Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

28.12.2022

Сфера охорони здоров’я: що було у 2022 р. та на що очікувати у 2023 р.?

26 грудня відбулося підсумкове засідання колегії Міністерства охорони здоров’я України. Під час засідання учасники обговорили підсумки роботи медичної сфери у 2022 р. та плани на 2023 р., зокрема йшлося про Програму медичних гарантій та перспективи розвитку медичної освіти на майбутній рік.



Під головуванням міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка 26 грудня 2022 р. відбулося засідання підсумкової колегії Міністерства охорони здоров’я, в якому взяли участь члени колегії, керівники структурних підрозділів із питань охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради та обласних державних адміністрацій.

Наступного року Міністерство охорони здоров’я продовжить працювати над підвищенням якості та доступності медичної допомоги, а також удосконалить реагування на повідомлення про вимагання оплати за послуги, профінансовані Програмою медичних гарантій. На колегії обговорили підсумки роботи сфери охорони здоров’я, формування спроможної мережі лікарень, Програму медичних гарантій на 2023 р. та перспективи розвитку медичної освіти на наступний рік.

Доповідь Віктора Ляшка

«2022 був роком викликів та незламності. Попри щоденні атаки та загрози, наша медична система вистояла, переорієнтувалася і продовжує надавати медичну допомогу українцям у кожному регіоні. У 2022 р. є низка нереалізованих проєктів, які були відтерміновані через повномасштабне вторгнення терористів, є велика частина успішно реалізованих із запланованих, а є і частина реалізованих проєктів, які ми навіть не планували, але вони з’явилися у відповідь на воєнні виклики. 2023 р. для нас буде роком невтомності, у якому ми зосередимо діяльність не лише на реагуванні на щоденні виклики, а й на розвитку медичної системи та відновленні її від наслідків війни», — зазначив міністр охорони здоров’я під час виступу на підсумковій колегії МОЗ.

Він акцентував увагу, що медична система не тільки вистояла, а й зробила значні кроки вперед, зокрема, зроблені безпрецедентні поставки медичних виробів та медичного обладнання до лікарень, прийняті важливі євроінтеграційні закони, а саме Закон України «Про систему громадського здоров’я» та Закон України «Про лікарські засоби».

Також за понад 10 міс повномасштабної війни вже повністю відновлено 122 об’єкти медичних закладів, які постраждали від снарядів окупантів, та ще 257 — відновлені частково. Наразі МОЗ спільно з партнерами вже розроблено план відновлення медичної системи від наслідків війни, який дозволить не просто відбудувати зруйновану медичну інфраструктуру, а нарешті збудувати систему охорони здоров’я за європейським зразком.

Окрім того, під час засідання колегії презентовано Програму медичних гарантій–2023, до якої увійде низка нових пакетів, за якими українці зможуть отримати безоплатні послуги.

Формування спроможної мережі

У новому році МОЗ продовжить втілювати наступний етап медичної реформи, у рамках якого буде створено спроможну мережу медичних закладів. На колегії обговорили проєкт постанови Уряду, який (після прийняття) запустить впровадження сучасних підходів до формування мережі медзакладів.

Розвиток медичної освіти

Окрім того, під час засідання колегії обговорили особливості вступу до закладів фахової передвищої та вищої освіти наступного року та організацію освітнього процесу в умовах воєнного стану. Адже якісна підготовка медичних, фармацевтичних кадрів та фахівців із реабілітації на всіх рівнях освіти є ключовим чинником розвитку національної системи охорони здоров’я та надання всіх видів медичної допомоги.

«Підготовка медиків залишається одним із наших головних пріоритетів. Унаслідок повномасштабної війни в Україні цьогоріч організація вступної кампанії проходила в екстремальних умовах. МОЗ у співпраці з Міністерством освіти і науки, з ректоратами закладів вищої освіти зробили максимум можливого, аби здібна й освічена українська молодь могла вступити та навчатися в медуніверситетах, а відтак зміцнювати українську охорону здоров’я», — підсумував міністр охорони здоров’я.

За результатами підсумкової колегії Міністерства охорони здоров’я були прийняті рішення, які наступного року сприятимуть забезпеченню українців якісною, доступною та безоплатною медичною допомогою.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua

 




Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
1617182021
22232425262728
2930 

Фотодокументи