Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

09.07.2020

Результати брифінгу заступниці міністра охорони здоров’я України Ірини Микичак за 7 липня:

▪️ ВРУ був підписаний Закон, розроблений спільно МОЗ і профільним комітетом Верховної Ради щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організацій освітнього процесу у сфері охорони здоров'я. Суть змін полягає в створенні умов та юридичного механізму участі науково-педагогічних працівників як учасників лікувального процесу. На реалізацію закону буде видано низку підзаконних актів, зокрема, Постанову Кабінету Міністрів, наказів МОЗ, де буде регламентовано механізм взаємодії й участі науково-педагогічних працівників у лікуванні хворих.

▪️ Щодо змін до Закону України про вищу освіту: за лікарем-інтерном закріплюється право ведення лікарської діяльності під керівництвом лікаря. Крім того, лікар-інтерн має право проходити інтернатуру не тільки на базі комунальних підприємств, а й на базі недержавних, приватних закладів охорони здоров’я. Від прийняття цього закону науково-педагогічні працівники, за погодженням з адміністрацією лікарні та згідно з Постановою МОЗ, будуть внесені в електронний реєстр, і також будуть включені в програму медичних гарантій, яка фінансується через НСЗУ.

▪️ В структурі МОЗ створено новий департамент якості медичної допомоги. Цей департамент та його структурні підрозділи будуть займатися процесом управління якістю медичної допомоги. Також відновлюється робота центральної клініко-експертної комісії.

▪️ Новоствореним у МОЗ є підрозділ, який буде займатися медсестринством, - це експертна група з питань медсестринства в Україні, адже медсестринство - це надзвичайно важлива частина медичної допомоги та кадрової системи медичної сфери.

▪️ Особливий акцент у медичній реформі МОЗ робить на реформі медичної освіти. В цьому контексті МОЗ спільно з ректорами ВНЗ, вченими радами та громадськістю працює над новими підходами до організації навчання, навчальними програмами.

▪️ МОЗ працює над новим порядком проходження інтернатури, що охоплює рейтинг, справедливий конкурс і нову базу інтернатури. До цієї системи також буде включена оплата керівника інтернатури, аби лікар-інтерн мав досвідченого наставника, а наставник, своєю чергою, був додатково мотивований.

▪️ Принциповою зміною в Законі є те, що від моменту захворювання пацієнт зможе отримувати реабілітаційну допомогу. Для забезпечення якісної кваліфікованої реабілітаційної допомоги планується ввести спеціальне ліцензування на право надавати таку реабілітаційну послугу. 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні September - 2020 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203040506
07
080910111213
141516
17
181920
21222324252627
282930 

Фотодокументи