Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

17.10.2017

Депутати розробили альтернативний законопроект для впровадження медреформи

Члени Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я 4 вересня зареєстрували проект Закону «Про організацію медичного обслуговування населення в Україні» (№7065), який є альтернативою законопроекту «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» (№6327). Він гарантує безкоштовну медичну допомогу на первинній ланці, а також під час надання паліативної, стоматологічної, екстреної, спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги. Реабілітація включена й до переліку безкоштовних послуг.



Відповідно до тексту законопроекту №7065 фінансування первинної медичної допомоги та первинної стоматологічної допомоги здійснюватиметься за кошти медичної субвенції органами місцевого самоврядування та/або регіональними підрозділами цент­рального органу виконавчої влади. А от фінансування вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої), екстреної, паліативної, спеціалізованої та високоспеціалізованої стоматологічної медичної допомоги та медичної реабілітації — сфера відповідальності центрального органу виконавчої влади. Крім безкоштовної медичної допомоги законопроект передбачає існування пакету платних медичних послуг, які пацієнти оплачуватимуть з власних кишень.

Також у законопроекті №7065 прописано: обсяг коштів Державного бюджету України, які щорічно спрямовуються на систему охорони здоров’я, повинен становити не менше 6% ВВП. Саме такої суми, на думку законотворців, буде достатньо для забезпечення гідних умов праці в системі охорони здоров’я, у тому числі й з урахуванням високих заробітних плат медичним працівникам. Крім того, передбачається, що медичні заклади перейдуть до нового статусу і зможуть самостійно встановлювати розміри зарплат та знаходити інвестиції для лікарні.

У розділі VII «Прикінцеві та перехідні статті» законопроекту №7065 окремий пункт присвячений покаранню та відкриттю карної справи у випадках загрози чи насилля щодо медичного або фармацевтичного працівника — законотворці вимагають внести зміни до КК України. Зокрема:

  • за погрозу вбивства, вчинення тяжких тілесних ушкоджень відносно медпрацівника з ризиком позбавлення його можливості виконувати службові обов’язки слідує арешт терміном до 6 місяців чи позбавлення волі до 2 років;
  • за умисні побиття або нанесення легких чи середніх тілесних ушкоджень медпрацівнику чи фармацевтичному робітнику у зв’язку із виконанням ними своїх службових обов’язків — обмеження чи поз­бавлення волі на термін 3-5 років;
  • за умисне заподіяння тяжкого тілесного ушкодження медичному або фармацевтичному працівнику у зв’язку із виконанням ними своїх службових обов’язків загрожує позбавлення волі на термін 5-12 років;
  • захоплення медпрацівника як заручника згідно з документом законопроекту передбачає позбавлення волі на термін 8-15 років;
  • вбивство чи замах на вбивство медпрацівника винесли в окрему статтю ККУ з відповідальністю у вигляді позбавлення волі на термін 9-15 років або пожиттєво.

Голова Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець стверджує, що прийняття цього документа передбачає рівний доступ громадян до медичних послуг і прозору систему фінансування медицини. Водночас вона переконана: якщо народні депутати проголосують за проект Закону «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» (№6327), то мільйони українців залишаться без високоспеціалізованої медичної допомоги. «Хронічно та тяжкохворі люди будуть цинічно позбавлені можливості безкоштовного доправлення до спеціалізованих лікарень і лікування, яке до цього їм хоча б частково забезпечувала держава. Тепер, щоб отримати безкоштовні високоспеціалізовані медичні пос­луги, їм доведеться місяцями чекати на консультації профільних фахівців або госпіталізації вже до реанімації — саме там, згідно з новими правилами, держава буде зобов’язана надати їм безоплатну допомогу, — стверджує Ольга Богомолець. — А везти в реанімацію їх буде вже не швидка допомога, а «медичне таксі» з парамедиком, адже лікарів у швидких невдовзі не залишиться». 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні March - 2018 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
01
020304
05060708091011
121314
15
161718
19
20
21
22
23
2425
26
27
28293031 

Фотодокументи