Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

13.02.2018

Уряд наполягає на відповідальності команди МОЗ та регіональної влади в питаннях виконання державних медичних програм,

Кабінет Міністрів України наполягає на поглибленні відповідальності Міністерства охорони здоров’я та органів місцевого самоврядування за виконання державних медичних програм. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час наради з питань закупівлі ліків, забезпечення вакцинами та щодо подальшої реформи системи охорони здоров’я.

Глава Уряду наголосив, що система охорони здоров’я наразі проходить процес фундаментальних змін, але команда Міністерства та місцеві органи мають працювати злагоджено і швидко виявляти проблеми та вирішувати їх. Причому це стосується, як закупівель ліків і забезпечення зарплат лікарів, так і виконання програм, передусім урядової програми «Доступні ліки». Тим більше, що фінансування всіх видатків з Державного бюджету по лінії системи охорони здоров’я проходить чітко і згідно з планом. Кошти на місцях є.

«Давайте дамо інформацію людям про те, чому вони не мають, приміром, доступу до ліків і хто блокує процес, - запропонував Володимир Гройсман. – Ми повинні врегулювати ситуацію. Якщо для цього потрібно рішення Уряду – воно буде. Коли ми витрачаємо 6 млрд грн на закупівлі ліків (на рік), я хочу, аби ці ліки закупляли вчасно, а люди мали доступ до ліків. Або ми будемо відповідально відноситися до своїх обов’язків, або працювати не будемо».

Глава Уряду запропонував фахівцям МОЗ повну підтримку – передусім, в питаннях необхідних регуляторних рішень. «У мене немає сумніву в чистоті намірів медиків, але я наголошую, що працювати потрібно жорстко. Мені вистачає політичної волі ухвалювати рішення», - сказав Володимир Гройсман.

Він підкреслив, що життя людини – найцінніше. І втрачати його через те, що «хтось не підписав якийсь документ чи дозвіл» – неприпустимо.

Довідково 

Наприкінці січня поточного року Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вийшов з вимогою ретельно розслідувати кожен випадок неналежного виконання програм забезпечення вакцинами та ліками, а також урядової програми «Доступні ліки». Тоді він закликав керівництво Міністерства охорони здоров’я та Державної казначейської служби долучитися до цієї роботи. Глава Уряду звертав увагу, що фінансування програм проходить своєчасно, проте з різних причин, у тому числі необґрунтованих, ситуація в регіонах у сфері системи охорони здоров’я різна. «Якщо проблема процедурна, давайте зробимо висновки і ліквідуємо її на майбутнє. Якщо справа в бездушній позиції місцевих керівників – я це пробачати не буду. Причому буду говорити про це публічно. Ретельне розслідування – чому так відбулося… Хворі люди не можуть чекати», - наголошував Глава Уряду.

При цьому він наголошував на необхідності «дійти до кожного села» і довести людям медичні ініціативи та можливості людям. У цьому контексті Глава Уряду запропонував вести постійний – щомісячний моніторинг виконання медичних програм, передусім програм вакцинації та програм «Доступні ліки» з постійним інформуванням керівництва Уряду, а також провести опитування людей – учасників програми з метою загального покращання ініціатив.

Програма «Доступні ліки» стартувала за ініціативи Кабінету Міністрів у квітні 2017 року в рамках заявленого Урядом курсу на покращання ситуації в системі охорони здоров’я та на зростання тривалості життя українців. Першими трьома програмними нозологіями стали захворювання серцево-судинної системи, діабет та астма. У 2017 році Уряд виділив на реалізацію програми загалом більше 700 млн грн. За інформацією МОЗ, минулого року за програмою відпускалися 198 препаратів, кількість виробників – учасників програми перевищила 50, а кількість аптек – учасниць програми перевищила 6,7 тис. За майже 14 млн рецептів пацієнти отримали ліки безкоштовно або з невеликою доплатою. У лютому МОЗ затвердив розширений перелік ліків по програмі, до якої увійшли 239 препаратів, що на 20% більше, ніж минулого року.

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні April - 2018 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 01
02
03
04
05060708
09101112
13
1415
1617
18
19202122
2324
25
26
272829
30 

Фотодокументи