Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

13.01.2022

Кабінет Міністрів ухвалив постанову про підвищення зарплати медпрацівникам.

"Міністерство охорони здоров'я спільно з колегами розробило проєкт постанови щодо деяких питань оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров'я. Ця постанова розповсюджується на всі державні та комунальні заклади охорони здоров'я, а також установи та підприємства, які уклали договір з НСЗУ. Документ передбачає підвищення базового рівня заробітної плати для лікарів та медичних сестер. З 1 січня 2022 року зарплата лікаря повинна бути не менше 20 тис. грн, для медичної сестри - 13,5 тис. грн, забезпечення даного рівня заробітної плати визначено в бюджеті на 2022 рік", - сказав під час засідання уряду міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Міністр зауважив, що в 2022 році фінансування сфери охорони здоров'я становить 232 млрд грн, на Програму медгарантій передбачено 157,3 млрд грн, що майже на 34 млрд більше, ніж минулого року.

"Це дає нам можливість реалізувати указ президента України, а також постанову, яку ми сьогодні проголосуємо щодо забезпечення ринкового рівня заробітних плат медичних працівників. Але загальний успіх цієї реформи залежить і від місцевої влади та власників закладів, роль яких є в оплаті комунальних послуг (лікарень), дооснащення лікарень необхідним медичним обладнанням, а також створення умов і соціальних гарантій для залучення нових фахівців", - сказав Ляшко.

Міністр нагадав, що кошти з Програми медичних гарантій йдуть насамперед на оплату медичної допомоги населенню, а саме: оплату праці медичних працівників, закупівлю лікарських засобів та витратних матеріалів, також на медичне харчування.

Як зазначив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, трансформація медичної системи в цьому році відбуватиметься прискореними темпами.

"Трансформація медичної системи у 2022 році відбуватиметься прискореними темпами завдяки рекордному бюджету, що виділений на цю сферу. Серед ключових позицій - суттєве збільшення рівня оплати праці медиків, а також забезпечення додаткових фінансових гарантій для медичних працівників. Мінімальна зарплата лікаря на рівні 20 тисяч гривень — це вагомий результат для нашої країни. Завдяки рекордному бюджету НСЗУ, буде підвищено фінансування лікарень, що дасть можливість також оновлювати та модернізувати медзаклади", - сказав Шмигаль.

Як йдеться в пояснювальній записці до документа, постанова дасть змогу підвищити загальний рівень заробітної плати медичних працівників з метою його наближення до рівня у приватному секторі й економіці в цілому, підвищити рівень престижу та мотивації медпрацівників до роботи шляхом забезпечення справедливої і обгрунтованої диференціації розмірів посадових окладів та міжпосадових співвідношень залежно від складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці, вимог освітньо-кваліфікаційного рівня посади. А також дозволить впровадження єдиних підходів та зміну системи регулювання оплати праці працівників, задачі, функції й повноваження яких є аналогічними з працівниками інших установ, організацій бюджетної сфери, які виконують однакову за складністю та функціональними ознаками роботу. 

Згідно з постановою, розмір нарахованої заробітної плати медпрацівникам закладів охорони здоров'я державної або комунальної форм власності за повністю виконану місячну (годинну) норму праці установлюється у межах фонду оплати праці на 2022 рік:

  • на рівні не менше 20 тис. грн лікарям (крім лікарів-інтернів) та професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров'я;
  • на рівні не менше 13,5 тис. грн фахівцям з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти, та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної освіти.

Також постановою пропонується внести зміни до типової форми договору про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій.

Постанова набуває чинності з дня її опублікування та застосовується з 1 січня 2022 року.

Постанова ухвалена з техніко-юридичними правками.



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні January - 2022 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 0102
03040506070809
101112
13
14
1516
1718
19
20
21
2223
24252627
28
2930
31
 

Фотодокументи