Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

25.06.2020

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

                         Голові Верховної Ради України

                                 Дмитру РАЗУМКОВУ

Шановний Дмитре Олександровичу!

Звертаємось до Вас у зв'язку з обуренням профспілкової спільноти антисоціальними ініціативами і заявами Голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової. Зокрема жіночим профспілковим рухом вкрай негативно сприйнято неприпустимі висловлювання пані Третьякової стосовно жінок і дітей щодо надання державного соціального захисту залежно від «якості» отримувачів, що є приниженням честі й гідності громадян України та порушує їхні права, гарантовані Конституцією України та Загальною Декларацією прав людини (Заява Постійної комісії Ради ФПУ з питань рівності прав жінок і чоловіків додається).

Відповідно до статей 8 та 24 Закону України «Про статус народного депутата України» та статей 51-53 Регламенту Верховної Ради України народний депутат у своїй діяльності повинен дотримуватись загальноприйнятих норм моралі, уникати дій, заяв та вчинків, що компрометують його, виборців, Верховну Раду України, державу. Народний депутат не повинен використовувати депутатський мандат в особистих, зокрема корисливих, цілях (тобто індивідуальні та корпоративні інтереси народних депутатів не повинні перешкоджати виконанню ними представницьких функцій), повинен додержуватись вимог трудової дисципліни та норм депутатської етики.

Проте висловлювання Голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, яка з моменту її призначення на посаду зосередилась на проведенні антисоціальних реформ, урізанні державних соціальних програм і гарантій, руйнуванні системи державного соціального страхування і соціального захисту населення, шокують все суспільство.

Так, напередодні відзначення проголошеного Міжнародною організацією праці Всесвітнього дня дій за гідну працю, виступаючи 23 вересня 2019 року перед представниками бізнесу, новообрана Голова парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова заявила, що ухвалений попереднім складом парламенту в першому читанні проект Трудового кодексу, який був підтриманий всіма сторонами соціального діалогу, «успішно заблоковано». Натомість буде внесено ліберальний проект, який через півтора-два місяці створить «дуже прості і дешеві умови відкриття і закриття робочого місця». Більше того, будуть «трохи дискримінувати найманого працівника».

З грудня 2019 року, у Міжнародний день людей з інвалідністю, народний депутат України Галина Третьякова під час виступу з трибуни Верховної Ради України привітала всіх «Зі святом!».

Під час виступу на вебінарі, що був організований Київською школою економіки у травні 2020 року, пані Третьякова вже наводила приклади

стерилізації осіб, які бажають отримувати соціальну допомогу, та • ••• • •• •

стерилізації жінок, у яких немає вищої освіти, та стверджувала, що найкращим офіційним курсом у галузі соціальної політики є ненадання жінкам соціальних допомог у разі, коли їхні діти (за її термінологією) будуть «дуже низької якості».

І таке заявляє очільниця парламентського комітету, який першим має бути повернутий обличчям до прав людини у сфері праці та соціального захисту, ініціювати їх законодавче гарантування, максимально розвивати і посилювати трудові та соціальні права громадян, у тому числі з питань надання послуг ветеранам, особам з інвалідністю, особам похилого віку та іншим особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітям, сім'ям з дітьми та іншим вразливим категоріям.

Законодавчі норми щодо соціальної політики мають будуватися на принципах рівності громадян і не можуть ставитись у залежність від оцінки державним посадовцем «якості» отримувачів державного соціального та економічного захисту.

А цитовані пані Третьяковою висловлювання соціал-дарвіністських авторитетів вікторіанської доби виглядають, принаймні, як нічим не обґрунтована ревізія національних та міжнародних основоположних принципів у галузі соціальної політики та забезпечення добробуту.

Крім того, народний депутат України та Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова своїми заявами не лише дискредитує народних депутатів України від політичної партії «Слуга народу», а й громадян України - своїх виборців, Верховну Раду України та державу загалом, та ставить під сумнів конституційне визначення держави Україна як соціальної.

Професійні спілки вражені відвертою демонстрацією правового нігілізму, плануванням трудових та соціальних перспектив, які принижують громадян України, йдуть врозріз із міжнародними зобов'язаннями України та європейськими соціальними стандартами.

з

З огляду на такі негуманні та антисоціальні виступи народного депутата України Галини Третьякової просимо Вас звернути увагу та як Голову Верховної Ради на підставі статті 83 Регламенту Верховної Ради України, частини третьої статті 7 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» внести пропозицію про відкликання Галини Третьякової, Голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, з посади у зв'язку з її незадовільною роботою, або ж доручити Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України розглянути пропозицію про її відкликання з посади Голови зазначеного Комітету.

Додаток: на 4 арк.

З повагою,

Голова Постійної комісії

Ради ФПУ                          Тетяна Ясько

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
16171819
20
21
222324262728
2930 

Фотодокументи