Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

12.05.2020

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МЕДИЧНОЇ СЕСТРИ 2020

12 травня відзначається Міжнародний день медичної сестри, день, у який ми віддаємо належне роботі медсестер всього світу. Але визнання їх ролі у суспільстві не повинну зводитися до символічних жестів. Відзначення всесвітніх днів і оплески не компенсують нестабільні умови праці і низькі зарплати. Ми закликаємо уряди взяти на себе зобов’язання щодо забезпечення великомасштабних інвестицій у системи громадської охорони здоров’я.

Цьогорічний Міжнародний день медичної сестри має особливе значення. Не лише проголошення Всесвітньою асамблеєю ООН 2020 року Міжнародним роком медичної сестри і акушерки, а й пандемія COVID-19 наочно продемонстрували життєву важливість медсестер для нашого виживання.

Проте, незважаючи на це, медсестри багатьох європейських країн продовжують працювати за контрактами, які не забезпечують стабільної зайнятості, і отримувати низьку заробітну плату. Незважаючи на те, що медсестри знаходяться на передньому краї боротьби зі спалахом коронавірусу, вони відчувають брак адекватного захисного спорядження в усьому ЄС.

Вплив кризи COVID-19 погіршилося десятиліттям приватизації в умовах жорсткої економії. Після виходу з поточної пандемічної перебудови наших суспільств, необхідно приділити особливу увагу інвестиціям у загальну охорону здоров’я. Уряди повинні винести уроки з попередніх криз і триматися подалі від невдалих моделей неолібералізму. Ми повинні організувати наші суспільства навколо здатності піклуватися.

У цей Міжнародний день медичної сестри ЄФПГО підписала Маніфест ІГО, в якому йдеться про те, що уряди, віддаючи данину поваги медсестрам, визнають такі фундаментальні принципи:

•    найважливіша мета уряду – організувати суспільство так, щоб піклуватися про кожного;

•    більше не миритися з порочною практикою отримання прибутку з поганого стану здоров’я;

•    охорона здоров’я ніколи не повинна залежати від платоспроможності;

•    торгівля повинна розширювати можливості країн щодо забезпечення якісних державних послуг охорони здоров’я, а не обмежувати їх.

Крім того, ми закликаємо:

•    уряди разом із медсестрами і їх профспілками зайнятися розробкою планів відновлення державного сектору охорони здоров’я;

•    уряди усунути всі перешкоди, включаючи правила інтелектуальної власності, в існуючих торгівельних угодах і правилах, які перешкоджають своєчасному і прийнятному за ціною доступу до медичних витратних матеріалів, таких як життєво важливі ліки, прилади, засоби діагностики і вакцини, а також зміцнити свою здатність вживати необхідних заходів із подолання поточної кризи.

Сьогодні ми вимагаємо, щоб медсестер прославляли і визнавали не як «непомітних героїв», а як професіоналів, які заслуговують на повагу всього суспільства, які заслуговують на гідну заробітну плату і захист. 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні March - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607
08
0910
111213
14
151617
18192021222324
252627283031

Фотодокументи