Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

11.04.2017

На порядку денному – реформування галузі

31 березня 2017 року у Немирові Вінницької області відбувся спільний пленум Вінницької та Львівської обласних організацій профспілки працівників охорони здоров’я України.

 

У роботі заходу взяли участь Голова Профспілки – Вікторія Коваль,  заступник голови Ірина Швець, представники  Рівненської, Чернігівської та Херсонської обласних організацій, профспілковий актив Вінницької області. На порядок денний було винесено питання про  дії організацій профспілки працівників охорони здоров'я України в умовах реформування галузі.  З цього питання виступили голови Вінницької та Львівської обласних організації профспілки Іван Лєта та Юрій Білий.

Голова профспілки Вікторія Коваль у своєму виступі  наголосила, що Профспілка послідовно відстоює позицію необхідності проведення реформи системи охорони здоров’я України, як пріоритетної галузі суспільного виробництва, але у суворій відповідності із законодавством України про охорону здоров'я, яке базується на Конституції України і складається з Основ законодавства України про охорону здоров'я та інших, прийнятих відповідно до них, актів законодавства, що регулюють суспільні відносини у сфері охорони здоров'я.

Найголовнішою домінантою під час усіх спроб реформування галузі залишається намагання влади зекономити бюджетні витрати на охорону здоров’я. Обсяг видатків зведеного бюджету України на охорону здоров’я за період 2012-2017 років в гривневому еквіваленті зріс в 1,5 рази. Проте різке падіння курсу національної валюти протягом останніх років показує, що обсяги фінансування охорони здоров’я в перерахунку в доларах США скоротилися з 7380,5 млн. $ в 2012 році до 3297,9 млн. $ в 2017 році, тобто в 2,2 рази. Кожна чергова спроба трансформації галузі супроводжується оптимізацією мережі та штату закладів охорони здоров’я внаслідок чого зростають ризики для працівників щодо скорочення персоналу, зростання інтенсивності праці, збільшення обсягу функціональних обов’язків без відповідної оплати праці, скасування низки соціальних пільг та гарантій, пов’язаних з професійною діяльністю.

Не сприяли вирішенню питань мотивації та відновлення престижу медичної професії реформаторські новації в оплаті праці, які призвели до масштабної «зрівнялівки» в галузі. Через дефіцит коштів фонду оплати праці закладів охорони здоров’я майже в 3,9 млрд. грн. неможливо провести диференціацію заробітних плат лікарям, медичним сестрам та працівникам із вищою немедичною освітою. Вважаємо неприйнятною позицію Міністерства охорони здоров’я України щодо врегулювання цієї проблеми шляхом переведення медичних закладів, більшість з яких зараз є бюджетними установами, у статус комунальних некомерційних підприємств. Запровадження автономії закладів з розширенням повноважень керівників при прийнятті рішень за умови скасування нормативів чисельності та норм навантаження на медперсонал, відсутності мінімальних гарантій в оплаті праці ставить в кабальну залежність працівників галузі від керівників закладів та фінансування.

На жаль, всі звернення Профспілки до влади щодо спільної розробки Національної системи охорони здоров’я разом із організаціями роботодавців, із залученням експертів та науковців, практикуючих лікарів не знайшли належної підтримки.

Зустрічі представників Профспілки з заступником Міністра охорони здоров’я України П. Ковтонюком з питань реформування галузі, участь у нараді 8-9 лютого цього року «Реформа системи охорони здоров’я у 2017 році: первинна медична допомога, комунікація для населення, комунікація для медичної громади», доручення Віце-прем’єр-міністра України від 8 грудня 2016 року та 27 лютого 2017 року щодо додержання процедури погодження нормативних актів соціальними партнерами не призвели до відновлення ефективного соціального діалогу.

Нормативно-правові акти щодо реформи системи охорони здоров’я продовжують ухвалюватися Міністерством охорони здоров’я України, Кабінетом Міністрів України без погодження зі Спільним представницьким органом об’єднань профспілок та галузевою Профспілкою.

Так, Міністерством охорони здоров’я України наказом № 165 від 20 лютого 2017 року затверджено Примірне положення про госпітальний округ. Кабінетом Міністрів України в черговий раз 16 березня 2017 року, в порушення процедури погодження проектів нормативних актів, розглянуто та схвалено низку законопроектів, зокрема: «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», «Про внесення змін до статей 3, 8 та 351 Основ законодавства України про охорону здоров’я», «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо видатків на первинну медичну допомогу» та «Про додаткові державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів особам, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в антитерористичній операції та забезпечують її проведення».

Також залишається нереалізованим звернення Профспілки до Федерації професійних спілок України щодо розгляду на засідання Президії ФПУ питання про реформування системи охорони здоров'я України, як пріоритетної галузі економіки, а також звернення від імені ФПУ до суду щодо скасування розпоряджень Кабінету Міністрів України «Про схвалення концепції реформи фінансування системи охорони здоров'я України» від 30 листопада 2016 року № 1013-р та «Про схвалення концепції розвитку системи громадського здоров’я в Україні від 30 листопада 2016 року № 1002-р.

В обговоренні питання взяли участь голови профспілкових організацій Вінницької області. Вони передали тривожні сигнали, котрі супроводжують впровадження новацій. Насамперед, це відсутність законодавчої бази та ряд інших перепон, які потребують першочергових дій центральних органів законодавчої та виконавчої влади.

 До участі у пленумі долучилася директор департаменту охорони здоров'я Вінницької обласної державної адміністрації  Людмила Грабович. Вона  зазначила, що взаємодія заради змін допоможе зрозуміти і сформулювати власні очікування до змін в країні, знайти однодумців і згуртуватись навколо спільних позицій, а також співпрацювати один з одним та владою, вимагаючи врахування спільних інтересів в процесі впровадження змін. Також подібна співпраця допоможе зрозуміти, що мають зробити громади та місцева влада для впровадження змін на прикладі реформи системи охорони здоров’я.

Голова Львівської міської організації  профспілки працівників охорони здоров'я України  Андрій Варава презентував  Програму захисту робочого місця члена Профспілки працівників охорони здоров’я України. Завідувач відділу правової роботи та соціального захисту Львівської обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я України Андрій Олійник розповів про те, що потрібно добитися на законодавчому рівні змін, щоб додаткові виплати, пільги в оздоровленні, у створенні   умов праці, які записані у наших  угодах і колективних договорах стосувалися лише членів профспілки. Також були обговорені поточні питання роботи профспілкових організацій, взаємодії з адміністраціями закладів охорони здоров’я, місцевими органами влади щодо оплати праці працівникам галузі, дотримання їх прав та гарантій у процесі реформування галузі, питання соціального захисту членів профспілки.

Після дискусій та обговорення пленум прийняв постанову з головного питання порядку денного, звернення спільного пленуму Вінницької та Львівської обласних організацій профспілки працівників охорони здоров’я України щодо забезпечення зайнятості медичних працівників у період реформування системи охорони здоров’я. Учасники пленуму дійшли висновку, що  Профспілка  повинна реагувати на усі виклики, працювати на перспективу й забезпечувати соціально-економічний захист спілчан повною мірою.

                      

 



Актуально

Реформи охорони здоров’я України....

Приймальня

Новини

14.03.24
Модернізація медичної освіти та медичної науки в Україні: відбувся «Інформаційний день»
08.03.24
Конференція трудового колективу
усі новини

Календар подій

Попередні March - 2018 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
01
020304
05060708091011
121314
15
161718
19
20
21
22
23
2425
26
27
28293031 

Фотодокументи