Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

13.02.2018

Україна — найгірше в світі місце для лікарів

Україна сьогодні — єдина країна в світі, де лікарі мають найнижчу зарплату серед усіх професій. Зарплати наших медиків навіть нижчі, ніж у Зімбабве, де економічна ситуація вкрай важка вже багато років. Про це повідомила народний депутат Ольга Богомолець.

Зокрема, у повідомленні прес-служби народного депутата Ольги Богомолець сказано: "Ані в Європі, ані в Америці, ані в Африці немає жодної країни, де праця лікаря оплачувалася би так ганебно низько. За таких умов розраховувати, що система охорони здоров’я працюватиме ефективно, а медики будуть викладатися на 100% — нонсенс.

В абсолютній більшості країн фахівці, які рятують життя інших людей, не тільки користуються величезною повагою та авторитетом, але й отримують за свою працю достойну винагороду. І тільки в нас держава чомусь вважає, що лікарі повинні працювати задарма, сподіваючись на неофіційну винагороду від пацієнта.

Український лікар отримує сьогодні зарплату в 10 разів меншу, ніж польський, у 45 разів — ніж німецький і майже у 100 разів — ніж американський.

Проте український лікар програє в зарплаті не тільки закордонним колегам, але й навіть вітчизняним професіям. Людина, яка вчилася довгі роки в університеті, потім перебувала кілька років в інтернатурі, і лише після цього була допущена до лікування пацієнтів — сьогодні отримує менше, ніж люди без вищої освіти в сфері обслуговування та на некваліфікованих роботах.

Список принижень цим не обмежується — уряд пішов ще далі і зрівняв зарплати лікарю, медсестрі та санітарці. Тепер їхня праця оплачується однаково.

Таке ставлення уряду до українських лікарів свідчить не тільки про їхню байдужість до цих конкретних фахівців. Це — яскраве свідчення ставлення влади взагалі до охорони здоров’я українців, адже чиновники чудово розуміють наслідки недофінансування медицини.

За останні два роки з України за кордон виїхали близько 70 тисяч лікарів. За найгірших умов там вони будуть отримувати зарплату в багато разів більшу, ніж тут.

За словами народного депутата, на Україну чекає кадровий голод: тут залишаться лише медики передпенсійного віку та молоді недосвідчені лікарі щойно після інтернатури. Перші за кілька років остаточно вийдуть на пенсію, а другі — будуть набувати досвіду не від старших колег, а на власних помилках, тобто на нас з вами.

Все це означатиме подальше погіршення якості медичного обслуговування та зростання кількості лікарських помилок.

Але можновладцям це байдуже. В них самих достатньо грошей для лікування у найкращих світових клініках, а українському народу згодиться і так...

«Вчергове хочу сказати представникам уряду: ні, так не згодиться! Вже багато разів і я, і Комітет з питань охорони здоров’я офіційно і неофіційно звертався до керівництва МОЗ та уряду з вимогою припинити знущання над медиками. Я ще раз, знову, вимагаю в керівництва країни підвищити зарплати медикам та ліквідувати зрівнялівку, яка принижує гідність лікаря, демотивує його та штовхає або на шлях хабарів, або на від’їзд за кордон», — заявила Ольга Богомолець".


  



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

29.03.24
Новий Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат
14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
усі новини

Календар подій

Попередні March - 2018 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
01
020304
05060708091011
121314
15
161718
19
20
21
22
23
2425
26
27
28293031 

Фотодокументи