Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

10.07.2019

Тільки у Львові. Львівська лікарня вийшла на міжнародний рівень лікування раку у дітей

Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр підписав договір з провідним науковим американським центром з лікування раку у дітей – Дитячим дослідницьким госпіталем святого Юди (St.Jude Children’s Research Нospital). Львівська лікарня першою в Україні увійшла в співтовариство потужних центрів світу з лікування раку, а це відкриває нові можливості і для розвитку львівського Центру, і для лікарів, а головне, суттєво підвищує шанси онкохворих дітей побороти важку недугу


У госпіталі святого Юди безкоштовно лікують дітей з різних країн світу

Щоб зрозуміти, наскільки потужні перспективи відкриваються перед львівським Центром, лікарями, для початку коротко розповімо про американський госпіталь.

Річний бюджет госпіталю святого Юди, що знаходиться в місті Мемфіс, штат Теннессі, становить понад мільярд доларів. Але держава на потреби госпіталю не витрачає ні цента. 75% витрат покривають за рахунок пожертвувань американців, решту – страхові компанії і гранти.

Нині Дослідницький центр святого Юди – єдиний госпіталь у США, який займається тільки дитячими онкологічними захворюваннями і має власний потужний дослідницький центр. Саме тісна взаємодія між лікарями і дослідниками дозволила добитися надзвичайно високих результаті у лікуванні дитячого раку. Госпіталь досяг такого рівня розвитку, що у ньому безкоштовно стажуються лікарі і лікуються діти з різних країн світу. 9 важкохворих дітей з 10 одужують.

Працівники центру ставлять перед собою мету донести свої надбання у лікуванні онкологічних захворювань у дітей у медичні заклади різних країн світу. Вони готові ділитися досвідом, протоколами лікування, запрошувати лікарів на стажування, вчити їх своїм методикам лікування, підтримувати такі заклади у всіх починаннях. При цьому усі фінансові витрати беруть на себе.

Госпіталь святого Юди почав працювати у 1962 році. І збудував його комедійний актор Денні Томас. А підштовхнула його до такого кроку власна історія. У роки Великої депресії у США молодий актор з сім’єю опинився на межі цілковитого зубожіння. Коли у нього практично не залишилося грошей, він звернувся з молитвою до святого Юди Тадея і попросив у нього допомоги. Взамін пообіцяв, що коли знайде вихід із ситуації, в якій опинився, то збудує храм на його честь.

Через деякий час Денні Томас отримав одну пропозицію роботи, згодом – другу, а далі був Голлівуд, неабиякий успіх, слава, гроші. Але актор не забув про обіцянку, дану в молитві до святого, тож вирішив побудувати дитячу онкологічну лікарню на честь святого, бо на кінець 50-х років у США лише 4% хворих на рак дітей одужували

Госпіталь будували сім років. Аби зібрати гроші на масштабне будівництво, Денні Томас організовував благодійні концерти, на яких і сам виступав, і залучав на них інших зірок Америки. І ця традиція прижилася. Нині важко знайти зірку серед акторів, музикантів, співаків, які б не підтримували госпіталь святого Юди. Активно підтримують його і пересічні американці. Щороку проходить декілька загальнонаціональних акцій зі збору коштів, в яких беруть участь практично усі. Дорога, що веде у госпіталь, викладена плитками з іменами благодійників, а їх мільйони. І в самому госпіталі є цілі коридори, на стінах яких написані прізвища людей, які фінансово підтримують госпіталь.

Львівська лікарня увійшла в співтовариство потужних медцентрів світу

На даний час госпіталь співпрацює з 21 клінікою у 15 країнах світу. Тепер у співтовариство потужних центрів світу увійшов і Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр. Це крутий поворот не лише для дитячих онкологів Львова, а й України загалом.

Львівський центр фахівці американського госпіталю запримітили на міжнародних конференціях, на яких дитячі онкологи виступали з різними доповідями. Часто центр на них представляв дитячий онколог Роман Кізима. Закордонні колеги зацікавилися здобутки львівських лікарів, роботою центру, його перспективою розвитку і дійшли висновку, що його можна залучати до співпраці. Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр перший і наразі єдиний в Україні підписав договір з госпіталем святого Юди.

Ми підписали з ними договір, в якому чітко розписана наша співпраця. Наші лікарі зможуть стажуватися в госпіталі, заплановані перехресні візити, американські колеги дозволять нам користуватися своїми програмами, протоколами лікування. Через таку співпрацю зможемо для окремих важкохворих дітей отримати дуже високовартісний, рідкісний чи експериментальний медпрепарат. Зараз передача препарату з країни в країну, отримання дозволів, його перевезення - дуже тривала і клопітка справа, а коли існує така підтримка, то це дуже спрощує цю процедру», – каже Роман Кізима

Дитячий онколог Роман Кізима у госпіталі святого Юди

Діти з важкими рідкісними формами раку, звісно, зможуть поїхати на безкоштовне лікування до США. Але фахівці госпіталю, за словами Романа Кізима, ставлять перед собою інше завдання – зробити все від них залежне, аби на такому рівні, як у них, допомога хворим дітям надавалася і у Львові.

Стажування львівських лікарів у США оплачуватиме госпіталь святого Юди.

«Цей альянс має зв’язки з іншими серйозними клініками світу, тож можлива тристороння співпраця. Скажімо, ми можемо використати допомогу європейської лікарні, а оплатить її американська лікарня. Ми потрапили у дуже серйозне співтовариство дуже потужних центрів», – каже Роман Кізима.

Через декілька місяців представники шпиталю святого Юди приїдуть в Україну, зустрінуться з керівництвом МОЗ, оглянуть і львівську лікарню, подивляться, чого бракує їй для подальшого розвитку і росту.

«Госпіталь святого Юди може допомогти нам як в дрібних речах, так і в глобальних. Вони можуть допомогти в розвитку онкології зокрема і медицини загалом. У них є дуже потужні програми і по інфекційному контролю, лікуванню рідкісних захворювань. Така співпраця дозволяє нам вливатися в інші міжнародні структури, організації. У майбутньому для нас це буде глобальна вигода», - каже Роман Кізима.

 

 

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні March - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607
08
0910
111213
14
151617
182021222324
25262728293031

Фотодокументи