Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

15.03.2018

Медична реформа 2018. Чи готова Львівщина?

14 березня 2018 року, відбулась прес-конференція «Медреформа на Львівщині: що чекати пацієнтам?»

 

Учасниками заходу були: директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак, в.о.директора «Центру первинної медико-санітарної допомоги м.Червоноград» Анна Ярмола та головний лікар, лікар загальної практики-сімейний лікар Желдецької амбулаторії загальної практики сімейної медицини Кам'янка-Бузька ОТГ Михайло Незнановський.

Обговорювали питання якою буде медицина в ОТГ, розвиток сільських лікарських амбулаторій, готовність до другого етапу медреформи (підписання договорів з пацієнтами), створення приватної практики сімейних лікарів. 

«Україна розпочала шлях реформування медичної галузі. В області вже зроблені серйозні кроки для впровадження цих змін. Як приклад, розвиток сімейної медицини на Львівщині з 2008 року, тобто ми маємо певний досвід в цьому напрямку. А з 1 квітня 2018 року розпочнеться перший етап реформи охорони здоров’я – первинної медичної допомоги. Громадяни мають вибрати собі сімейного лікаря та підписати з ним угоду. Кожен пацієнт буде мати право вільно обирати лікаря, не залежно від місця реєстрації. Так будуть формуватися «зелені» та «червоні» списки», - зазначила Ірина Микичак.

 

За словами директора департаменту, завдяки обласному бюджету та субпроекту Світового Банку «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області», вже поставлено понад 280 комп’ютерів для амбулаторій та всіх жіночих консультацій. Кожна амбулаторія сімейної медицини має принаймні одне робоче місце з програмним забезпеченням, з яким вже можна працювати, формуючи реєстр пацієнтів, насамперед жіночого населення.

 

Окрім того, заклади охорони здоров’я підписуватимуть угоду з Національною службою здоров'я України, зокрема амбулаторії, центри первинної медичної допомоги, поліклініки, центральні районні лікарні.

«Новацією законодавства є те, що фізичні особи підприємці, тобто лікарі, які мають ліцензію на ведення приватної медичної практики, будуть отримувати фінансування Національної служби здоров'я України при заключенні угоди», – додала Ірина Микичак.

Нагадаємо, для того, щоб отримати контракт з Національною службою здоров'я України  комунальні медичні заклади мають перетворитися на некомерційні комунальні підприємства, які матимуть статус неприбуткових.  Цей процес вже розпочався.

 

«У сільських амбулаторіях також відбуваються вибори сімейного лікаря. Ми тільки на початку шляху. В нас робиться ставка на телекомунікацію. Але сільська медицина має певні особливості: будь-який виклик лікаря тут вважається обґрунтований. Та в нас гостро стоїть питання транспорту», - зауважив Михайло Незнановський.

 

За повідомленням в.о.директора «Центру первинної медико-санітарної допомоги м.Червоноград» Анни Ярмоли завдяки забезпеченості комп’ютерною технікою, установа з 1 квітня повноцінно впроваджуватиме перший етап реформи, оскільки їх заклад вже здобув статус некомерційного підприємства.

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні March - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607
08
0910
111213
14
151617
182021222324
25262728293031

Фотодокументи