Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

05.08.2009

Наперекір долі

Відірвана рука знову працюватиме!

 

У хірургічному відділенні Львівської міської клінічної лікарні №8 повернули здатність повноцінно працювати двом громадянам. Внаслідок виробничих травм один з них втратив кисть правої руки, а другий – чотири пальці.
Під час роботи на будові з 50-річним львів’янином сталася біда – відірвало руку на рівні зап’ястя. Кінцівка висіла на шкірному клапті: усі нерви, сухожилля та судини було пошкоджено. На щастя, карета швидкої допомоги доставила чоловіка до лікарні вчасно. Вже через 30 хвилин після пригоди пацієнта привезли в операційну, де лікарі-хірурги Олег Королюк та Роман Перетятко протягом чотирьох з половиною годин відновлювали три основні нерви, дві артерії, вени та сухожилля, проводили повну реплантацію кисті. Хоча випадок охарактеризували як один з найскладніших, зараз рука постраждалого тепла, життєздатна й має шанси на відновлення всіх функцій.

Минулого тижня Романові Перетятку довелося оперувати постраждалого з Волинської області. 23-річний хлопець, перебуваючи на заробітках у Луцьку, випадково відсік собі косою чотири пальці. До Луцької лікарні молодий чоловік привіз відсічені органи в пакеті. Опівночі лікарі подзвонили своїм львівським колегам з проханням допомогти пацієнту. Хлопець добирався до Львова протягом шести годин: враховуючи те, що найкраще приживаються органи, реплантовані через годину, чоловік майже не мав шансів на одужання. Медики провели чотиригодинну операцію. Пришили тільки два пальці – інші були надто пошкоджені, тому відновленню не підлягали. Лікарі зробили висновок, що пришиті пальці – в задовільному стані.

За словами завідувача хірургічного відділення Андрія Цвиха, влітку під час роботи в полі, на сінокосі люди часто втрачають кінцівки. На жаль, не кожну з них вдається відновити. Щоб успішно провести операцію, необхідно мати не лише навички, а й спеціальні інструменти – нитки для судин та нервів, спеціальні матеріали, мікроскоп. Лише три хірургічні відділення в Україні, київське, донецьке та львівське, спеціалізуються на операціях з відновлення кистей, оскільки володіють спеціальними мікрохірургічними методиками. Львівське відділення спеціалізується на таких операціях вже 40 років – першим оволодів необхідними навичками та передав їх молодим лікарям хірург Леонід Петрів.

 

ВИСОКИЙ ЗАМОК

29 липня 2009 року № 132


Лариса ПОПРОЦЬКА



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
16171819
20
21
222325262728
2930 

Фотодокументи