Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

17.06.2021

Верховна Рада Україним 2 червня ц.р. прийняла за основу законопроєкт №3515 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання п

Верховна Рада Україним 2 червня ц.р. прийняла за основу законопроєкт №3515 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення.


За оцінкою Федерації профспілок України, законопроект 3515 фактично руйнує підвалини розбудови соціальної держави Україна і реалізації людино центричної політики. Цей курс крок за кроком вибудовувалась у державі за роки незалежності під статус держави Україна, як соціальної (що закріплено у Конституції).

На реалізацію такого статусу у різні роки була прийнята низка законів, які розроблялись за участю усіх трьох сторін соціального діалогу, міжнародних експертів, європейських структур. Зокрема йдеться про закони "Про прожитковий мінімум" і "Про державні соціальні стандарти і державні соціальні гарантії".

На їх основі формувалися відповідні соціальні гарантії – заробітної плати, пенсійного забезпечення, соціальних виплат та допомог.

У разі прийняття законопроекту 3515 це все може бути перекреслено одним махом, - заявив Голова ФПУ, Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий, коментуючи рішення Парламенту.

«Насамперед держава повинна визначити реальний прожитковий мінімум і він жодним чином не співмірний з мінімальною зарплатою. Цей показник вимагає детального підрахунку. Треба розуміти, що прожитковий мінімум щороку змінюється в залежності від викликів часу, у якому ми живемо. Є звичайний набір товарів та послуг, які визначають оптимальними для існування людини, але і він щороку змінюється, тому кожні два-три роки треба робити перерахунок», – зазначає економіст Борис Кушнірук.

Аналітик додає, що структура споживання літньої людини суттєво відрізняється від дитячої і це треба врахувати, якщо ми хочемо вивести вірні показники, тому треба розділяти різні категорії людей.

«Держава має визначити реальний показник прожиткового мінімуму і визнати, що не може його одразу запровадити, а розробити стратегію, аби зрозуміти скільки років потрібно, для досягнення реальних показників,» – підсумував Кушнірук.

У січні 2021 року Міністерство соціальної політики оцінило орієнтовний реальний прожитковий мінімум у 4 100 гривень на місяць замість затверджених 2 270 гривень, а середній реальний прожитковий мінімум становить не менше 4 546 гривень замість зазначених 2 189 гривень.

Розмір прожиткового мінімуму наразі впливає на зарплату та її переіндексацію, суму отриманого штрафу та вартість адміністративних послуг, пенсії, аліменти, податки і ще низку інших державних виплат і зборів.

Економіст Олексій Дорошенко зазначив, що прожитковий мінімум є в кожній країні, але все по-різному його називають і розраховують. Скажімо, Велика Британія додає туди вартість футбольних квитків, оскільки це практично національне захоплення, ще хтось квитки у театр чи на інші розваги.

«На мою думку, нинішній прожитковий мінімум в Україні не задовольняє культурних потреб людини, та і фізіологічні потреби не повністю. Однак, держава наразі не може взяти і суттєво підвищити цей показник. Для початку нам потрібно перебудувати економіку країни та видати бізнесу кредити, щоб потім отримувати більшу кількість податків. В такому разі за кілька років ми зможемо побачити систематичне збільшення прожиткового мінімуму», – зазначив фахівець.

- Ми вважаємо, що законопроект 3515 у даній редакції не може бути прийнятий як закон, і як такий, що є антиконституційним і антисоціальним, - зазначив профспілковий лідер.

На жаль, ті депутати, які підтримали і проголосували за нього у першому читанні, очевидно, не розібралися у суті, які загрози він несе у собі для людей.

Профспілки готові надати кожному народному депутату всю об’єктивну інформацію щодо негативів цього законопроекту і як слід було б їх виправити.

Сподіваюсь, що голос профспілок і людей праці буде почутий і обговорення цього законопроекту буде перенесено для подальшого його доопрацювання на площадках соціального діалогу з метою посилення соціальної політики держави і захисту громадян.

Наразі ФПУ надсилає листи до народних депутатів, керівництва держави.

У разі ігнорування нашої позиції профспілки готові вдатися до протестних дій.

 

Прес-центр ФП 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні March - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607
08
0910
111213
14
151617
18192021222324
252627293031

Фотодокументи