Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

20.05.2022

Як Україна планує відновлювати систему охорони здоров’я після війни?

Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), поінформував, що під час зустрічі з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Європейського регіонального бюро обговорювалося, зокрема, питання відновлення української системи охорони здоров’я після війни.

М. Радуцький у ході зустрічі повідомив, що Президент України Володимир Зеленський створив Національну раду з відновлення України від наслідків війни. Кураторами групи, яка займається медичними питаннями, визначено:

  • М. Радуцького, голову Комітету;
  • Віктора Ляшка, міністра охорони здоров’я;
  • Юлію Соколовську, заступника керівника Офісу Президента.

Завдання Президента — протягом 6 тиж розробити план відновлення сфери охорони здоров’я. Основою плану відбудови медичної інфраструктури має стати Стратегія розвитку системи охорони здоров’я до 2030 р.

Як зауважив голова Комітету, метою є не просто відбудова зруйнованих лікарень, а проведення трансформації системи охорони здоров’я відповідно до стандартів країн Європейського Союзу (ЄС). Українська медицина має інтегруватися в систему охорони здоров’я ЄС.

«Плануємо особливу увагу приділити «первинці» та розвитку медсестринства. Програми навчання середнього медичного персоналу мають бути переведені на європейські стандарти. Тож, запросив ВООЗ приєднатися до цього процесу. Також хочемо запровадити вимогу про те, що кожен новий медичний заклад повинен відповідати принципам «зеленої енергетики» та критеріям енергоефективності.

Війна довела, що раніше ми не приділяли достатньої уваги тактичній медицині. Наразі ми щодня вдосконалюємо навички в цьому напрямку та, гадаю, після війни наш досвід буде корисним іншим країнам. Вважаю, що тактичну медицину потрібно виділити в окремий напрямок», — наголосив М. Радуцький.

Ще одна тема зустрічі — законопроєкт № 4142 щодо системи громадського здоров’я. Понад рік тому документ було підтримано Верховною Радою в першому читанні, однак через певні перепони досі не ухвалено в цілому. «Противники документа стверджують, що ми начебто намагаємося запровадити примусову вакцинацію населення, хоча цього в законопроєкті насправді немає. До документа подали більше 10 тис. поправок. Ми це називаємо — парламентський спам. Домовилися з профільним міністром наполягати на винесенні документа найближчим часом на розгляд Верховної Ради. Але для цього нам потрібно звершити останні консультації з усіма міжнародними партнерами», — підкреслив М. Радуцький.

Третє питання: допомога Україні. Загалом ВООЗ поставила до нашої держави понад 500 т медичних товарів. Зокрема, дизельні генератори в Чернігів, Ірпінь та Бучу. Як не прикро, через ситуацію з пальним їх використання під питанням.

Ярно Хабіхт, голова представництва ВООЗ в Україні, запропонував, щоб Україна офіційно звернулася до ВООЗ, яка може доставити пальне як гуманітарну допомогу, у тому числі для використання дизель-генераторів у деокупованих містах.

Четверте питання: тренінги щодо готовності реагувати на хімічну та біологічну загрозу.

М. Радуцький нагадав, що 25 квітня під час зустрічі в Копенгагені з Хансом Клюге, директором Європейського регіонального бюро, обговорювалося питання допомоги Україні на випадок використання окупантами хімічної чи біологічної зброї. «Наші медичні заклади вже отримали партію антидота. Також продовжуються курси в Києві, Львові та Дніпрі для медиків та фахівців з хімічного захисту», — резюмував він. 




Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
1718192021
22232425262728
2930 

Фотодокументи