Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

26.04.2018

Звернення щодо внесення змін до законодавства в частині звільнення перетворених у комунальні підприємства закладів охорони здоров’я від

Президенту України

Порошенку П.О.

Прем’єр-Міністру України

Гройсману В.Б.

Голові Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я

Богомолець О.В.

В.о. Міністра охорони

Супрун У.

Реформування системи фінансування охорони здоров’я передбачає в тому числі реорганізацію закладів охорони здоров’я шляхом перетворення з комунальних бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства.
Така реорганізація відбувається відповідно до законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» від 06.04.2017р. №2002-VIII та «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19.10.2017р. №2168-VIII.
Відповідно до Прикінцевих положень Закону №2002-VIII комунальні некомерційні підприємства є правонаступниками всіх прав та обов’язків відповідних бюджетних установ, а органи, що здійснюють управління майном відповідних державних та комунальних закладів охорони здоров’я - бюджетних установ, повинні передати відповідним комунальним некомерційним підприємствам, що утворюються у результаті реорганізації таких установ, майно, що входить до цілісного майнового комплексу державного чи комунального закладу охорони здоров’я - бюджетної установи, яким користувалися на законних підставах ці заклади згідно даних бухгалтерського обліку відповідних бюджетних установ щодо такого майна та результатів обов’язкової його інвентаризації. При цьому зміна основного виду діяльності державного та комунального закладу охорони здоров’я з медичного обслуговування населення (медична практика) у зв’язку із зміною його організаційно-правової форми забороняється.
Трудові договори з працівниками закладів охорони здоров’я, реорганізованих у комунальні некомерційні підприємства, продовжують свою дію згідно вимог ст. 36 КЗпП України.
Таким чином, в процесі реорганізації шляхом перетворення, яку проходять бюджетні заклади охорони здоров’я, фактично має місце зміна лише «вивіски» (найменування) закладу, оскільки матеріально-технічна база, включаючи приміщення та медичне обладнання, медичний персонал, а також види діяльності у цьому випадку залишаються незмінними.
Незважаючи на це, заклади охорони здоров’я повинні пройти усю процедуру, яка передбачена для реорганізації юридичної особи, а комунальні некомерційні підприємства, що утворюються в результаті реорганізації бюджетних установ, повинні переоформити усі дозвільні та інші документи, а також відповідно до вимог закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» повинні впродовж трьох місяців отримати нові ліцензії як з медичної практики, так і на провадження господарської діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. При цьому той комунальний заклад, в якого на даний час закінчується строк ліцензії на провадження господарської діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, буде змушений її виробляти двічі – зараз як комунальна установа, і вдруге - після перетворення у підприємство.
Відповідно до Порядку акредитації закладу охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 15.07.1997р. №765, підприємствам, що утворенні в результаті перетворення бюджетних установ, також необхідно пройти і нову акредитацію закладу охорони здоров’я.
На підставі вищенаведеного, з метою уникнення додаткових ресурсних затрат, в тому числі фінансових, а також для створення ефективних та сприятливих умов для підготовки закладів охорони здоров’я до роботи в нових реформованих умовах фінансування системи охорони здоров’я
просимо Вас

1. Ініціювати внесення змін до Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» шляхом доповнення ч. 4 статті 15 або статті 21 зазначеного Закону нормою про те, що «комунальні некомерційні підприємства, що утворюються у результаті реорганізації державних та комунальних закладів охорони здоров’я - бюджетних установ відповідно до пункту 2 розділу ІІ Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» від 06.04.2017р. №2002-VIII провадять відповідні види господарської діяльності на підставі раніше виданих ліцензій. У цьому випадку комунальне некомерційне підприємство, як правонаступник, має повідомити у встановлені строки орган ліцензування про реорганізацію державного та комунального закладу охорони здоров’я - бюджетної установи».
2. Ініціювати внесення змін до статті 8 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» шляхом викладу частини 5 даної статті в наступній редакції «Ліцензія на здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів видається на п'ять років, окрім закладів охорони здоров’я, яким ліценція видається безстроково» або ж вилучення даної норми повністю.
3. Внести зміни до п.18 Порядку акредитації закладу охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 15.07.1997р. №765, шляхом доповнення нормою, що бланк акредитаційного сертифіката підлягає переоформленню також у разі «реорганізації державного чи комунального закладу охорони здоров’я - бюджетної установи шляхом перетворення у комунальне некомерційне підприємство».

Враховуючи процес активного реформування системи охорони здоров’я та перетворення закладів охорони здоров’я, старт медичної реформи на первинному рівні уже з 01.07.2018 року, вказані питання є надзвичайно важливими та актуальними для закладів охорони здоров’я та потребують першочергового вирішення.

З повагою,

Голова Львівської обласної організації
профспілки працівників охорони здоров’я України               Ю.В. Білий

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

20.04.24
В І Т А Є М О з обранням!
15.04.24
ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01
020304050607
08
091011121314
15
16171819
20
21
222324252728
2930 

Фотодокументи