Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

31.01.2019

Право на реабілітаційне лікування за кошти Фонду.

Ірина Юрків: " Про лікування в реабілітаційних відділеннях

 

санаторно-курортних закладів "

 

Медична реабілітація, за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я - це активний процес, метою якого є досягнення повного відновлення порушених внаслідок захворювання чи травми функцій або оптимальна реалізація фізичного, психічного і соціального потенціалу хворого, найбільш адекватна інтеграція його у суспільство.

Відповідно до Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 25.02.2009 №12, передбачено отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортних послуг: комплексного лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань з максимальним використанням природних лікувальних ресурсів, фізіотерапевтичних методів, дієтотерапії, лікувальної фізкультури та забезпечення належних культурно-побутових умов на базі санаторно-курортних закладів, розташованих на територіях курортів державного та місцевого значення або в лікувально-оздоровчих місцевостях, за пред'явленням путівки на санаторно-курортне лікування).

Чинними нормативними документами визначено, що на доліковування у реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів направляються застраховані особи (або їх діти у супроводі одного із застрахованих батьків (опікуна, піклувальника), що працюють на підприємствах (в організаціях, установах) незалежно від форм власності та відомчої приналежності. Путівки видаються тільки у випадках захворювань або травм, не пов’язаних з нещасним випадком на виробництві. Протягом календарного року одній і тій же особі може бути видана лише одна санаторно-курортна путівка, що сплачена за рахунок коштів Фонду. Термін реабілітаційного лікування – 24 дні.

         Важливою відмінністю реабілітаційної путівки є те, що вона видається для лікування застрахованої особи або її дитини – безкоштовно, а направлення на доліковування в санаторій проводиться безпосередньо із стаціонару з видачею листка непрацездатності (далі – ЛН).

В кожному лікувальному закладі області, які видають реабілітаційні путівки, для правильного та відповідального медичного відбору хворих, забезпечення ефективності медичної реабілітації на санаторно-курортному етапі лікування, досягнення тривалості та стійкості її результатів, а також відновлення працездатності застрахованих осіб – створено відбіркову комісію

Забезпечення постійного інформування лікуючих лікарів про наявність реабілітаційних путівок по профілям захворювань, а також застрахованих осіб про умови безкоштовної видачі реабілітаційних путівок, видачі та продовження ЛН на період санаторної реабілітації – покладено на голів відбіркових комісій.

Остаточне рішення про виділення реабілітаційної путівки оформлюється протоколом відбіркової комісії, до якого додаються такі документи:

- виписка з медичної карти стаціонарного хворого із зазначенням характеру та перебігу захворювання чи травми, страхового анамнезу, термінів тимчасової непрацездатності по даному захворюванню, а також рекомендаціями щодо подальшого доліковування у відділенні реабілітації санаторно-курортного закладу;

- довідка страхувальника, підписана керівником і головним бухгалтером та скріплена печаткою підприємства (установи, організації), а також завірена робочим органом обласного відділення Фонду з інформацією про те, що дана застрахована особа протягом календарного року не отримувала путівок на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду.

По закінченню санаторного етапу реабілітації застрахована особа зобов’язана повернути до лікувально-профілактичного закладу заповнений зворотний талон до путівки з відміткою терміну лікування у реабілітаційному відділенні санаторію, завірений круглою печаткою оздоровниці.

Важливим моментом також є правильне оформлення ЛН: при направленні хворого зі стаціонару на доліковування у реабілітаційне відділення санаторію у графі ЛН "Стати до роботи" здійснюється запис "доліковування в санаторно-курортному закладі" і вказується дата початку путівки. У графі "Видано новий листок непрацездатності (продовження) №" зазначається номер нового ЛН, який також заповнюється в стаціонарі закладу охорони здоров'я на період доліковування. У графі "Причина непрацездатності:" нового ЛН підкреслюється "захворювання загальне - 1"; у графі "Режим" указується "санаторний", у графі "Звільнення від роботи" у першому стовпчику "З якого числа" вказується дата початку путівки. В правому верхньому кутку ЛН ставиться печатка закладу охорони здоров'я "Для листків непрацездатності".

Подальше оформлення ЛН здійснюється в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу. У графі "Перебував у стаціонарі" зазначаються дати госпіталізації та виписки з реабілітаційного відділення; у графі "Звільнення від роботи" у другому стовпчику "До якого числа включно" вказується дата виписки; у графі "Стати до роботи" літерами пишуть число і місяць, коли стати до роботи, зазначаються посада, прізвище лікаря та завідувача реабілітаційного відділення, їх підписи, що засвідчуються круглою печаткою санаторно-курортного закладу. У разі продовження тимчасової непрацездатності підкреслюється "продовжує хворіти".

 

З метою зниження захворюваності населення області, Департаментом охорони здоров’я Львівської області велика увага приділяється відновному  лікуванню  яке спрямоване на продовження тривалості активного та здорового способу життя працюючих, забезпечення їх прав на отримання санаторно-курортного, в тому числі і реабілітаційного лікування, оздоровлення дітей та інше. З 1 січня 2018 року хворий може самостійно обирати санаторно-курортний заклад, відповідно до лікувального профілю. З повним переліком санаторіїв можна ознайомитись на офіційному сайті Фонду.

Термін реабілітаційного лікування визначається лікуючим лікарем та ЛКК, але не може перевищувати 24 дні. Важливо те, що на весь період перебування у санаторії пацієнту видається лікарняний листок. Пройти реабілітацію можуть хворі за такими профілями:

- нейрореабілітація

- м’язево-скелетна

- кардіо-пульмонарна

- медико-спихологічна для учасників АТО

- після оперативних втручань на органах зору

- після оперативних втручань на органах травлення

- після оперативних втручань органів сечостатевої системи

- інструментальне видалення каміння з нирок і з сечовивідних шляхів

- оперативні втручання на жіночих статевих органах

- при порушенні перебігу вагітності

В Львівській області лікувальними закладами на реабілітаційне лікування протягом 2018р. вдвічі більше скеровано пацієнтів в санаторно-курортні заклади в порівнянні з аналогічним періодом 2017р. Більшість пацієнтів пройшла реабілітацію в санаторії «Конвалія» м.Трускавець та санаторій «Карпати» в Закарпатській області. Повернувшись після відновного лікування пацієнти звернули увагу на ефективне поєднення в  цих санаторіях   курортних процедур з  дієтичним харчуванням, лікувальною фізкультурою та фізіотерапію. Також звертаємо увагу на те, що важливим елементом успішного санаторно-курортного лікування є використання усього необхідного комплексу процедур, який допоможуть підібрати справжні професіонали.

Тому, працюючим громадянам, які потребують тривалого стаціонарного лікування, раджу звертатись до лікуючих лікарів та завідувачів профільних відділень щодо медичних показань та протипоказань, наявності реабілітаційних путівок та термінів направлення  на лікування.

        

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

29.03.24
Новий Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат
14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
усі новини

Календар подій

Попередні May - 2019 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 0102030405
06070809101112
13
14
1516171819
20
21
2223
24
2526
27
28293031 

Фотодокументи