Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

11.07.2017

Підсумки Всеукраїнського туру «ЗміниТИ»: Чого вимагають українці від медреформи?

 11.07.2017

Медична реформа, яку пропонує Міністерство охорони здоров’я, має значну підтримку в регіонах. Лікарі, пацієнти й представники органів місцевого самоврядування підтримують нову концепцію фінансування, відхід від паперового документообігу, впровадження міжнародних протоколів, але при цьому мають ряд вимог до конкретних механізмів реалізації реформи. Наприклад, медики зокрема вимагають зняти з них відповідальність за невиконання рішень, не підкріплених фінансуванням з національного та місцевих бюджетів, зменшити залежність реформи від чиновників і органів місцевого самоврядування.

 

10 липня в Українському кризовому медіа-центрі громадська організація «Центр UA» спільно з представниками МОЗу та експертами коаліції Реанімаційний Пакет Реформ представила результати публічних консультацій в рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТИ» з найактивнішими спільнотами 63 міст у 23 областях країни щодо впровадження змін в системі охорони здоров’я. 

Протягом 6 місяців команда МОЗ та експерти від громадськості відверто говорили з представниками місцевої влади, медичної спільноти, громадськими активістами і регіональними ЗМІ про позитиви та ризики медичної реформи. 

«Фактично ті 6500 лікарів та представників органів місцевого самоврядування, з якими ми працювали ці півроку, є співавторами законопроектів медичної реформи, адже ми реагували на їхні пропозиції та зауваження. Тепер доля медичної реформи залежить від Комітету з питань охорони здоров’я та від того, як проголосують депутати Верховної Ради України. Щоб дати старт медичній реформі, мають бути щонайменше 226 відповідальних депутатів, які проголосують за відповідні законопроекти МОЗу та дадуть шанс на ті зміни, яких вимагають лікарі по всій країні», – зазначила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, презентуючи результати туру «ЗміниТИ». 

Учасники консультацій не лише надавали свої зауваження під час заходів, але й надсилали пропозиції щодо змін до законів, указів та постанов після обговорення.

 

«Наша гіпотеза, що зміни реалізуються успішно, тільки якщо їх розуміють усі заінтересовані сторони – не лише посадовці, експерти та журналісти в Києві, а всі, на кого вплинуть зміни в усіх куточках країни, – стовідсотково виправдала себе. На кожному з заходів були активні учасники, що надавали конкретні пропозиції щодо пропонованих змін», – підкреслила виконавча директорка ГО «Центр UA» Інна Борзило. 

Зміна системи фінансування охорони здоров’я, яка дає пацієнту більшу свободу у виборі лікаря, а лікарю – справедливу оплату, є вимогою і медиків, і пацієнтів, яку озвучували на кожній консультації в рамках туру, що відображено в звітах на сайті ГО «Центр UA». Водночас медичні спільноти та громади в регіонах просять не лише нових законів, але також і типових проектів рішень місцевих рад та чітких модельних розрахунків витрат для різних типів медичних установ, щоб повноцінно запустити реформу на місцях в умовах децентралізації. 

«Я був на всіх 63 консультаціях у всіх містах нашого туру і можу чітко сказати: країна не просто готова до реформи, країна, особливо регіони, кричать про вимогу зміни системи. І саме тому я в четвер піду в кулуари парламенту переконувати депутатів, що їхнього рішення чекають десятки тисяч лікарів та мільйони пацієнтів», – зауважив Олександр Ябчанка, експерт з медичної реформи Реанімаційного Пакету Реформ. 

Більше про результати консультацій з заінтересованими сторонами в регіонах: https://goo.gl/b7KFbj.

Прес-служба МОЗ України 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні March - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607
08
0910
111213
14
151617
18192021222324
252627283031

Фотодокументи