Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

17.07.2019

Звернення

                           Керівникам органів місцевого самоврядування та військово-

                          цивільних адміністрацій







Про дотримання норм Конституції України  
та положень трудового законодавства

 

 

Професійна спілка працівників охорони здоров'я України засвідчує Вам свою повагу та спрямовує дане звернення з переконливим проханням про забезпечення неухильного дотримання прав та законних інтересів членів Профспілки під час здійснення заходів з реформування вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги у Вашому регіоні.

Відповідно до положень частини 3 статті 49 Конституції України держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена.

Так, статтею 184 Кримінального кодексу України встановлено кримінальну відповідальність за незаконне скорочення мережі державних і комунальних закладів охорони здоров'я.

Виходячи з викладеного, наведені заклади охорони здоров'я (далі - 303) не підлягають ліквідації, а також реорганізації шляхом приєднання або злиття, тобто способами, що призводять до скорочення мережі таких закладів.

У разі прийняття органом місцевого самоврядування або керівником військово-цивільної адміністрації рішення про перетворення комунальної установи охорони здоров'я у комунальне некомерційне підприємство, враховуючи окремі випадки на місцях, необхідно наголосити, що відповідно до частини 3 статті 21 Кодексу законів про працю України (далі КЗпП України) сфера застосування контракту, як особливої форми трудового договору визначається лише законами України.

Зазначені норми трудового законодавства не передбачають укладання трудових договорів у формі контрактів з найманими працівниками 303: лікарями, молодшими медичними працівниками, адміністративним персоналом тощо. Єдине виключення з цього правила передбачено частиною 9 статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров'я, якою встановлюється можливість укладення на конкурсній основі контракту з керівниками державних і комунальних 303 у разі прийняття їх на роботу.

           З цього приводу слід також зазначити, що згідно з пунктом 4 Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров'я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1094 підставою для проведення конкурсу на зайняття посади керівника 303 є рішення органу управління, яке приймається протягом трьох робочих днів з моменту виникнення вакантної посади.

       Натомість, відповідно до частини 4 статті 36 КЗпП України у разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації продовжується дія трудових договорів працівників, окрім випадків скорочення їх чисельності або штату.

       Вказана норма поширюється також і на керівників 303, які працюють за безстроковими трудовими договорами або контрактами (якщо інше не визначено у контракті).

           Таким чином, у разі перетворення комунальної установи у комунальне некомерційне підприємство, заклад охорони здоров'я продовжує здійснювати свою діяльність в новій організаційно-правовій формі і є правонаступником всіх прав та обов'язків 303, що припиняється, зокрема в частині продовження трудових відносин з найманими працівниками, зокрема, керівником.

        При цьому, за правилами пункту 2.15 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників від 29 липня 1993 № 58 до трудових книжок найманих працівників вноситься відповідний запис про реорганізацію 303, з яким під підпис ознайомлюються всі працівники.

          На підставі викладеного, з метою забезпечення неухильного додержання трудових прав працівників 303 - членів Профспілки під час прийняття рішень про реорганізацію закладів охорони здоров'я вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги, відповідно до частини 1 статті 19 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», частини 2 статті 19, частин 1 та 6 статті 43 та статті 49 Конституції України, статті 17, частини З статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування», пункту 15 частини 1 статті 4 Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» закликаємо забезпечити дотримання норм Основного Закону та контроль за додержанням роботодавцями законодавства про працю та зайнятість населення, зокрема, правонаступництва трудових відносин та недопущення заборгованості з фінансування 303 та заробітної плати працівників галузі.

З повагою                                                        В.М. Коваль

  



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

15.04.24
Звернення ФПУ до КМУ
15.04.24
Задля перемоги
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
1617181921
22232425262728
2930 

Фотодокументи