Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

02.12.2021

Держбюджет 2022 . Видатки на охорону здоров"я 192,5 млрд.грн

В державному бюджеті на 2022 рік на видатки на систему охорони здоров'я передбачено в розмірі 192,5 млрд грн.

В ухваленому Верховною Радою державному бюджеті на 2022 рік на видатки на систему охорони здоров'я передбачено в розмірі 192,5 млрд грн.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, на реалізацію Програми медичних гарантій враховані видатки в обсязі 157,5 млрд грн для: первинної медичної допомоги з урахуванням кількості населення, яке уклало декларацію з лікарем; реімбурсації вартості лікарських засобів з урахуванням збільшення кількості пацієнтів, які отримають ліки за кошти державного бюджету або з незначною доплатою; екстреної медичної допомоги за новою організаційною моделлю, спроможною забезпечити вчасне, якісне та ефективне реагування на випадки невідкладних станів; вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги з урахуванням пріоритетних послуг та станів; паліативної медичної допомоги та медичної реабілітації.

Для підтримки комунальних закладів в системі охорони здоров’я, які не надають медичних послуг за програмою медичних гарантій, планується збереження субвенції на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров'я в обсязі 2,2 млрд грн, що забезпечить безперервність надання необхідних медичних послуг населенню України.

Зазначається, що заклади охорони здоров’я, які перебувають у сфері управління Міністерства охорони здоров’я, Національної академії медичних наук, Державного управління справами, Національної академії наук, Міністерства соціальної політики та не укладуть договір з Національною службою здоров’я про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, отримають підтримку за рахунок коштів державного бюджету за бюджетними програмами головних розпорядників коштів, у сфері управління яких знаходяться.

На третинну високоспеціалізовану медичну допомогу та централізовану закупівлю дороговартісних лікарських засобів та медичних виробів з лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, онкології, серцево-судинних захворювань, рідкісних орфанних захворювань, забезпечення заходів імунопрофілактики населення у проекті державного бюджету на 2022 рік передбачено кошти у сумі 19,1 млрд гривень.

Крім того, враховано 6 млрд грн на спроможну систему громадського здоров’я, включаючи проведення вакцинації населення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, в тому числі 489,5 млн грн на придбання обладнання мікробіологічного та фізико-хімічного профілю для посилення спроможності мережі центрів контролю та профілактики хвороб.

На забезпечення та розвиток трансплантації в Україні органів та інших анатомічних матеріалів і лікування громадян України за кордоном передбачено 1,5 млрд грн, у тому числі 286,9 млн грн для забезпечення створення та функціонування 5 лабораторій першого (експертного) рівня з супроводу трансплантацій анатомічних матеріалів.

Також у бюджеті на 2022 рік передбачено видатки в обсязі 2,7 млрд грн на придбання дороговартісного медичного обладнання для створення спроможної мережі закладів охорони здоров’я.

Як зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, вперше за роки незалежності у бюджеті, а не на словах, врахована ринкова заробітна плата медичним працівникам, як того вимагає указ Президента України Володимира Зеленського.

“Базовий рівень заробітної плати в 2022 році у лікарів буде 20 тисяч гривень, у середніх медичних працівників 13,5 тисячі. У бюджеті передбачено збільшення коштів для програми медичних гарантій, закупівлю нового обладнання як для лікарень так і для лабораторій, реконструкцію 48 багатопрофільних клінічних лікарень (однієї обласної лікарні для дорослих і однієї для дітей в кожному регіоні країні), розвиток біокластеру, проведення трансплантацій, на вакцину від COVID-19 і не тільки, а також ще багато іншого”, - написав міністр у Фейсбуці.

Зокрема, за його словами, серед нововведень передбачено виплати працівникам закладів охорони здоров’я у зв’язку з переїздом на нове місце роботи або перекваліфікацією, яка буде необхідна під час формування спроможної мережі лікарень у госпітальних округах – 100 млн грн.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 2 грудня ухвалила закон "Про Державний бюджет України на 2022 рік". За відповідне рішення проголосували 268 народних депутати 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні November - 2021 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
02
03
04
050607
0809
10
11
12
1314
15
16
17
18
19
2021
2223
24
25
26
2728
29
30 

Фотодокументи