участю вийшло 2 монографії, 3 підручники, 6 навчальних посібників, у т.ч. перші в Україні оригінальні ендоскопічні атласи, які здобули широку популярність, енциклопедичний довідник.

Кафедра ендоскопії під керівництвом Віктора Йосиповича з 2000 р. є опорною за спеціальністю «Ендоскопія». У зв’язку з цим проводиться значна методична робота – під керівництвом В.Й.Кімаковича двічі (у співавторстві з курсом ендоскопії НМАПО ім. П.Л.Шупика та іншими установами) укладалися уніфіковані навчальні програми спеціалізації і передатестаційного циклу «Ендоскопія» (2001, 2009), двічі — збірник тестових завдань для комп’ютерного контролю знань курсантів, програми «Ендоскопія» для інтернів суміжних спеціальностей (2003, у співавторстві з кафедрою госпітальної хірургії і ендоскопії Донецького НМУ). Високий авторитет кафедри засвідчила успішно проведена у 2008 р. до її 10-річчя конференція «Актуальні проблеми сучасної ендоскопії».

Мій батько часто любив повторювати-«життя є жорстке та невблаганне». Як кожна НЕПЕРЕСІЧНА ЛЮДИНА, Віктор Кімакович мав достатньо «доброзичливців» та «друзів», які урізноманітнювали його життя.

Не дивлячись на більш ніж поважні досягнення кафедри ендоскопії (див вище), на хвилі перманентного реформування охорони здоров`я кафедру оптимізували,тобто закрили…Звичайно,що посмертно. Ні,звичайно об`єднали з іншою поважною кафедрою. Щось подібне,коли хотіли об`єднати ветеринарну академію з сільськогосподарською.

На жаль,не змогла кафедра відстояти дітище свого вчителя.

Та незважаючи ні на що, Віктор Кімакович залишив у львівській медицині такий потужний доробок, який в історії медицини Галичини залишиться назавжди.

Спочивай з БОГОМ , ДРУЖЕ!!! Вічна ТОБІ пам'ять!!!

БОГДАН НИКОЛАЙЧУК

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
1617181921
22232425262728
2930 

Фотодокументи