Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

12.07.2022

У 4 областях України — Полтавській, Львівській, Дніпропетровській та Рівненській — почали роботу Мобільні медичні команди

У 4 областях України — Полтавській, Львівській, Дніпропетровській та Рівненській — почали роботу Мобільні медичні команди (далі — ММК) україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», створені за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва та технічної допомоги Університетського госпіталю Женеви.

 

ММК працюватимуть над забезпеченням гострих медичних та психологічних потреб цивільного населення в 4 цільових областях проєкту. Потреба у такій допомозі виникла з початком повномасштабної війни росії проти України, коли пацієнти залишилися без доступу до життєво необхідних ліків, медичної допомоги та були змушені переривати лікування.

За даними Міжнародної організації з міграції (квітень 2022 р.), 22% респондентів вказали, що вони або хтось з їхньої родини змушені були перервати прийом ліків через війну (передусім це препарати, що застосовуються при серцево-судинних захворюваннях, підвищеному тиску та цукровому діабеті). Дослідження, яке у квітні провів проєкт «Діємо для здоров’я» серед людей з неінфекційними захворюваннями в 5 областях України, свідчить про те, що серед тих, хто приймає ліки з приводу хронічних захворювань, лише 39% змогли купити або отримати всі потрібні медикаменти.

Команди фокусуються на наданні медичної допомоги вразливим групам населення, серед яких маломобільні люди та внутрішньо переміщені особи з неінфекційними захворюваннями (передусім це серцево-судинні, легеневі захворювання, а також цукровий діабет). «Створення ММК — це загальносвітова практика, що довела свою ефективність під час багатьох збройних конфліктів у всьому світі, коли вся система охорони здоров’я, а саме — медичні заклади, зазнають збройних атак і руйнувань. Крім того, в Україні ми бачимо велику кількість внутрішньо переміщених осіб, які потребують медичної допомоги. У таких умовах ММК — це надзвичайно важливий елемент для збереження доступності базових медичних послуг», — розповів доктор Джума Худоназаров, керівник Україно-швейцарського  проєкту «Діємо для здоров’я».

ММК складаються з лікаря, медсестри, психолога, а також можуть включати соціальних працівників та волонтерів з місцевих громад. Психологічна допомога надаватиметься у співпраці з проєктом «Психічне здоров’я для України», що впроваджується за підтримки Швейцарії і надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва.

ММК надають психологічну допомогу та основний спектр послуг первинної медико-санітарної допомоги, а саме:

  • проводять лікарські огляди та діагностичні процедури (електрокардіограма, визначення рівня глюкози та холестерину у крові, вимірювання артеріального тиску);
  • призначають лікування та безоплатно надають лікарські засоби;
  • за потреби перенаправляють до вузьких спеціалістів.

Лікарські засоби, які видають ММК, входять до списку, що запропонований Всесвітньою організацією охорони здоров’я для роботи в надзвичайних ситуаціях. Разом з тим ММК надають необхідну допомогу всім, хто до них звертається, у тому числі і місцевому населенню, а також координують роботу з локальними медичними закладами, медичними працівниками і департаментами охорони здоров’я. 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
16171819
20
21
222324262728
2930 

Фотодокументи