Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

19.08.2020

Актуальне інтерв’ю

З цим пов’язаний такий стрімкий ріст захворюваності? Що робити тим, хто помітив у себе перші симптоми коронавірусу? Скільки коштує лікування і скільки часу на нього доведеться витратити? Про це «Вголосу» розповів директор Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко.

 

З чим, на вашу думку, пов’язаний стрімкий ріст захворюваності?

Зараз у світі і в Україні зокрема кількість хворих на коронавірусну хворобу справді стрімко збільшується. Це зумовлено, на мою думку, тим, що значна кількість людей виїжджає на відпочинок в інші регіони та за кордон. Без сумніву, у якійсь мірі це сприяє тому, що люди не дотримуються карантинних заходів, рекомендацій щодо особистої гігієни. Кожен, мабуть, сподівається, що хвороба його омине. Але ми знаємо, що хвороба не обирає – багатий ти чи бідний, мешканець села чи міста. Настає момент, коли вона уражує людський організм. А при такій складній хворобі, як корона вірусна, йде ураження верхніх дихальних шляхів, здебільшого це бронхопневмонія або плевробронхопневмонія, що супроводжується катаральними ознакам зі сторони верхніх дихальних шляхів, потім розвиваються гострі пневмонії. На жаль, усе це супроводжується високою гарячкою, ознаками загальної інтоксикації організму – це і втома, і біль у нижніх кінцівках, і короткочасна діарея, нудота, втрата апетиту, втрата нюху тощо.

Без сумніву, при появі перших ознаків хвороби необхідно звертатися по кваліфіковану медичну допомогу – до сімейних лікарів і в стаціонари, де лікується така категорія хворих. Але не займатися самолікуванням у жодному разі! Оскільки тільки в спеціалізованих медичних закладах, де ми постійно вивчаємо протоколи, клінічні настанови щодо лікування тих чи інших груп інфекцій, є досконало виведена формула, за якою здійснюються обстеження і лікування. У таких випадках при своєчасному зверненні по медичну допомогу спостерігається позитивний перебіг хвороби, люди одужують і не мають небажаних летальних наслідків.

За час наших спостережень ми вже можемо сказати чітко, що коли людина звертається по допомогу у перші години чи дні від початку хвороби, тоді ефективність лікування і клінічний прогноз є набагато кращими, ніж у тих громадян, які 7-10 днів були вдома, думаючи, що це не коронавірусна хвороба, а якась інша інфекція, приймали чи взагалі не приймали ніякі медикаменти, а користувалися тільки народними засобами, які використовуються при застудах. У таких людей, на жаль, перебіг хвороби стає довгим і важким, або взагалі призводить до летального закінчення.

Ми наполегливо рекомендуємо людям не зважати на ті непрофесійні, дилетантські розмови про те, що коронавірус – це не важка хвороба, що в цьому нічого страшного немає тощо. Ми вже неодноразово пускали журналістів у наші відділення та в реанімацію, щоб вони могли створити сюжети і показати, в якому стані реально перебувають люди, хворі на корона вірус, як важко лежати і дихати за допомогою штучної вентиляції легень. Це такий стан, що не дай, Боже, нікому побути у такому стані і боротися з цією хворобою.

Насправді, такі прості речі, як дотримання соціальної дистанції, носіння масок, миття рук, використання дезінфекторів, можуть зберегти життя і створюють всі умови, щоб людина не захворіла. З того, що я бачу, в останні кілька тижнів люди нехтують цими заходами безпеки, у результаті все це призводить до поширення інфекції. Ми бачимо, що практично кожної доби кількість хворих, яких виявляють у Львівській області за допомогою ПРЛ-діагностики, сягає до 130 осіб. А кожна така інфікована особа заражає від 3 до 5 хворих. Отут і відповідь, чому так різко зростає захворюваність. Все відбувається у геометричній прогресії.

Тому в мене є надзвичайно велике прохання до українців: візьміться за розум, почуйте поради фахівців і дотримуйтеся обмежувальних заходів. А при появі перших симптомів хвороби – відразу звертайтеся по кваліфіковану медичну допомогу.

До кого передусім повинна звернутися людина, яка помітила у себе перші ознаки хвороби?

Згідно з медичною реформою, як зараз впроваджується в Україні, людина, яка помітила перші симптоми хвороби, повинна звернутися до свого сімейного лікаря. Він повинен хворого оглянути та забезпечити проведення ПРЛ-діагностики. Якщо це вихідні дні або людина перебуває вже у важкому стані, тоді необхідно звертатися по допомогу на станцію швидкої допомоги. Якщо стан хворого є надзвичайно небезпечним, тобто супроводжується високою гарячкою, задишкою, кашлем, є супутні хвороби – цукровий діабет, ожиріння, онкологія, серцево-судинна недостатність, тоді, без сумніву, потрібна стаціонарна медична допомога, де забезпечується 24-годинний щоденний моніторинг за клінічним станом хворого. Для мешканців міста це здійснює 1 та 8 лікарні, Львівська міська лікарня швидкої медичної допомоги, обласна інфекційна лікарня, госпіталь інвалідів імені Юрія Липи тощо. Крім того, рішенням надзвичайної комісії із техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розгорнута мережа для надання допомоги корона вірусних хворим у Жовкві, Золочівському районі, Буську, Стебнику, Рудках, Стрию та інших закладах охорони здоров’я, де передбачена певна кількість стаціонарних ліжок для надання такої допомоги.

ПРЛ-тест буде безкоштовним, якщо людина з підозрою на корона вірус звернеться до свого сімейного лікаря?

Якщо діагностика здійснюється у комунальних чи інших державних закладах охорони здоров’я, то він є безкоштовним і забезпечується за рахунок коштів Національної служби здоров’я України. Але кожна людина має право звернутися і до приватних діагностичних закладів, де при наявності документа, який засвідчує особу і при сплаті певних коштів, має можливість зробити цей тест. Наскільки я знаю, дуже швидко таку діагностику можна зробити у лабораторіях, які використовують зарубіжні тест-системи. Тобто проблем з цим зараз уже немає.

Наскільки я розумію, перевага приватних лабораторій у тому, що вони дозволяють зробити тест швидше і не вимагають стояти у черзі задля цього…

Так, маєте рацію. Адже не кожен мешканець може оплатити цей тест. Наскільки я володію ситуацією, ця реакція коштує понад 1000 грн. Але якщо це соціально незахищена категорія громадян, де кожна гривня є на рахунку, вони мають гарантовано зробити такий тест безкоштовно у державних закладах.

Скільки часу потрібно чекати на результат, якщо робити тест у державних закладах охорони здоров’я?

Ну, ми зараз робимо тести здебільшого тільки тим, які перебувають на стаціонарному лікуванні у нашій лікарні. Тож за 2-3 доби маємо результати таких обстежень.

Вірус стає агресивнішим. Якщо у квітні лікування тривало 10-12 днів, то зараз вже – 14-21

Наскільки тривалий процес лікування?

Спостерігаючи за клінічним перебігом тих хворих, які перебувають у нас на стаціонарі, можу сказати, що вірус стає агресивнішим. Ми порівнюємо стан тих хворих, які були у нас у березні-квітні, із тими, які є сьогодні. Навесні стан у хворих був важкий, але не настільки, як є у нинішніх хворих. Пневмонії, яку має переважна більшість хворих, протікають вже тяжче і зі значними ознаками дихальної недостатності – задишка, сухий нав’язливий кашель. Крім того, практично в кожного п’ятого спостерігаються порушення зі сторони серцево-судинної системи, що, без сумніву, обтяжує загальний перебіг корона вірусної хвороби. Тому збільшується і сам час перебування хворого на стаціонарі. Якщо у квітні-травні такий термін становив орієнтовано 10-12 днів, то зараз лікування триває 14-21 день. Потім ми цих хворих виписуємо додому під спостереження сімейного лікаря. Тобто весь період сягає місяця і більше. Спілкуючись із тими хворими, які вже перебувають вдома, чуємо від них, що всі відзначають загальну слабкість, болі у кінцівках. До нормальної праці хворі повертаються не швидше, як через 1,5-2 місяці від початку хвороби.

Під кінець хвороби також потрібно здати кілька ПРД-тестів, правильно?

За нормативними документами достатньо одного негативного ПРЛ-тесту, але ми, і враховуючи прохання самих львів’ян, які перебувають на лікуванні, і первинні нормативні документи, робимо два таких дослідження. І вже тоді, при наявності двох негативних результатів, таких хворих виписують.

Як щодо вартості лікування? У державних закладах охорони здоров’я воно повністю безкоштовне чи людям потрібно купувати щось за свій рахунок?

Переважна кількість ліків, яка застосовується за протоколом для лікування корона вірусної хвороби, у нашій установі є безкоштовною. Але оскільки профіль нашої лікарні – інфекційний, то, звісно, що таких ліків, які потрібні для лікування цукрового діабету, наприклад, не вистачає. А це дороговартісні препарати – починаючи від інсулінів, таблетованих діабетичних препаратів, неврологічних, серцево-судинних. Переважно хворі, які до нас надходять, повинні ці препарати за державної підтримки отримувати безкоштовно у первинній мережі. Але інколи хворі забувають, інколи не мають необхідних електронних рецептів на ці препарати, відтак приходять до нас без ліків. Тоді ми або пропонуємо купити такі ліки, або щоб з дому принесли їм ці ліки, і ми їх приєднуємо до того комплексу ліків, які у нас є для лікування корона вірусної хвороби.

Флакон антибіотика коштує від 500 грн до понад 25 000 грн. Одній людині на добу потрібно 3-4 флакони

Якщо дивитися цінову політику, то ціни на ліки, які є в мережі, на жаль, є досить високими. Для лікування корона вірусної хвороби використовуються антибактеріальні препарати і ціна їхня велика. В нас є антибіотики, ціна яких сягає від 500 грн до понад 1000 грн за один флакон. А для лікування хворого в день потрібно 3-4 таких флакони. Крім того, для підняття імунного статусу потрібно використовувати імунологічні препарати – їхня ціна сягає в Україні 5000-6000 грн за один флакон, якщо вітчизняного виробника. А якщо брати аналогічні препарати зарубіжного виробництва, то там ціна починається від 25 000 грн за один флакон. Тому, якщо порахувати все разом, то ціна лікування людини за добу може починатися від 4000 грн. Тож зрозуміло, що без державної підтримки більшість громадян не може оплатити все це лікування. Відтак ми звертаємося і до обласного департаменту охорони здоров’я, і до Національної служби здоров’я України з метою врахувати ті реалії, які є на сьогоднішній день, з метою переглянути ціну пакетів, які держава оплачує для хворих при корона вірусній хворобі, в сторону їхнього збільшення. Це дасть можливість забезпечити наших краян якісними та ефективними препаратами.

Я правильно розумію, людям доводиться докуповувати препарати за свій кошт, якщо вам не вистачає того, що дає держава?

Ну, якщо потрібно використати вискокоефективні препарати, ціна яких, як я казав, сягає 25 000 грн за один флакон, то зрозуміло, що бюджет жодної комунальної установи таку суму затратити не може. Тоді ми і використовуємо те, що є, і хворі доплачують. Тут треба враховувати патології, які ще мають люди. Бо у нас лежать і онкохворі, й інші, яким ще потрібні додаткові препарати.

Якщо людина залишається лікуватися вдома – усі препарати купує за власний рахунок?

Так, за власний. Бо якоїсь державної програми для лікування ковідних хворих на сьогоднішній день на амбулаторному етапі немає.

Яка ситуація у медиків? Чи виплачують обіцяну допомогу від держави? Чи є нестача засобів захисту?

Кожного дня персонал лікарні для того, щоб забезпечити безпеку громадян, зобов’язаний дотримуватися всіх нормативів, які є в цьому напрямі. Це і захисні халати, і комбінезони закритого типу, і респіратори, і маски, і  фізрозчини, бахали, рукавиці. Все це кожного дня використовується сотнями. Той запас, який ми створили і за допомогою волонтерів, і за допомогою держави, якщо його не поповнювати – вичерпується. Ми не маємо права дійти до такої ситуації, коли чогось не вистачатиме. Бо тоді ми поставимо під загрозу життя та здоров’я наших фахівців. Тож потреба у вищезгаданих засобах є постійна потреба. Що стосується ліків, то ми маємо резерв для надання допомоги терміном на один місяць. Але обласна влада тримає це під контролем. Нам періодично надають фінансову допомогу в межах наявних коштів для поповнення цього резерву. Також через обласну владу ми звернулися до центральних органів виконавчої влади з проханням втрутитись в ситуацію і забезпечити виконання вимоги прем’єр-міністра щодо наявності тримісячного необхідного резерву засобів захисту і медичних препаратів для оперативного надання допомоги. Що ж стосується зарплат, то проблем немає. Щомісячні доплати у розмірі до 300%, залежно від спеціальності, медики отримують у повному обсязі. Бо ці кошти виплачує наша установа із тієї суми, яку ми отримали від Національної служби здоров’я України.

Напередодні на Львівщині почали фіксувати перші випадки безсимптомного двобічного запалення легень. Наскільки це небезпечно і до чого може призвести?

Якщо вчасно не зробити діагностику, а основною діагностикою цих пневмоній є проведення комп’ютерних досліджень органів дихальної системи, то без сумніву цей процес розвиватиметься надзвичайно швидко. Спочатку втягується одна легеня, потім друга. Якщо є ще й супутні хвороби, про які ми говорили – це діабет, ожиріння, серцево-судинні захворювання – то втягується цілий комплекс додаткових патологічних механізмів, які призводять до надзвичайно важких наслідків і навіть летального закінчення. 

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
16171819
20
21
222324252728
2930 

Фотодокументи