Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

05.05.2020

Відкрите звернення з приводу критичної ситуації щодо фінансового забезпечення закладів охорони здоров’я та оплати праці медичних праці

Президенту України Володимиру Зеленському

 

 

Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю

 

 

Міністру охорони здоров’я України Максиму Степанову

 

Народним депутатам України

 

 

Членам Кабінету Міністрів України

 

 

Відкрите звернення

з приводу критичної ситуації щодо фінансового забезпечення закладів охорони здоров’я та оплати праці  медичних працівників

 

 

Сьогодні, в умовах епідемії коронавірусної інфекції, як ніколи раніше відбувається зміна відношення суспільства до медичних працівників та  справжня переоцінка їх ролі і значення в житті кожної людини. У такі моменти чітко прослідковується те, наскільки залишковий принцип фінансування галузі і неналежне відношення влади до потреб охорони здоров’я, що спостерігався в усі роки Незалежної України, можуть мати негативні наслідки для людини, її життя і здоров’я.  

Особливу стурбованість викликає те, що епідемія збіглася у часі із запровадженням з 1 квітня цього року другого етапу медичної реформи та нових механізмів фінансування, що тільки загострило і оголило наявні проблеми.

Абсолютна більшість закладів охорони здоров’я, як і передбачалося,  отримали за програмою медичних гарантій значно менший обсяг коштів порівняно з медичною субвенцією. В окремих випадках, наприклад, для психіатричних, фтизіатричних, онкологічних, паліативних та інших  закладів дефіцит коштів виявився вкрай критичним.

За таких умов не лише відсутні передумови для суттєвого збільшення заробітної плати, як обіцялося,  а, навпаки, існують реальні загрози щодо закриття закладів охорони здоров’я, суттєвого скорочення штату та масового вивільнення медичного персоналу.

Обіцяні покращення доступності та безоплатності медичної допомоги для пацієнта та суттєве підвищення оплати праці - для працівників закладів охорони здоров’я, виявилися або цілеспрямованим обманом, або глибокими прорахунками.  Обіцяного не отримали ні перші, ні другі.

Ми переконані – зміни потрібні. Проте не ті, які руйнують систему охорони здоров’я, призводять до масового вивільнення  працівників та закриття медичних закладів.

Медична громадськість неодноразово вказувала на ризики, що пов’язані із   необґрунтованими тарифами в рамках програми медичних гарантій. Такі тарифи є абсолютно  недостатніми для проведення в необхідному обсязі якісної діагностики та сучасного ефективного лікування, оскільки здебільшого не покривають навіть собівартості медичних послуг, були сформовані на основі показників попередніх років, для яких характерними є значна частка оплати медикаментозного забезпечення за рахунок власних коштів громадян, а також мінімізація вартості послуг завдяки низького неадекватного рівня оплати праці медичного персоналу – найнижчого не лише у порівнянні з іншими країнами Європи, але й в розрізі галузей національної економіки.

Крім того, для фінансування програми медичних гарантій на цей рік не були дотримані основні вимоги Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», згідно яких обсяг видатків Державного бюджету має становити не менше 5% ВВП, а при розрахунку тарифів та коригувальних коефіцієнтів база для визначення компонента оплати праці медичних працівників не може бути меншою за 250 % середньої заробітної плати в Україні за липень попереднього року.

На окремі напрямки (пакети) медичних послуг в рамках програми медичних гарантій, наприклад у сфері лікування туберкульозу, психіатричної допомоги, інфекційних хвороб, онкологічних захворювань, медичної реабілітації, паліативної допомоги закладено критично низьке фінансування.

Заяви, що порятунком для малопотужних закладів буде перепрофілювання для надання паліативної медичної допомоги та реабілітації також виявилися маніпуляцією - найбільший рівень недофінансування характерний саме для тих закладів, які уже сьогодні надають таку допомогу.

Такий стан речей викликає занепокоєння та напругу серед медичних працівників, наростання негативних настроїв, зниження мотивації до виконання своїх функціональних обов’язків. Крім того, зниження рівня оплати праці спричинить масове звільнення працівників (особливо середнього медичного персоналу) та відтоку з медичних закладів висококваліфікованих та досвідчених медичних кадрів.

Ситуація, коли працівники лікарні замість збільшення зарплати не отримують навіть мінімуму, створює небезпечні та загрозливі передумови для діяльності закладів  охорони здоров’я, особливо в умовах епідемії.

Безперечно, публічні заяви Президента України В. Зеленського та  Міністра охорони здоров’я М. Степанова з приводу реального стану фінансування галузі та недопущення закриття закладів та вивільнення медичних працівників заслуговують лише схвальних відгуків.

Проте, слід також констатувати, що перший місяць в  умовах реформування уже пройшов, і наявні проблеми з приводу критичного недофінансування галузі і надалі залишаються не вирішеними. І ці потреби, на жаль,  не можливо вирішити  ні гарними обіцянками, ні яскравими дашбордами, ані пишномовними виступами. Потрібна лише дієва та невідкладна допомога.  Потрібні реальні кошти.

 

Враховуючи вищенаведене, з метою недопущення  руйнування системи охорони здоров’я, закриття закладів охорони здоров’я, масового вивільнення працівників та відтоку медичних кадрів за кордон звертаємося до Президента України, народних депутатів України, членів Кабінету Міністрів України, Міністра охорони здоров’я із закликом

вжити термінових та дієвих заходів  щодо

збільшення фінансування за рахунок коштів Державного бюджету державних та комунальних закладів охорони здоров’я, виходячи із реальних потреб, шляхом суттєвого підвищення тарифів на медичні послуги в рамках програми медичних гарантій або запровадження одночасно щомісячної медичної субвенції на підтримку комунальних закладів охорони здоров’я;

забезпечення цільових видатків за рахунок коштів Державного бюджету для реального та суттєвого  підвищення оплати праці працівників комунальних закладів охорони здоров’я.

 

 

 

Голова Львівської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України
 
Юрій БІЛИЙ

Голова ГО «Українське Лікарське Товариство у Львові»

 

 

Олег ДУДА

Президент ГО «Львівська обласна асоціація медичних сестер»

 

 

Ірина ШЕВЧУК

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
1617181921
22232425262728
2930 

Фотодокументи