Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

14.11.2017

Тільки у Львові. Лікарям - велика шана.

У Львівській обласній клінічній лікарні кардіохірурги врятували 42-річну жительку Луганська Ольгу Гуржій – з її легеневих артерій забрали жменьку тромбів. Вони провели надскладну операцію, адже під час оперативного втручання пацієнтка мала бути абсолютно «сухою», тобто в її організмі не мало бути ні грама крові. До того ж, тіло жінки охолодили до 18оС.

З Ольгою Гуржій ZAXID.NET зустрівся на п’ятий день після операції. У палаті ми її не застали, жінка ходила коридором кардіовідділення, бо, як каже, набридло лежати. Жінка розповіла, що останні три роки її життя перетворилося на суцільні муки.

«Уперше відчула, що мені важко дихати, ще у 2014 році. Спершу думала, що, може, це від нервів, переживань, бо саме тоді почалося АТО і ми змушені були переїхати з Луганська в Лисичанськ. Та час минав, а мені ставало дедалі важче дихати. В лікарні в Лисичанську мені вперше поставили діагноз – тромбоемболія. У Києві, в Інститутті кардіології ім. академіка М. Стражеска, цей діагноз підтвердили», - розповіла Ольга Гуржій.

У столиці жінці, за її словами, призначили медикаментозне лікування й порадили приїхати через півроку. Ліки, на жаль, не допомогли. І в черговий приїзд до столиці пацієнтці порадили їхати до Львова. Їй допомогти могла тільки операція, яку в Україні роблять лише львівські кардіохірурги.

«За станом здоров’я я відчувала, що якщо нічого не робитиму, то проживу ще півроку, максимум – рік. Бували моменти, коли мені катастрофічно бракувало повітря навіть у стані спокою, коли я лежала. А при мінімальних фізичних навантаженнях тим паче», - каже пацієнтка.

Ольга Гуржій приїхала до Львова на консультацію, а опинилася на операційному столі. Результати обстежень показали, що подальше зволікання може закінчитися плачевно.

Серед людей побутує думка, що коли у людини обривається тромб, то це обов’язково закінчується смертю.

Як розповів ZAXID.NET керівник клініки хірургії серця Львівського національного медуніверситету ім. Д. Галицького, професор Любомир Кулик, при тромбоемболії, коли вона починається гостро, 30% пацієнтів справді помирає, а 70% - виживає, але може померти в найближчий день, тиждень чи місяць, якщо їм вчасно не надати кваліфіковану допомогу. Утім, є частина пацієнтів, в яких тромби, що відірвалися (найчастіше вони утворюються при тромбозі глибоких вен), блукають організмом і осідають у легеневих артеріях. У таких пацієнтів розвивається хронічна тромбоемболічна легенева гіпертензія. З часом кров’яні згустки перетворюються на тверді білі маси, які закривають просвіт судин, порушуючи кровотік, що негативно позначається на роботі серця, легень тощо. Допомогти таким пацієнтам може лише операція, під час якої кардіохірурги спеціальними пристроями звільняють легеневі артерії від затверділих згустків крові.

Професор Любомир Кулик показав фото тромбів, які вони забирали у пацієнтки Ольги Гуржій. Важко повірити, але з легеневих артерій витягали жменьку затверділих згустків різних розмірів, кольору. 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні September - 2018 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 0102
03
04
05
06
070809
10
11
12
13
141516
1718
19
20212223
24252627282930

Фотодокументи