Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

03.09.2021

Увага! Зміни до Порядку розрахунку середньої зарплати №100 від Уряду: оприлюднено постанову

1 вересня Уряд затвердив постанову КМУ «Деякі питання обчислення середньої заробітної плати». Нею вносяться зміни до Порядку №100, зокрема, щодо врахування премій при розрахунку середньої зарплати


2 вересня КМУ оприлюднив на своєму сайті текст постанови від 01.09.2021 №917. З її текстом можна ознайомитися за посиланнямВ найближчий час ми прокоментуємо її норми.

Але наразі нагадаємо, що  передбачалося за проектом. Так от, до розрахунку середньої зарплати будуть включатися:

  • суми нарахованої заробітної плати, в тому числі премії за місяць та інших стимулюючих виплат за підсумками місяця. Вони враховуватимуться у тому місяці, за який вони нараховані. Виплати враховуватимуться у розмірах, в яких вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за  винятком  відрахувань  зі заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі;
  • премії (в тому числі премії за місяць) та інші стимулюючі виплати за підсумками певного періоду при обчисленні середньої заробітної плати включатимуться в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця їх нарахування. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додаватиметься частина, яка визначатиметься діленням суми премії та іншої стимулюючої виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Також вносяться зміни до переліку виплат, які не враховуються до середньої зарплати. Зокрема, до них будуть відноситися виплати, пов'язані зі святковими виплатами, та ще винагорода за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків.

 

Що зміниться у врахуванні премій при розрахунку середньої зарплати?

Також до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду буде додаватися частина премії, яка визначатиметься діленням суми премії та іншої стимулюючої виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період. 

На нашу думку, це означає, що премії, нараховані у розрахунковому періоді за минулі періоди, які не потрапили до розрахункового періоду, будуть включатися до розрахунку середньої зарплати. 

Більш того, проєктом постанови планувалося запровадити тримісячний строк від дати набрання нею чинності для донарахування роботодавцями  середньої зарплати працівникам, яким було нараховано середній заробіток з 12 грудня 2020 року до дати набрання чинності нової постанови, без врахування премій за минулі періоди! Чи збереглася ця норма у постанові – розповімо після її появи. Про це ми вказували тут.

 

Коментар Мінекономіки

За інформацією Мінекономіки, згідно з прийнятим рішенням при обчисленні середньої заробітної плати враховуватимуться премії та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця їх нарахування.

«Діючий механізм обчислення середньої зарплати є досить складним в адмініструванні, особливо для підприємств, де працює багато працівників. Ухвалене рішення дозволить його спростити, а також сприятиме зменшенню кількості спірних ситуацій, що виникають при застосуванні чинного порядку», – прокоментувала заступник Міністра економіки України Світлана Глущенко.

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
1617181921
22232425262728
2930 

Фотодокументи