Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

04.08.2021

Віктор Ляшко: рішення про передачу медзакладів у концесію повинно ухвалюватися за єдиними критеріями

В країні планують розглянути концесію як інструмент державно-приватного партнерства у медичній галузі. Про це заявив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на Спільному засіданні Президії Конгресу місцевих та регіональних влад, повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я України.



.Система охорони здоров’я України часто не отримувала достатнього фінансування, а наявні механізми управління не давали ефективно реалізувати всі необхідні завдання галузі.

Керівник МОЗ наголосив, що країни Європи мають успішний досвід впровадження процедур державно-приватного партнерства, що спрямований на порятунок життя громадян. Він додав, що в Україні такі процедури є досить складними для інвесторів та органів місцевого самоврядування через відсутність якісного регулювання у медичній галузі.

Повідомляється, що в Україні має запрацювати концесія як інструмент державно-приватного партнерства. Концесія також може покращити стан вітчизняних медзакладів. Для повноцінної роботи базового закону «Про концесію» у медичній галузі до документа пропонують вести деякі зміни.

Зокрема, концесіонер має забезпечити розвиток медзакладу та його відповідність багатопрофільній лікарні, зберегти належний обсяг меддопомоги за всіма передбаченими пакетами послуг.

Всі медпрацівники мають бути працевлаштовані концесіонером та він має забезпечити зростання їх зарплат, запобігати звільненням медиків.

Зазначається, що рішення щодо передачі медзакладу в концесію мають приймати враховуючи об’єктивні потреби за єдиними уніфікованими критеріями.

Також концесіонер може використовувати наявні у медзакладів ліцензії та виконувати повний перелік функцій, що прописані у ліцензії на медичну практику, щоб забезпечити безперервність меддопомоги.

У пріоритеті для концесії мають бути багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування.

Повідомляється, що процедуру надання закладу в концесію пропонують спростити та уніфікувати, що зменшить корупційні ризики та скоротить термін ухвалення рішень з трьох з половиною років до шести місяців.

У відомстві пропонують встановити орієнтовний термін концесії, який становитиме 30 років та ввести типовий договір, затвердивши його на рівні постанови Уряду.

Ляшко доповнив, що запропоновані зміни до закону допоможуть зобов’язати концесіонера виконувати певні соціальні зобов’язання, щоб українці могли отримувати якісну безоплатну меддопомогу в межах Програми медичних гарантій

Раніше стало відомо, що у вітчизняній медичній галузі давно розглядають можливість запуску державно-приватного партнерства, яке може стати альтернативним джерелом фінансування.

Нагадаємо, що пункти переливання крові в Україні можуть бути віддані у концесію. 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
1617181921
22232425262728
2930 

Фотодокументи