Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

12.09.2017

В Україну йде небезпечний вірус грипу.

 

Грип – найбільш вивчена, але найменш зрозуміла з усіх хвороб.

Легкі і середні форми грипу важко відрізнити від респіраторних захворювань.

Завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені Богомольця, заслужений лікар України, професор Ольга Голубовська закликала українців при перших симптомах грипу звертатися до лікарів і не займатися самолікуванням.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Голубовська сказала сьогодні на прес-конференції.

Вона повідомила, що основними симптомами грипу є висока температура тіла, біль за грудиною. Професор наголосила, що хворі повинні обов'язково вчасно звертатися до медиків, а лікарі - дуже уважно ставитися до пацієнтів з грипом. «В Україні є постійна проблема - ніхто з грипом не звертається в першу добу до фахівців. Всі займаються самолікуванням і починають приймати ті препарати, які навіть протипоказані.

Легкі і середні форми грипу важко відрізнити від респіраторних захворювань. Але тяжкі форми і середньотяжкі мають досить чітку картину перебігу. Насамперед, це висока температура тіла. Все-таки в переважній кількості випадків, за винятком імунодефіцитних осіб, висока температура корелюється зі ступенем тяжкості грипу», - сказала Голубовська. Вона наголосила, що дуже важливий симптом грипу - біль і відчуття тяжкості за грудиною, що особливо посилюються при кашлі. «Це дуже характерний симптом. І має дуже насторожити щодо грипу. Тому що пік ураження респіраторної системи при грипі - на трахею. Також при грипі спостерігається специфічна зміна в ротоглотці - особлива зернистість (це вже повинен лікар звертати увагу). За наявності цих симптомів вже не можна виключати грип. Коли у людини вже починається кровохаркання - це дуже поганий симптом», - зазначила Голубовська.

За її словами, грип - найбільш вивчена, але найменш зрозуміла з усіх хвороб. «Лікарям буває дуже складно діагностувати грип. Ми постійно працюємо, навчаємо лікарів, на що саме звертати увагу, на кого з груп ризику звертати увагу. Грип - це клінічний діагноз, його повинні ставити клініцисти. Ніхто не повинен чекати жодного лабораторного підтвердження. Ніяких експрес-тестів... Вони мають тільки орієнтовне значення, але вони не повинні впливати на постановку лікарем діагнозу. При грипі Н1N1 (так званий свинячий грип - УНІАН) взагалі не рекомендується користуватися експрес-тестами», - сказала Голубовська. Як повідомляв УНІАН, раніше Голубовська спрогнозувала, що в епідемічному сезоні 2017-2018 рр. хворих на грип в Україні буде більше, ніж минулого року. Також, за даними Голубовської, в Україні поки що немає зареєстрованої вакцини від штамів грипу, які циркулюватимуть в епідемічному сезоні 2017-2018 рр.

За даними ВООЗ, в епідемічному сезоні 2017-2018 років в Україні циркулюватимуть штами вірусу грипу А/Michigan/45/2015 року, подібний до A (H1N1), А/Hong Kong/4801/2014 (H3N2), B/Brisbane/60/2008. Прогнози щодо циркуляції штамів вірусу грипу ґрунтуються на аналізі тогорічної циркуляції. Після отримання рекомендацій виробники вакцин можуть починати їх виготовлення. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. Вакцинуватися від грипу лікарі рекомендують, починаючи з вересня, проте можна робити щеплення упродовж всього сезону.

 

https://health.unian.ua/country/2129774-v-ukrajinu-yde-nebezpechniy-virus-gripu-samolikuvannya-moje-prizvesti-do-smerti.html

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні November - 2017 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 0102
03
0405
06
07
0809101112
13
14
1516
17
1819
20212223242526
2728
29
30
 

Фотодокументи