Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

10.09.2021

Українцям готують чергову соціальну реформу — у сфері оплати праці

В уряді готують чергову соціальну реформу – на цей раз у сфері оплати праці. У Міністерстві економіки розробили законопроект щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну виплату заробітної плати в повному обсязі, повідомляє Обозреватель. Законопроект концептуально змінює підхід до визначення розміру штрафу за порушення строків виплати заробітної плати – пропонується карати за кожного працівника, якому підприємство заборгувало. Зараз сума штрафу не залежить від кількості останніх, має значення лише сам факт заборгованості в цілому. Його розмір становить на даний момент від 8500 до 17 000 грн.

 

Якщо ж законопроект приймуть, система штрафів у сфері оплати праці буде виглядати таким чином:

 

  • за безпідставну невиплату зарплати або її частини більш ніж за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства або ФОПом – штраф від 6800 грн до 13600 грн за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

  • за нецільове використання коштів, призначених для виплати зарплати, внаслідок чого утворилася заборгованість, – штраф від 13 600 грн до 20 400 грн за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Крім штрафів, роботодавця зобов’яжуть оплатити працівнику пеню в розмірі облікової ставки НБУ за кожен день затримки зарплати.

Автори законопроекту пропонують надати право працівнику тимчасово призупинити виконання робочих обов’язків у разі затримки виплати заробітної плати на термін більше 15 днів. Обов’язкова умова – попередити роботодавця про намір припинити роботу за 2 дні.

Однак не у всіх випадках працівник зможе припинити виконання робочих обов’язків. Це неприпустимо за умов, якщо таке припинення:

  • загрожує життю і здоров’ю людей, навколишньому середовищу;
  • перешкоджає запобігання стихійному лиху, аваріям, катастроф, епідемій і т.д., а також в разі оголошення надзвичайного або воєнного стану.

Забороняється також тимчасово припиняти свою роботу працівникам органів прокуратури, судів, Збройних Сил України, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, безпеки і правопорядку (крім технічного та обслуговуючого персоналу).

Законопроект пропонує прибрати з Закону “ Про індексацію грошових доходів населення “ такий об’єкт індексації як оплата праці (грошове забезпечення). Зараз діє вимога про обов’язкове проведення індексації зарплат в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Якщо документ буде прийнятий, то індексувати будуть лише пенсії, стипендії та аліменти.

Законодавці хочуть надати можливість підприємствам самим встановлювати терміни виплати відпускних в колективних договорах. У зв’язку з цим із Закону “ Про відпустки “ виключається норма, згідно з якою відпускні слід виплачувати не пізніше ніж за три дні до початку відпустки

Джерело: https://bit.ly/2Xc4kUv

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

29.03.24
Новий Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат
14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
усі новини

Календар подій

Попередні August - 2021 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 01
02
03
04
05
06
0708
0910
11
12
13
1415
16
17
1819202122
23
24
25
26
27
2829
30
31
 

Фотодокументи